Hirdetés
Hirdetés

Betörtek az orosz-szír erők az Iszlám Állam utolsó nagyvárosába

2017. szeptember 07., 06:07

A múlt héten kitervelt csapda bezárult, kettévágták az Iszlám Állam erőit Szíriában, az Eufrátesztől nyugatra fekvő területeken. Így 3 év után kiszabadult Deir ez-Zor városa az Iszlám Állam szorításából, de a város teljes felszabadításáig még brutális harcok lehetnek. Igen aktív és hatékony az orosz légierő.

A múlt héten felállított csapda, melybe belesétáltak a dzsihádisták, végül bezárult, de nem könnyen. A szír kormányerők már vasárnap este utat vágtak a 3 éve magát elszigetelten védő Deir ez-Zor városa felé, de az Iszlám Állam összeszedte harcosait, és megpróbálta megakadályozni a felszabadító hadműveletet. Végül orosz repülők egész alacsonyan szállva lőtték az ellenséget és tisztították meg a terepet. Most a létrehozott folyosó biztosítása és kiszélesítése a feladat.

A Deir ez-Zor városához vágott út. Forrás: liveuamap.com
A Deir ez-Zor városához vágott folyosó. Forrás: liveuamap.com

További tervek

A Reutersnek elmondta a hadsereg egy nem szír parancsnoka, hogy Aszad erői orosz és iráni segítséggel az Eufrátesz partja mentén nyomulnak majd tovább, ha sikerült ellenőrzésük alá vonni a várost. Észak felé egy kisebb területtel kell megbirkózniuk, ez maga a csapda, dél felé viszont egy hosszabb, keskeny, de sűrűn lakott szakasz következik, az iraki határig. Ennek két oldalán már csak a sivatag van, ott értelemszerűen egyszerűbb a helyzet.

Hirdetés

Miután az Iszlám Állam elvesztette területeinek nagy részét, maradék erőit ebbe a 10 kilométer széles, bő 200 kilométer hosszú sávba vonja vissza, itt fogja utolsó, elkeseredett küzdelmét vívni a falvak és kisebb városok között. Úgy becslik, hogy 6-8000 hadra fogható harcosuk van még, és miután újakat toborozni már nem tudnak, egyre több nőt próbálnak meg bevonni, illetve harcra kényszeríteni a még uralmuk alatt álló lakosság soraiból.

Orosz rakéták

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy a hadműveleteket cirkálórakétákkal támogatta, egy, a mostani hadműveletekhez közel fekvő városban egy megerősített területet lőttek, ezáltal egy ott gyülekező ellenséges csoportosulást számoltak fel, akik között sok volt az Oroszországból és más volt szovjet tagállamból származó harcos. Ez különösen fontos Oroszországnak, mert nem akarja, hogy az Iszlám Állam területének felszámolása után ezek visszaszivárogjanak az óhazába és ott kövessenek el merényleteket. Egyúttal az Iszlám Állam egy nagy lőszerraktárát is kilőtték.

Az elnöki erő

Aszad elnök önbizalma közben igencsak megnőtt a hatalmas területek visszaszerzésével, noha lényegében mindent az oroszoknak köszönhet. Feltehetőleg az Iszlám Állam megszűnése után nem csak a mostani hatalomhoz fog ragaszkodni, hanem az ellenzéki területek közül is minél többet vissza akar szerezni, és bármilyen esetleges béketárgyalásokon nem valószínű, hogy engedményeket tenne. Kérdés, hogy Oroszország hogy fog részt venni ebben a folyamatban, mennyire csitítja majd az elnököt, és tereli a kompromisszumok felé.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Belenéztek a kristálygömbbe: nem akármilyen évünk lesz jövőre

Belenéztek a kristálygömbbe: nem akármilyen évünk lesz jövőre

Az UniCredit Research tartós növekedést, magasabb hozamokat és erősebb eurót prognosztizál. Eszerint 2018-ban a világgazdaság növekedése 3,9 százalék körüli értékével továbbra is erős marad. Az eurózóna a GDP-je 2,3 százalékkal bővülhet, míg a jegybankok laza monetáris politikája összességében fennmarad, a szigorítás mértéke csupán enyhe lesz.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?