3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Varga Mihály szerint nem volt más lehetőség, mint piaci árfolyamon átváltani a devizahiteleket - Nem eléggé nő a GDP, nem jönnek a befektetők – A korábban ígért 11 helyett 40 milliárdot kapott az Audi az államtól

A kormány hamarosan lezártnak tekinti a devizahitelek problémakörét, a nemzetgazdasági miniszter azt mondta: 4 jogszabályban rendezik majd az ügyet. A Fidesz-frakció tegnapi javaslataival egyetért a kormány, így a 6 évnél rövidebb hátralévő futamidejű devizahiteleket nem kötelező átváltani. Varga Mihály beszélt arról is, miért nem határoztak meg kedvezőbb árfolyamot. Azt mondta: miután a Kúria döntött arról, hogy az árfolyamkockázatot az ügyfélnek kell viselnie, a kormánynak nem volt más lehetősége, mint piaci árfolyamon meghatározni az átváltást.

December 5-én hirdet ítéletet az első fokú bíróság abban a perben, amelyet az OTP indított a magyar állam ellen a devizahitel-szerződések ügyében. Az utolsó tárgyalási napon a Bank képviselője azzal érvelt: a 2010. november 26-a után kötött szerződések nem tisztességtelenek, szerinte ez olvasható ki az elszámolási törvényből. Az állam képviselője szerint a bank részletesebb tájékoztatást is adhatott volna a fogyasztónak.

A magyar GDP 2015-re éri el a 2006-os szintet, ezért se nagyon jönnek a külföldi befektetők. Csaba László, a Közép-Európai Egyetem tanára a Gazdasági Rádióban azt mondta: átláthatatlan a szabályozási környezet is, a kormány sok kicsi adót vet ki, a visszamenőleges törvénykezés pedig arra utal, hogy bizonytalan gazdasági környezet.

Csaknem 40 milliárd forinttal támogatta az állam az Audi győri gyárának bővítését. Matolcsy György még nemzetgazdasági miniszterként azt mondta: 11,2 milliárd forintot ad az állam. Az ügyet az Európai Bizottság is vizsgálta, így derült ki, hogy az Audi a korábban bejelentett többszörösét kapta.

Felét keresik a fizikai dolgozók a szellemi dolgozók fizetéséhez képest. Míg egy szellemi dolgozó havonta átlagosan 153 300 forintot kap, egy munkás 104 700-at. A közfoglalkoztatottak 51 ezer forintot keresnek. A legjobban a pénzügyi területen dolgozókat fizetik, legrosszabbul az egészségügyieket. Elemzők szerint a várakozásoknak megfelelően, pozitívan alakulnak a keresetek.

Milliárdos kártérítést kell fizetnie az államnak azoknak az utazóknak, akik olyan utazási irodával kötöttek megállapodást, amely csődbe ment, és nem tudta kártalanítani az ügyfeleket. A Fővárosi Ítélőtábla az 5 Kontinens Utazási Irodát marasztalta el, amiért az iroda csődjekor az utasok csak a pénzük 22 százalékát kapták vissza. ítélet jogerős, és további perek követhetik.

Újabb régióban fogyott el a kazáncsere támogatására szánt pénz. Közép-Magyarország után az észak-alföldi régióban is villámgyorsan reagáltak a pályázók: éjféltől lehetett beadni a pályázatokat kazáncserére, reggel 8-kor már szólt is az minisztérium, hogy elfogyott a pénz. Még holnap reggel 8-ig be lehet adni a pályázatokat, amelyeket aszerint rangsorolnak, hogy ki milyen mértékben tudja csökkenteni a széndioxid kibocsátást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG