5p
Több éves átlagot javított meg a júniusi beszerzési menedzser index, melynek szezonálisan kiigazított értéke 57,2

A korábbi júniusokkal összevetve az idei érték meghaladja a hosszú távú júniusi átlagot (52,1) és nagyobb az elmúlt három év átlagánál (53,1). A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent májushoz képest, és ennek mértéke hat esetben is meghaladta az 5 százalékpontot - közölte a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság.

A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban. A 2016-os év értékei hét-öt arányban mutattak növekedést és csökkenést.

Megjavítottuk az átlagot

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A bővülési ütem tovább jelzi az elmúlt tíz hónapban megfigyelt erősebb teljesítményt, ezúttal visszatérve az idei fél évben gyakran tapasztalt 56-57 pontos sávhoz.

A 2017 június havi index kisebb a májusi (61,9) értéknél, de a második legmagasabb júniusi érték. Június összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,2; a júniusoké 52,1). Az elmúlt három évben a júniusi átlag ennél magasabb volt (53,1). Az idei érték így átlag feletti júniusi értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent májusi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár huszonkettedik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, és 1995 óta tízszer volt magasabb az index értéke júniusban.

Az új rendelések indexe erősebben csökkent, de 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig kétszer mértünk magasabb júniusi értékeket a korábbi években

A júniusi szállítási átfutási idő rövidebb lett májushoz képest, de az ütem viszonylag enyhe. Az index értéke így meghaladta az 50,0 pontos határt. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei az ötödik legmagasabb érték. Az index értéke szinte folyamatosan 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben, legutóbb 2016 júliusában haladta meg az 50,0 pontot.

A vásárolt készletek hatodik hónapja bővülnek, most némileg gyengébb ütemben. Az idei júniusi indexérték az elmúlt húsz év értékei alapján így is átlag feletti, és az ötödik legnagyobb júniusi. 2015-ben hét hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2016-ban pedig hat ilyen hónap volt.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapokhoz hasonlóan júniusban is növekedésre utal, az elmúlt egy évben már tizedszer. Az index értéke alacsonyabb lett májushoz képest, közelebb került az 50,0 ponthoz, de ezzel együtt is a legmagasabb júniusi 1995 óta.

A felmérés további eredményei

A beszerzési mennyiség indexe csökkent májusi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és az ötödik legmagasabb júniusi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár tizennyolcadik hónapja.

A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően tizennegyedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a tizenkettedik legnagyobb júniusi.

A késztermékkészletek szintje júniusban magasabb lett az előző hónaphoz képest, az indexérték 50,0 pont fölött maradt. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és az ötödik legnagyobb 1995 óta. 2015-ben öt alkalommal jelzett bővülést az index, 2016-ban szintén öt ilyen hónap volt, míg idén hat hónapnál járunk.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent májushoz képest, de továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően huszonnégy hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben erősebben csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének enyhébb ütemű bővülését. Az elmúlt két év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már huszonhárom hónapja tart.

Mi drágult a legjobban?

Ebben a hónapban ammónium-szulfát, cukor, DAP, doboz, élőállat, kekszmorzsa, köménymag, műanyag alapanyag, savópor, tejpor és vaj kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt hidraulikus munkahengerből, integrált áramkörökből, papíripari alapanyagból, sárgarézből, tojásból és vörösrézből. Jelentősebb árcsökkenésről alapanyagok és lemez esetében számoltak be a válaszadóink.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG