3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miután megroppantották a Szíria északi részén lévő al-Bab városa körüli ellenállást az ellenzéki szír erők török vezetéssel és támogatással, tegnap megkezdték a város ostromát. Az ostrom sikere súlyos csapás az Iszlám Államnak, hisz utána szíriai fővárosuk, Rakka következik. Úgy tűnik, hatékony a nemzetközi erők együttműködése, és Trump Amerikája is újra bekapcsolódott a harcba.

Az aleppói harcok lezárultát követően most úgy tűnik, végre ismét megkezdődött az Iszlám Állam és az al-Kaida utódszervezetei elleni harc Szíriában, mégpedig nemzetközi kooperációban, és most mintha minden résztvevő együttműködne. A legfontosabb tényező most Törökország, amely immár Oroszországgal koordinálja tevékenységét, de Erdogan elnök Trumppal is felvette a kapcsolatot, így mintha elültek volna az ellentétek a terrorszervezetek elleni koalícióban.

Összeérnek

Al-Bab városa viszonylag közel fekszik a török határhoz, de egyúttal Aleppótól sincs messze, így mind a törökök, mind a szír kormányerők fontosnak tartották, hogy elsőként onnan űzzék ki az Iszlám Állam harcosait. A Szabad Szíriai Hadsereg nevű ellenzéki erő, melynek harcosait a törökök támogatják és vezetik, északról közelítette meg a várost és morzsolta fel a dzsihádistákat, a szír kormányhadsereg délről érte el a várost, így a két, elvileg ellenséges erő közötti közvetlen frontvonal kezd kialakulni.

Török célok

A Reuters szerint ugyanakkor konfliktus nem adódott ebből, ami arra utal, hogy komoly együttműködés zajlik a két oldal között, vagyis működik az a még tavaly elfogadott terv, hogy az országot befolyási zónákra osztják. A török erők már tavaly nyáron megkezdték a határmenti területeken a harcot, de akkor az Iszlám Állam visszaszorításával együtt az is céljuk volt, hogy megelőzzék a kurdok további térnyerését, különösen az arabok által lakott területen. Ez a cél akkor teljesült, így most célba vették magát a várost, melynek elfoglalásával a törökök befolyása alá került terület szépen kikerekedne, ráadásul megnyílna az úr Rakka felé.

A nagy dobás

Rakka elfoglalásának tervére már Donald Trump is utalt, ha ezt sikerülne megvalósítani, az Trump első komoly sikere lehetne, hisz ebben az esetben megszűnne az Iszlám Állam hatalma Szíriában, sőt akkor lényegében véget is érne maga a szervezet, mint területi egység, hisz Irakban is már csak Moszul városának nyugati fele van a birtokukban. Részleteket még nem lehet tudni, mindez hogyan zajlana, de vélhetően ott is az ellenzéki szír és a török erőkre hárulna a döntő súly, erős amerikai támogatással.

Trump is megmozdult

Az amerikai erők múlt hétvégén indítottak az al-Kaida utódszervezete ellen légitámadásokat Idlib tartományban és a Pentagon szerint megöltek 11 terroristát, köztük Oszama bin Laden egy korábbi harcostársát is, aki kiképzőtáborokat létesített és üzemeltetett Afganisztánban a 90-es években. Szerdán magában Idlib városában bombázták a központjukat, de a BBC szerint még nem derült ki, hogy ezt a támadást a szír kormány, az oroszok, vagy az amerikaiak hajtották végre. A korábban al-Nusra frontnak nevezett, most Jabhat Fateh al-Sham névre hallgató szervezet azon szervezetek egyike, amelyre nem vonatkozik a decemberben összehozott tűzszünet, melyet Oroszország és Törökország hozott össze.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG