Hirdetés
Hirdetés

Bombázók a levegőben, romboló a vízen: Amerika ijesztgetni kezdett

2017. október 11., 10:23

Miközben bombázókat irányít a koreai félsziget fölé, Amerika nem feledkezik meg Kínáról sem - erődemonstráció levegőben és vízen.

Egy amerikai B-1B Lancer száll fel a guami amerikai légibázisról 2017. október 10-én, hogy japán és dél-koreai vadászgépekkel hajtson végre közös gyakorlatokat. Fotó: EPA / Amerikai Légierő
Egy amerikai B-1B Lancer száll fel a guami amerikai légibázisról 2017. október 10-én, hogy japán és dél-koreai vadászgépekkel hajtson végre közös gyakorlatokat. Fotó: EPA / Amerikai Légierő

Bombázók Korea fölött

Az amerikai légierő két bombázója repült át a koreai félsziget fölött egy keddi erődemonstráció keretében - éppen akkor, amikor Trump elnök amerikai védelmi vezetőkkel tárgyalt arról, hogyan válaszoljon az ország az észak-koreai fenyegetésekre.

A közelmúltban még tovább fokozódott a feszültség Washington és Phenjan között, Trump a hétvégén a Twitteren már arról írt, hogy minden tárgyalás hiábavaló, sajnos csak egyetlen megoldás maradt Észak-Koreával kapcsolatban. Nem részletezte, mi az az egy opció, de nem kell komoly elemzőnek lenni ahhoz, hogy katonai megoldásra gondoljunk.

Hirdetés
Kedden ünnepelték az Észak-Koreát irányító párt megalapításának 72. évfordulóját.

Az amerikai bombázók Guam szigetéről szálltak fel, és két dél-koreai vadászgép kísérte őket az úton. Ezután levegő-föld-rakétatámadást gyakoroltak a tenger fölött a félszigettől északra majd délre, a Kínához közelebbi vizeken. Ezután japán vadászgépek csatlakoztak az amerikai bombázókhoz, szintén közös gyakorlatozásra - ez az első alkalom, hogy japán és dél-koreai gépekkel is közös éjszakai gyakorlatot hajtanak végre amerikai bombázók.

Kínának a tengeren üzentek

Szintén kedden egy másik erődemonstrációt is tartott az amerikai hadsereg: a haditengerészet egyik rombolója haladt el a vitatott hovatartozású Paracel-szigetek mellett. Kína folyamatosan fenntartja területi igényeit a régióban, hasonlóan Tajvanhoz és Vietnamhoz - az USA haditengerészeti műveleteivel viszont Kína területi igényeivel szemben a „hajózás szabadságát” biztosítaná.

Az Egyesült Államok Észak-Korea kapcsán igyekszik keresni az együttműködést Kínával, amely nélkül nem képzelhető el Kim Dzsongun megfékezése - Peking a legfőbb kereskedelmi partnere Phenjannak, és ha valaki képes hatni az észak-koreai rezsimre, az Kína.

Miközben tehát Washington az együttműködést keresi Kínával, azt is jelzi, hogy nem fordította el tekintetét a vitatott szigetekről - igaz, a mostani erődemonstráció jóval kevésbé volt provokatív, mint a korábbiak, amelyeket Trump elnök hivatalba lépése után hajtott végre az amerikai haditengerészet.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nyakon csapta a piacokat a legnagyobb jegybank

Nyakon csapta a piacokat a legnagyobb jegybank

Amerika a jegybanki közlemény után először ugrott egyet, de aztán megérkeztek az eladók, mínuszba fordítva az indexeket. Európa is esésbe váltott, velünk együtt, leginkább a Mol és az OTP gyengélkedik. Majdnem 3 százalék már a 10 éves amerikai kötvényhozam, erősödött is a dollár, gyengült az olaj.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?