Hirdetés
Hirdetés

Betörtek az orosz-szír erők az Iszlám Állam utolsó nagyvárosába

2017. szeptember 07., 06:07

A múlt héten kitervelt csapda bezárult, kettévágták az Iszlám Állam erőit Szíriában, az Eufrátesztől nyugatra fekvő területeken. Így 3 év után kiszabadult Deir ez-Zor városa az Iszlám Állam szorításából, de a város teljes felszabadításáig még brutális harcok lehetnek. Igen aktív és hatékony az orosz légierő.

A múlt héten felállított csapda, melybe belesétáltak a dzsihádisták, végül bezárult, de nem könnyen. A szír kormányerők már vasárnap este utat vágtak a 3 éve magát elszigetelten védő Deir ez-Zor városa felé, de az Iszlám Állam összeszedte harcosait, és megpróbálta megakadályozni a felszabadító hadműveletet. Végül orosz repülők egész alacsonyan szállva lőtték az ellenséget és tisztították meg a terepet. Most a létrehozott folyosó biztosítása és kiszélesítése a feladat.

A Deir ez-Zor városához vágott út. Forrás: liveuamap.com
A Deir ez-Zor városához vágott folyosó. Forrás: liveuamap.com

További tervek

A Reutersnek elmondta a hadsereg egy nem szír parancsnoka, hogy Aszad erői orosz és iráni segítséggel az Eufrátesz partja mentén nyomulnak majd tovább, ha sikerült ellenőrzésük alá vonni a várost. Észak felé egy kisebb területtel kell megbirkózniuk, ez maga a csapda, dél felé viszont egy hosszabb, keskeny, de sűrűn lakott szakasz következik, az iraki határig. Ennek két oldalán már csak a sivatag van, ott értelemszerűen egyszerűbb a helyzet.

Hirdetés

Miután az Iszlám Állam elvesztette területeinek nagy részét, maradék erőit ebbe a 10 kilométer széles, bő 200 kilométer hosszú sávba vonja vissza, itt fogja utolsó, elkeseredett küzdelmét vívni a falvak és kisebb városok között. Úgy becslik, hogy 6-8000 hadra fogható harcosuk van még, és miután újakat toborozni már nem tudnak, egyre több nőt próbálnak meg bevonni, illetve harcra kényszeríteni a még uralmuk alatt álló lakosság soraiból.

Orosz rakéták

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy a hadműveleteket cirkálórakétákkal támogatta, egy, a mostani hadműveletekhez közel fekvő városban egy megerősített területet lőttek, ezáltal egy ott gyülekező ellenséges csoportosulást számoltak fel, akik között sok volt az Oroszországból és más volt szovjet tagállamból származó harcos. Ez különösen fontos Oroszországnak, mert nem akarja, hogy az Iszlám Állam területének felszámolása után ezek visszaszivárogjanak az óhazába és ott kövessenek el merényleteket. Egyúttal az Iszlám Állam egy nagy lőszerraktárát is kilőtték.

Az elnöki erő

Aszad elnök önbizalma közben igencsak megnőtt a hatalmas területek visszaszerzésével, noha lényegében mindent az oroszoknak köszönhet. Feltehetőleg az Iszlám Állam megszűnése után nem csak a mostani hatalomhoz fog ragaszkodni, hanem az ellenzéki területek közül is minél többet vissza akar szerezni, és bármilyen esetleges béketárgyalásokon nem valószínű, hogy engedményeket tenne. Kérdés, hogy Oroszország hogy fog részt venni ebben a folyamatban, mennyire csitítja majd az elnököt, és tereli a kompromisszumok felé.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Oroszország és Irán visszaszólt Trumpnak

Oroszország és Irán visszaszólt Trumpnak

Az amerikai elnök keddi, az ENSZ-ben tartott beszédére reagált Irán, miután indokolatlanul kikapott az elnöki beszédben, valamint Oroszország is, egyrészt Iránt védendő, másrészt a koreai helyzethez is volt hozzáfűznivalója, végül az orosz-amerikai fegyverzetkorlátozási szerződések megszegése is napirendre került.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?