Hirdetés
Hirdetés

Az új NATO-tag az orosz turisták paradicsoma

Fellegi Tamás, 2017. május 15., 20:30

Montenegró június 5-én hivatalosan tagja lesz az észak-atlanti szövetségnek, de van egy iparág, aminek árthat a tagság. Az orosz turisták elárasztották eddig a különösen tengerpartja miatt kedvelt kicsi, de szép országot: kellemes a hely nekik, hasonló a nyelv, megbecsülik őket, és még csak nem is túl drága. Kár lenne, ha elmaradnának, de ettől önmagában valószínűleg nem fognak.

Montenegró eleve vonzó turistacélpont, egész Európából és a világ más részeiről is sokan érkeznek, de az elmúlt években kimagasló volt az oroszok aránya. Még többen jöttek, amióta Egyiptom veszélyes lett, Törökországgal pedig incidens volt a lelőtt katonai repülő miatt (még ha azóta a török elnök látványosan ki is békült Moszkvával). Montenegró hagyományosan jóban volt az oroszokkal Szerbiával együtt, Szerbia azonban a volt Jugoszlávia azon tagjai közé tartozik, akinek nem maradt tengerpartja a szétválás után.

Feszültség

A montenegrói-orosz kapcsolatok a Bloomberg szerint akkor romlottak meg, amikor a tavaly októberi választásokon hatalomra került Dusko Markovic miniszterelnök azzal vádolta Moszkvát, hogy megpróbálta befolyásolni a választásokat, sőt egyenesen puccsot végrehajtani a most ellenzéki oroszbarát erők hatalomra juttatása érdekében. Moszkva tagadta a vádakat, de az orosz külügyminisztérium szóvivője figyelmeztette az orosz turistákat, hogy oroszellenes hisztéria fogadhatja őket Montenegróba, így kétszer gondolják meg, mielőtt utaznak.

Hirdetés

Jól érzik maguk

Az orosz turisták az összes Montenegróba látogató külföldi vendégek egyharmadát adják, így valóban a legjelentősebb csoportról van szó. Az ország ugyanakkor nem szeretné elveszíteni őket, és a többségük nem is fog elriadni, hisz itt szó sincs olyanról, mint ami Egyiptomban vagy Törökországban történt. A montenegróiak kifejezetten barátságosak az oroszokkal, szláv és ortodox testvérként tekintenek rájuk. Orosz nyelvű táblák reklámozzák a kiadó nyaralókat és az eladó ingatlanokat a tengerpart mentén, és orosz jachtok tömkelege állomásozik a kikötőkben.

Zónán kívüli euró

A kormány szerint Oroszország 16 százalékát adta a 2007-és 2015 közti 6,6 milliárd dolláros összes külföldi befektetésnek. Az ország gazdaságának egyötöde származik turizmusból, a GDP éves összege 4 milliárd dollár éves szinten, a lakosságszám mindössze 620 ezer. A Jugoszláviától, illetve Szerbiától különvált ország önálló pénzt nem vezetett be, a jugoszláv dinárt a német márka váltotta fel, azt pedig értelemszerűen az euró. Montenegró hivatalosan nem tagja az eurózónának, nem is lehet, hisz az Európai Uniónak sem tagja, ennek ellenére zökkenőmentes az euró használata.

Vélhetően egyrészt az ország olyan gazdaságpolitikát folytat, melyben sosem keletkezik komolyabb hiány, másrészt megfelelő devizatartalékot épített fel, hisz csak így lehet egy devizát önálló jegybank és az adott deviza jegybankjának támogatása nélkül fenntartani. Másrészt nem zárható ki, hogy az EKB azért kapcsolatban van Montenegróval, és ez így lehet az ugyancsak eurót használó Koszovó esetében is.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nagy zűr a kis olajállamban: pedig Trump is támogatja az uralkodót

Nagy zűr a kis olajállamban: pedig Trump is támogatja az uralkodót

A bahreini szunnita uralkodócsalád Szaúd-Arábia aktív támogatásával elnyomásban tartja a siíta többséget, mert azokat Irán kinyújtott karjának tartja. Washingtonnak komoly érdekeltsége van az országban, hiszen az Ötödik Flotta állomásozik Bahreinben. A kis olajállam 1971-ig brit protektorátus volt, London napjainkban védelmi és kereskedelmi különmegállapodásokra törekszik.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • május 15
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - április
  Ipari termelés (év/év) - április
  RWE - 2017 Q1
  Gépipari rendelésállomány (év/év) - április
  New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index - május
  NAHB házár index - május
  május 16
  GDP előzetes (nyers, év/év) - 2017 Q1
  GDP (igazított, év/év) - 2017 Q1
  Megkezdett lakásépítések - április
  Kiadott építési engedélyek (ezer/hó) - április
  Kiadott építési engedélyek - (hó/hó) - április
  Home Depot - 2018 Q1
  Ipari termelés (év/év)
  ZEW index - május
  ZEW index - május
  {{European_Union}} GDP - 2017 Q1
  Fogyasztói árindex (év/év) - április
  május 17
  Fogyasztói árindex (végleges) - április
  Ipari termelés (év/év, hó/hó) - március
  Raiffeisen - 2017 Q1
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - április
  ILO munkanélküliségi ráta - március
  Átlagbérek változása (3 hónap) - március
  Cisco Systems - 2017 Q3
  május 18
  Alibaba - 2017 Q4
  Wal-Mart Stores - 2018 Q1
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - április
  Bloomberg gazdasági várakozások - május
  Bloomberg fogyasztói elégedettség - május
  Philadelphiai Fed index - május
  Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) - május
  Autodesk - 2018 Q1
  május 19
  Átlagos bruttó béremelkedés (év/év) - március
  Termelői árindex (év/év) - április
  Euróövezet folyó fizetési mérleg (milliárd euró) - március
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - május

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén hová megy nyaralni?