Hirdetés
Hirdetés

Az új NATO-tag az orosz turisták paradicsoma

Fellegi Tamás, 2017. május 15., 20:30

Montenegró június 5-én hivatalosan tagja lesz az észak-atlanti szövetségnek, de van egy iparág, aminek árthat a tagság. Az orosz turisták elárasztották eddig a különösen tengerpartja miatt kedvelt kicsi, de szép országot: kellemes a hely nekik, hasonló a nyelv, megbecsülik őket, és még csak nem is túl drága. Kár lenne, ha elmaradnának, de ettől önmagában valószínűleg nem fognak.

Montenegró eleve vonzó turistacélpont, egész Európából és a világ más részeiről is sokan érkeznek, de az elmúlt években kimagasló volt az oroszok aránya. Még többen jöttek, amióta Egyiptom veszélyes lett, Törökországgal pedig incidens volt a lelőtt katonai repülő miatt (még ha azóta a török elnök látványosan ki is békült Moszkvával). Montenegró hagyományosan jóban volt az oroszokkal Szerbiával együtt, Szerbia azonban a volt Jugoszlávia azon tagjai közé tartozik, akinek nem maradt tengerpartja a szétválás után.

Feszültség

A montenegrói-orosz kapcsolatok a Bloomberg szerint akkor romlottak meg, amikor a tavaly októberi választásokon hatalomra került Dusko Markovic miniszterelnök azzal vádolta Moszkvát, hogy megpróbálta befolyásolni a választásokat, sőt egyenesen puccsot végrehajtani a most ellenzéki oroszbarát erők hatalomra juttatása érdekében. Moszkva tagadta a vádakat, de az orosz külügyminisztérium szóvivője figyelmeztette az orosz turistákat, hogy oroszellenes hisztéria fogadhatja őket Montenegróba, így kétszer gondolják meg, mielőtt utaznak.

Hirdetés

Jól érzik maguk

Az orosz turisták az összes Montenegróba látogató külföldi vendégek egyharmadát adják, így valóban a legjelentősebb csoportról van szó. Az ország ugyanakkor nem szeretné elveszíteni őket, és a többségük nem is fog elriadni, hisz itt szó sincs olyanról, mint ami Egyiptomban vagy Törökországban történt. A montenegróiak kifejezetten barátságosak az oroszokkal, szláv és ortodox testvérként tekintenek rájuk. Orosz nyelvű táblák reklámozzák a kiadó nyaralókat és az eladó ingatlanokat a tengerpart mentén, és orosz jachtok tömkelege állomásozik a kikötőkben.

Zónán kívüli euró

A kormány szerint Oroszország 16 százalékát adta a 2007-és 2015 közti 6,6 milliárd dolláros összes külföldi befektetésnek. Az ország gazdaságának egyötöde származik turizmusból, a GDP éves összege 4 milliárd dollár éves szinten, a lakosságszám mindössze 620 ezer. A Jugoszláviától, illetve Szerbiától különvált ország önálló pénzt nem vezetett be, a jugoszláv dinárt a német márka váltotta fel, azt pedig értelemszerűen az euró. Montenegró hivatalosan nem tagja az eurózónának, nem is lehet, hisz az Európai Uniónak sem tagja, ennek ellenére zökkenőmentes az euró használata.

Vélhetően egyrészt az ország olyan gazdaságpolitikát folytat, melyben sosem keletkezik komolyabb hiány, másrészt megfelelő devizatartalékot épített fel, hisz csak így lehet egy devizát önálló jegybank és az adott deviza jegybankjának támogatása nélkül fenntartani. Másrészt nem zárható ki, hogy az EKB azért kapcsolatban van Montenegróval, és ez így lehet az ugyancsak eurót használó Koszovó esetében is.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kína megszorongatja Észak-Koreát

Kína megszorongatja Észak-Koreát

Az elmúlt hónapokban Donald Trump többször is hiányolta, hogy Kína nem tesz meg mindent Észak-Korea gazdasági ellehetetlenítése érdekében, hogy ezáltal rászorítsák az országot a nukleáris leszerelésre. Kína azonban nagyon is sokat tett, amint azt adatok is mutatják, Észak-Korea pedig máris bajban: hadserege rossz állapotban.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • augusztus 21
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. július végi helyzetéről
  augusztus 22
  KSH: Keresetek (január–június)
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (15 mrdFt)

  ZEW-index (augusztus)
  ZEW-index (augusztus)
  augusztus 23
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, június)
  ÁKK: 2026/D államkötvény csereaukciók, 2019/A - 20 mrdFt és 2019/C - 20 mrdFt
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari BMI (előzetes)
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari BMI (előzetes)
  Fogyasztói bizalom (előzetes)
  Feldolgozóipari BMI (augusztus)
  Hewlett-Packard (2017 Q3)
  augusztus 24
  GDP (év/év, Q2)
  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 25
  MNB: Hitelintézetek prudenciális adatai (2016. év végi auditált adatokkal, Q2)
  IFO üzleti hangulatindex (Q2)
  GDP (év/év, Q2)
  Fogyasztói árindex (év/év, július)

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?