Hirdetés
Hirdetés

Bevethetik-e az atomfegyvert 72 év után újra, ráadásul megint Japán ellen?

Fellegi Tamás, 2017. április 20., 06:07

Az utóbbi időkben felizzott az Észak-Korea körüli feszültség, miután a kommunista diktatúra rakétát és atombombát próbál építeni, hogy Kaliforniára is lecsaphasson, Trump elnök pedig ezt igyekszik megelőzni, mindenáron. Akár egy helyi háború árán is, ha nincs más lehetőség, és amíg nincs veszélyben Japán vagy akár Amerika.

Nem egyszerű a helyzet, és a dilemma nem is először vetődik fel. Amikor egy ország atomhatalom lesz, mindenki megpróbálja felmérni, hogy az visszaélhet-e újonnan szerzett lehetőségeivel felelőtlenül, vagy ugyanúgy visszafogja magát, mint eddig mindenki más azóta, hogy a fegyvert a második világháború befejezése érdekében bevetették két japán város ellen, és így mindenki ismerheti a hatást.

Eddig a józanság győzött

Az eddigi atomhatalmak, köztük India és Pakisztán is, akik néha legszívesebben egymás torkának ugranának, fegyelmezettek maradtak, felmérve, hogy egy ilyen háború vagy megnyerhetetlen, vagy akkora a veszteség, hogy a másik ország legyőzése már nem tekinthető nyereségnek. Irán esetében a nyugati világ megijedt, hisz ott azért voltak fenyegetések, olyannyira, hogy el is döntötték: megakadályozzák az ország atomhatalommá válását, bármi áron. Végül olajembargóval sikerült ezt elérni: olajexport nélkül Irán nem tud létezni, nyomorba süllyedne, ennyit nem ért meg nekik az atomfegyver.

Hirdetés

Kamikaze ország

Észak-Korea azonban minden eddigihez képest más eset. Egy kicsiny diktatúráról van szó, amely úgy tűnik, bármire képes, az sem kizárt, hogy akár népét is feláldozná, hogy megdicsőüljön. Ilyen vezetőkre láttunk már példát: Hitler az egész népét elpusztította volna, mikor nyilvánvaló lett, hogy elveszti a háborút, Fidel Castro pedig feláldozta volna Kubát, ha Hruscsov belemegy egy korlátozott atomháborúba. Ez a veszély a Kim dinasztia aktuális uralkodójánál is fennáll: adott esetben semmi nem tartja vissza, hogy valóban bevesse a tömegpusztító fegyvert, ha már egyszer megvan neki. Legfeljebb kollektív öngyilkosságot követ el, népével együtt.

Mindenkinek kellemetlen

Az ilyen veszély ellen viszont már logikus, hogy tenni kell. Oroszországnak és Kínának sincs ínyére egy kontrollálhatatlan atomhatalom, még ha közvetlenül nem is őket fenyegeti. Japán már nagyon ideges: a kísérleti rakéták felé irányultak, és ha mégiscsak rászerelnek egy atombombát, könnyen ő lehet a célpont, így az a paradox helyzet állna elő, hogy másodszor is ő a nukleáris fegyver áldozata, ezúttal teljesen ártatlanul.

Végül ott van Amerika, amely egyrészt fenyegetve van a hosszú hatótávolságú rakétával, ha meglesz, másrészt az egyetlen hatalom, amelyik képes akár egy megelőző csapással is elkerülni a várható még rosszabbat. Most még megbízhatatlanok az észak-koreai rakéták, ha van is atombombája a rezsimnek, legfeljebb népe déli fele ellen tudja bevetni, ha el tudja oda juttatni, de ezzel nem nagyon jutna előre, maximum úgy kerülhetne be a történelemkönyvekbe, mint a koreai nép elpusztítója, anélkül, hogy bármi egyebet elért volna.

A megelőző csapás

Így viszont a hadművelet elvileg lebonyolítható anélkül, hogy atombomba robbanjon. Persze biztosra kell menni: a Amerika akkor csaphat oda, ha felmérte már ellensége jószerével összes rakétáját és atombomba-kezdeményét, beleértve a hegyek gyomrába rejtetteket is (talán épp ennek főpróbája volt az afganisztáni barlang-robbantás). Amint jó néhány korábbi művelet mutatta, az amerikaiak képesek egész pontosan beazonosítani és bemérni a célpontokat, itt csak annyival nehezebb a helyzet, hogy mindegyiket kell, és egyszerre.

Mindemellett szóba sem kerülhet egy olyan háború, mint 65-70 éve Koreában, vagy amilyen Vietnamban zajlott. Fel sem merül szárazföldi haderők bevetése, valószínűleg még a dél-koreai hadseregé sem. A terv vélhetőleg arra épül, hogy teljes infrastruktúrájának megsemmisítésével úgy megroppantják Kim Dzsong Un rendszerét, hogy népe ezúttal könnyedén megdönti, ahogy a keletnémetek is megdöntötték a kommunista rezsimet, ott ehhez elég volt Gorbacsov engedélye, sőt biztatása.

Láttak már karón varjút

Kérdés, hogy minderre megvannak-e a pontos amerikai tervek, van-e vészterv, ha mégis élesedik egy kósza észak-koreai atombomba, és működőképesek-e a rendszerdöntési tervek is. Hibázni nem nagyon lehet, ha másért nem, Dél-Korea miatt. Persze számíthatnak még arra is, hogy mindennek puszta lehetőségétől visszakozik a rezsim, és Kínával tárgyalva mérséklik annyira atom-, és rakétaprogramjukat, hogy lekerüljön a háború a napirendről. Végülis láttak már példát arra, hogy ha Amerika a 21. században nagyon meg akar dönteni egy rezsimet, akkor azt meg tudja tenni: ezt tette a Talibánnal Afganisztánban és Szaddam Husszeinnel Irakban. Itt még az utólagos gondoktól sem kellene tartani: az országrész rendbetételét már Szöül intézné.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Bukhatnak a nagy német-francia tervek - mindenki utálja az új elnököt

Bukhatnak a nagy német-francia tervek - mindenki utálja az új elnököt

A frissen megválasztott, de mára már közutálatnak örvendő elnök megakaszthatja a nagyívű európai terveket. Macron nárcisztikus és nagyképű, de rögtön oroszlánná változik, ha a Total olajóriás érdekeiért kell harcolnia Iránban és Líbiában. De miért tajtékzik ettől Róma?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • augusztus 21
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. július végi helyzetéről
  augusztus 22
  KSH: Keresetek (január–június)
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (15 mrdFt)

  ZEW-index (augusztus)
  ZEW-index (augusztus)
  augusztus 23
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, június)
  ÁKK: 2026/D államkötvény csereaukciók, 2019/A - 20 mrdFt és 2019/C - 20 mrdFt
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari BMI (előzetes)
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari BMI (előzetes)
  Fogyasztói bizalom (előzetes)
  Feldolgozóipari BMI (augusztus)
  Hewlett-Packard (2017 Q3)
  augusztus 24
  GDP (év/év, Q2)
  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 25
  MNB: Hitelintézetek prudenciális adatai (2016. év végi auditált adatokkal, Q2)
  IFO üzleti hangulatindex (Q2)
  GDP (év/év, Q2)
  Fogyasztói árindex (év/év, július)

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?