3p
A legnagyobb lelkesedést a brit, ezen belül az angol nyugdíjasok mutatták a szuverenitás visszaszerzése című maszlag iránt: 60 százalékuk szavazott az EU-ból való kilépésre. Arról viszont nem szólt nekik senki, hogy méretes lyuk tátong a nyugdíjkasszán, ami most rohamosan növekszik, és ez idővel a nyugdíjfizetést is akadályozhatja.

Az Egyesült Királyságban 65 év a nyugdíjkorhatár, és akkortól jár a kényelmes megélhetést biztosító összeg, melyből sokan huzamosabb időt, esetleg egész hátralévő életüket a napfényes Spanyolországban töltik. A szép összeghez persze megfelelő befizetés kell a nyugdíjalapokba, amit a munkáltatók teljesítenek, és azoknak megfelelő hozamot is el kell érniük, hogy működjön a rendszer.

Eleve lyukas volt

Nos, a második feltétel már eddig sem volt egyszerű, hisz ahogy az elmúlt években csökkentek a kamatok és kötvényhozamok, a nyugdíjalapok bevételei is visszaestek. A népszavazás előtti napon 820 milliárd fontos hiány mutatkozott – ez sem kevés. A népszavazás másnapján azonban már 900 milliárd volt a hiány, július 1-én pedig már 935. Bő egy hét alatt tehát 115 milliárddal sikerült növelni a lyukat. Ha forintban akarjuk kifejezni, ez nagyjából 40 ezermilliárd.

Zuhanó hozamok

A hiány növekedését a Bloomberg szerint az okozza, hogy a brit állampapírok és vállalati kötvények hozamai rekord mélységbe süllyedtek, a nyugdíj-kifizetések nem kis hányada pedig ezekből a hozamokból történik, miután a nyugdíjalapok 47 százalékban kötvényeket tartanak, melyek 75 százaléka brit állampapír vagy fontban kibocsátott vállalati kötvény.

A zuhanásnak, és így a hiány növekedésének ráadásul még nincs vége. A Bank of England ugyan nem csökkentett kamatot július 14-én és eszközvásárlási programját sem növelte, a jelek azonban arra mutatnak, hogy a brit gazdaság további nehézségekkel néz szembe, így a jegybank óhatatlanul hozzányúl a mennyiségi lazítás mostanában igencsak divatos eszközéhez. Ekkor a kötvényhozamok tovább esnek, így a nyugdíjak kifizetése tovább drágul, vagyis tovább nő a hiány.

Ördögi kör

A hozamcsökkenésen túl a gazdaság gyengélkedése más módon is kihat a nyugdíjakra. A cégek ebben az esetben ugyanis kevésbé képesek teljesíteni a növekvő deficit miatt szükséges pótbefizetéseket, így viszont a nyugdíjkifizetések jelenlegi szintje is veszélybe kerülhet. Az egész végül egy ördögi körbe is torkollhat: a cégeknek fizetni kellene a megnövelt összegeket, ami tovább gyengíti eredményüket, így végső soron a mostani, jóléti nyugdíjrendszer fenntarthatatlanná válik.

Erről, és még sok más veszélyforrásról alig tájékoztatták a választókat, a bennmaradást pártoló kormánynak illett volna egy részletes, de közérthető tájékoztatást készíteni arról, hogy milyen konkrét gazdasági következmények merülhetnek fel, és ezt el is juttathatták volna a szavazókhoz. Így sokuk olyan tájékozatlan volt, hogy azt sem tudták, mi az Európai Unió, amit az mutatott, hogy rengetegen kerestek rá az interneten.

A Bloomberg felmérése szerint a gazdaság idei várható növekedése 1,5 százalék, amit 1,8 százalékról módosítottak, a jövő évi pedig csak 0,6 százalék, ami 2,1 százalék volt, amíg nem számoltak a Brexit hatásaival. A felmérés szerint egy esetleges recesszió esélye 40 százalékra emelkedett a korábbi 17-ről.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG