Hirdetés
Hirdetés

Besétált az Iszlám Állam a ravasz csapdába

Fellegi Tamás, 2017. szeptember 04., 06:07

Ahogy pár napja a hadmozdulatok alapján gyanítható volt, csapdát állítottak az orosz irányítású szír kormányerők az Iszlám Államnak, hogy elvonják őket Deir ez-Zor városától, melyet így egy másik irányból felszabadítanak, a dzsihádistákat pedig katlanba zárják. Úgy tűnik, minden a terv szerint halad, a bekerítés majdnem kész.

Az Iszlám Állam elleni háborút taglaló elemzéseinkben több második világháborús hasonlatot is említettünk, most van még egy, meglehetősen hasonló eset. Mint ismeretes, annak idején Leningrádot, a mai Szentpétervárt nem tudták elfoglalni a németek, noha 3 éven át ostromolták. Közben a várost blokád alatt tartották, rengetegen éhen haltak. Nos, Szíriában is van egy ilyen hely: Deir ez-Zor városa.

A szír Leningrád

A város jóval kisebb, mint Leningrád volt, becslések szerint most 100 ezren lakják a bekerített részt, és az orosz légierő látja el őket élelemmel és más, a túléléshez szükséges eszközökkel. A várost a 2014-ben gyorsan terjeszkedő Iszlám Állam nem tudta elfoglalni, bár egyes részeit birtokba vette. A város repülőtere is a kormány kezében maradt, de egy külön területként, a két terület között pedig, amint a térképen is látszik, egy útvonalat tudtak fenntartani, amit az Iszlám Államnak időnként sikerült elvágnia.

Hirdetés
A körülzárt város, melyhez most közelednek a felszabadító erők. Forrás: liveuamap.com
A körülzárt város, melyhez most közelednek a felszabadító erők. Forrás: liveuamap.com

A repülőtér megtartása kulcsfontosságú volt, hisz így lehetett a várost ellátni, friss haderőt küldeni, bár a segélyeket sokszor helikopterről dobták le, anélkül, hogy azok leszállnának. Az Iszlám Államnak nincs légiereje, Oroszország 2015-es beavatkozása óta pedig nagy légierő van a kormányerők oldalán, persze a dzsihádisták különféle légvédelmi fegyverei veszélyt jelentettek az érkező repülőkre.

A csapda

A város felmentése sokáig szóba sem kerülhetett, hisz igen messze voltak tőle a kormányerők. Idén nyáron azonban úgy felgyorsult az Iszlám Állam visszaszorítása, hogy a közelmúltban realitássá vált a város megközelítése. Feltehető volt, hogy a város körül komoly erőket gyűjt össze az Iszlám Állam, hisz ez az utolsó városa, ezen kívül már csak falvai és sivatagjai vannak. Erre születhetett az a múlt héten részletezett briliáns terv, hogy a dzsihádistákat az Eufrátesz felsőbb szakaszához csalogatják, ott területeket engednek át nekik, persze harcok árán, és közben a kormányerők frontálisan megindítják a támadást dél-nyugat felől Deir-ez Zor irányába.

Feketével bekerítve a csapdába futott erők, kék nyilakkal a csapdazárás
Feketével bekerítve a csapdába futott erők, kék nyilakkal a csapdazárás

A haladás gyors, a tegnap esti helyzet szerint két fő irányból közelednek az orosz vezetésű Aszad-erők: mindkettőn 15-20 kilométerre állnak a körülzár terület határától. Ahogy ezt elérik, az Iszlám Állam elcsalogatott erői el vannak vágva, legfeljebb az Eufráteszen átkelve mozoghatnának, de ez az állandó orosz légi jelenlét miatt lehetetlen. A város teljes felszabadítása valószínűleg komoly harcot fog jelenteni, de nagy fegyvertény lesz, utána jöhet a katlanba zárt erők felőrlése.

Jön a végjáték

Ha mindez megvan, az Iszlám Államnak alig marad lakott terület a birtokában, így könnyebb lesz ellene harcolni. Keletről Irakban az amerikai támogatású kormányerők fogják szorongatni őket, nyugatról az orosz támogatású szírek, az irány pont fordított, mint 1945-ben a gyorsan szűkülő hitleri birodalom esetében. Akkor több millió német katona került harapófogóba, és szaladtak nyugat felé, hogy a nyugati erőknek adják meg magukat. Itt csak pár tízezer harcos lehet, de azok senkinek nem akarják megadni magukat, az utolsó emberig kell küzdeni ellenük. Ha továbbra is ilyen jól haladnak a hadműveletek, még idén megszűnhet az Iszlám Állam, mint területi egység.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ez az egyetlen dolog, ami megfékezheti az árfolyamok száguldását

Ez az egyetlen dolog, ami megfékezheti az árfolyamok száguldását

Csúcson, mármint csúcs alacsonyan áll a hazai államkötvények hozama. A részvényárfolyamokról minden nap megemlékezik a sajtó, a kötvényekről szinte soha, pedig a magyar befektetőknek is sokkal több van belőlük, mint részvényekből. Régen várnak a szakemberek egy kötvénypiaci fordulatra, amely azonban nem akar megérkezni.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?