1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Két döntési lehetőség volt a Monetáris Tanács előtt. Egy a tartásról, egy a csökkentésről szólt, utóbbi győzött. A többség tartást várt. A döntésre 280 forint fölé emelkedett a forint árfolyama, azonban az alacsony forgalmat és a döntés okozta meglepetés tekintve ez nem nagy mértékű. Az MNB-nél most a recesszió győzött az infláció fölött.

Az MNB elnöke, Simor András a kamatdöntés utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Monetáris Tanács előtt két opció volt: vagy csökkentik, vagy szinten tartják az alapkamatot. A jegybankelnök nem mondta, mert mondhatta el , hogy milyen arányú volt a szavazás, ugyanis ezzel hivatalosan is meg kell várni, amíg közzéteszik az ülésről szóló jegyzőkönyvet.

Simor András megismételte az indokokat a kamatvágás és a tartás mellett is, azaz az indokokat infláció növekedésének okait és az az ellen ható folyamatokat is. Nagy meglepetés így nem volt a sajtótájékoztatón, pusztán a hangsúly tolódott el. Simor megismételte amit a korábbi döntések után mondott, nevezetesen, hogy a kormány Széll Kálmán Tervben megfogalmazott céljai emelik az inflációs várakozást, a különadók és a jövedéki adó emelése növeli a fogyasztói árszínvonalat. A nyáron az élelmiszerekkel és az iparcikkekkel kapcsolatos áremelkedés meghaladta az MNB várakozását, ráadásul a nemzetközi olajár is nő és a világszerte tapasztalható élelmiszerár-emelkedés is növeli a magyar inflációs kockázatokat.

 

Az infláció emelkedését mérsékli a szűkülő belső kereslet és a laza munkaerőpiac, az inflációs cél teljesítése kitolódik - mondta az MNB elnöke. Simor András megismételte azt az előrejelzésüket, hogy a gazdaság kibocsátása csökkenni fog 2013-ban is, és azután is csak visszafogott lesz. A Monetáris Tanács szerint a munkanélküliségi ráta jövőre is tartósan 10 százalék fölött maradhat.

 

Simor András megismételte, hogy a magyar gazdaság motorja továbbra is az export, ugyanakkor a felvevőpiacok lassulnak, ez pedig párosul a belső kereslet csökkenésével, ami újabb ok a ráta csökkentésére. Az MNB szerint is gyenge a beruházási potenciál, nem pörög a hitelezés, a nem teljesítő lakossági és vállalati hitelek aránya tovább nőtt.

A jegybank szerint bizonytalan, hogy a kormány honnan teremti meg a nemrég bejelentett tehercsökkentés forrásait akár a lakosságnál, akár a kisvállalkozásoknál. Simor szerint az adócsökkentés rontja a pénzügyi közvetítő rendszer potenciálját és rombolja a növekedés forrásaiba vetett bizalmat. Az MNB elnöke emlékeztetett, hogy az ország kockázati megítélése javult, ugyanakkor szerinte ennek nem az az oka, hogy Magyarország javította a pozícióit, hanem az, hogy a nemzetközi összkép is romlott.

Azonnal gyengült a forint a kamatvágás bejelentésére. Részletek>>>

A bejelentésre azonnal gyengült a forint, azonban a kicsi mozgást és az alacsony forgalmat tekintve ez messze nem tekinthető zuhanásnak, ahogy több sajtóorgánum is írta. Az eurót a döntés után is 281 forint körül jegyezték, a döntés előtti 278 forinttal szemben

 

Forrás: Dealbook Privátbankár

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG