3p
A NATO tegnap úgy döntött, hogy megtartja Afganisztánban kiépített bázisait, így az amerikaiak is több katonát tarthatnak ott, hogy segítsenek a Talibán elleni küzdelemben. Nincs más megoldás, a világnak együtt kell élnie a békefenntartással, szükség van helyenként az „ideiglenesen ott állomásozó” csapatokra.

Illúzió volt a kivonulás

Obama elnök egyik célja volt elnöksége 8 éve alatt, hogy az amerikai csapatokat lényegében mindenhonnan kivonja. Ez szép elképzelés, de nem bizonyult helyesnek, miután bizonyos régiókban a külföldi erők nélkül nem maradtak fenn működőképes kormányok és hadseregek. Anarchia, polgárháború és terrorizmus ütötte fel a fejét, ami aztán az egész világra kihatott, menekültválságok és nemzetközi terrorista merényletek formájában.

Ez az amerikaiak távozása után bekövetkezett Irakban, de az arab tavasz után Líbiában és Szíriában is eluralkodott a káosz, Afganisztánban pedig már a szovjet kivonulás után látszott annak idején, hogy rossz felé mennek a dolgok. A szaporodó, majd 2001-ben kicsúcsosodó al-Kaida merénylethullám lett a következmény, Afganisztánba újra be kellett vonulni, és most már látszik, hogy gyakorlatilag soha (belátható időn belül) nem lehet kivonulni.

Rájöttek, mi a feladat

Az amerikai elnök célja idén az volt, hogy elnökségének végére 9800-ról 5500-ra csökkenti az Afganisztánban állomásozó katonáinak számát. Katonai tanácsadói már jó ideje megpróbálták lebeszélni erről, de most, hogy a NATO egyértelművé tette a maradást, neki is könnyebb megindokolni, miért tekint el a részletes kivonulástól. A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli ülésén elhangzott, hogy egy mostani kivonulás újabb menekülthullámhoz vezetne, nem is beszélve a terrorizmusról.

A NATO csapatoknak a békefenntartás mellett az afgán biztonsági erők kiképzése is fontos feladata, nem is beszélve ennek finanszírozásáról. Az utóbbi hónapokban Irakban látszott, hogy mennyire fontos a megbízható, megfelelően kiképzett és finanszírozott helyi katonai és rendőri erők jelenléte, hisz ők legalább részben át tudják venni azt a feladatot, amit normál körülmények között egy szuverén ország hatóságai gond nélkül megoldanak. A Reuters szerint most csak 2017-ig volt megoldva az afgán biztonsági erők finanszírozása, de ezt most a NATO 5 milliárd dollárral tervezi megnövelni, így 2020-ig kitolódna a program. A terv az, hogy 352 ezer főre növekedjen az afgán hadsereg és rendőrség együttes létszáma, a jelenlegi létszám 320 ezer ember.

Világrendőrségi hatáskör

A probléma kezelése minta lehet a jövőben más konfliktuszónákban, illetve nem stabil politikai rendszerű országokban. A helyi biztonsági erők támogatása és kiképzése mellett jóval kevesebb nemzetközi békefenntartóra van szükség. Afganisztánon kívül még van jó néhány ország vagy régió, ahol szükség lenne erre. Ez távolról sem megszállást jelentene, hanem egy olyan segítség, amit a lakosság és akár az általa demokratikusan megválasztott kormány kér, mert valamilyen okból nem tudják fenntartani a rendet.

Az ok lehet nemzetiségi vagy vallási konfliktus, mint például Irakban és Szíriában, de lehet különböző törzsek, csoportok közti törés is, mint Líbiában. Az is előfordul, hogy egy terület önállóságra vágyó népe elszakad, külön országot kap, de az anyaországgal még fennmarad a konfliktus, ilyen Dél-Szudán. Ezeket ma már nem lehet elszigetelt jelenségként kezelni és szemet hunyni felettük, így a nemzetek közösségére hárul a békefenntartás, gyakorlatilag mintegy világrendőri feladatként.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG