Hirdetés
Hirdetés

Az osztrákok újra a Balkán belobbantásán ügyködnek

Káncz Csaba, 2017. október 05., 11:30

A Strache vezette eurószkeptikus FPÖ szinte bizonyosan bekerül a kormányba az október 15-i osztrák előrehozott választások után. De éppen akkor, amikor Európa és különösképpen Szerbia a katalán szeparatizmus lázában ég, Strache Bosznia-Hercegovina feloszlatása mellett szállt síkra. Pedig Strache és pártja jobban tenné, ha tanulmányoznák a történelmet, mielőtt fáklyával bemennek a balkáni lőporraktárba – ahogyan azt Bécs már 100 éve megtette.

 Heinz-Christian Strache és Sebastian Kurz egy választási plakáton. (Forrás: EPA/CHRISTIAN BRUNA)
Heinz-Christian Strache és Sebastian Kurz egy választási plakáton. (Forrás: EPA/CHRISTIAN BRUNA)

Tíz nap múlva tartják Ausztriában az előrehozott választásokat. A 31 éves Sebastian Kurz által vezetett mérsékelt konzervatív néppárt (ÖVP) minden közvélemény-kutatás szerint megnyeri a választásokat, és beül a kancellári székbe. De abszolút többséget nem tud szerezni, ezért osztrák szakértők szerint az eurószkeptikus Szabadságpárttal (FPÖ) kell majd koalíciót alakítania. A Heinz-Christian Strache vezette FPÖ tavaly csak kevéssel vesztették el az elnökválasztási küzdelmeket a Zöldek jelöltjével szemben.

A csóvás ember

Hirdetés

Az utóbbi időszakban az FPÖ hol második, hol harmadik helyen állt. De mert nélkülük szinte lehetetlen lesz Ausztriában kormányozni, Strache nyugodtan várja október 15-ét. Az FPÖ vezére – Sebastian Kurzcal egyetértésben – szorosabb együttműködést akar kialakítnai a V4-ekkel. Strache szerint az elmúlt két évben a hatalom nem védte meg a határokat és a népet, a muszlimok párhuzamos-, sőt ellentársadalmat tudtak kiépíteni számos európai országban.

De éppen akkor, amikor Európa a katalán szeparatizmus lázában ég, Strache egy interjúban durván belenyúlt a balkáni viszonyokba. Gyakorlatilag Bosznia-Hercegovina feloszlatását támogatva kijelentette, hogy a szerbeknek és a horvátoknak joguk van az önrendelkezéshez Boszniában. Egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ne tartsák erőszakkal életben a bosnyák államalakulatot.

Megnyílna az út Ankara és Rijád számára

Az interjúban Strache bevallja, hogy kiváló kapcsolatokat ápol Milorad Dodikkal, a boszniai Szerb Köztársaság elnökével (amiről mi már tavaly beszámoltunk). Dodik hosszú évek óta igyekszik bomlasztani a bosnyák állami intézményeket és szabotálni az állam működését függetlenedési ambícióinak érdekében. Dodik rendszeresen találkozik Putyin elnökkel is és 2014-ben, a Krím elcsatolása kapcsán kijelentette, hogy „egyszer majd mi is rendezünk népszavazást, de a pillanatot nagy körültekintéssel kell megválasztani”. Moszkva a boszniai Szerb Köztársaságot egy hídfőállásának tekinti a hagyományosan geopolitikai tűzfészeknek tekinthető Balkánon.

Strache nem említi, de mi azért megkérdezzük: kihez szaladna segítségért a bosnyák muszlim lakosság? Érzékelve a muszlim-ellenesség erősödését Európában és látva a szerb nacionalizmus menetelését Boszniában, bizony az egyetlen esély lehet számukra, hogy Ankara és Rijád segítségét kérjék. Kicsi az esélye, hogy ez a hatalmi átrendeződés békésen zajlódna le.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

100 év után sem hiányoznak ott a bécsi balfácánok

Strache szerencsétlen interjúja pont akkor jelent meg, amikor a Balkánon felszökött a politikai hőmérséklet Katalónia kapcsán. Aleksandar Vucic szerb elnök az EU-t képmutatással és kettős mérce alkalmazásával vádolta azután, hogy Brüsszel a katalán referendumot törvénytelennek nevezte. „A kérdés, amelyet ma minden szerb polgár feltesz az Európai Uniónak: hogyan van az, hogy Katalónia esetében a függetlenségről kiírt referendum nem érvényes, míg Koszovó elszakadása esetében az lehetséges volt népszavazás nélkül?” Emlékeztetett rá: 22 uniós ország tekintette Koszovó leválását törvényesnek, szétverve az európai jogot, amelyen az európai politika alapul.

Eközben Strache és pártja jobban tenné, ha tanulmányoznák a történelmet, mielőtt fáklyával bemennek a balkáni lőporraktárba. Mint emlékezetes, Bécs 1908-ban hajtotta végre Bosznia átgondolatlan annexióját, amely a Monarchia stabilitását is aláásta. Nem véletlen, hogy az első világháborút kirobbantó 1914-es, Ferenc Ferdinánd trónörökös elleni merényletet éppen a forrongó tartomány székhelyén, Szarajevóban követték el. Az etnikai és vallási ellentétek által széttagolt Bosznia a mai napig Európa és a Balkán-félsziget egyik legveszélyesebb pontja maradt, ahol egy botcsinálta osztrák politikus provokációjának 100 év után sincsen helye.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Délután döntenek Magyarország sorsáról - nagyon küzd a forint

Délután döntenek Magyarország sorsáról - nagyon küzd a forint

Jó hangulatban indult a kereskedés Nyugat-Európában, Budapestet azonban lázban tartja az egyik hitelminősítő, délután érkezik ugyanis hír a Moody’s-tól, hogy hogyan látják a magyar államadósság helyzetét. Brüsszelben javában zajlik a csúcstalálkozó, berúgta a motort a gyorsjelentési szezon is, ma az autópiac fogja húzni a tőzsdét. De hogyan teljesít a hétvégi forgatagban a forint?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?