Hirdetés
Hirdetés

Bombázók a levegőben, romboló a vízen: Amerika ijesztgetni kezdett

2017. október 11., 10:23

Miközben bombázókat irányít a koreai félsziget fölé, Amerika nem feledkezik meg Kínáról sem - erődemonstráció levegőben és vízen.

Egy amerikai B-1B Lancer száll fel a guami amerikai légibázisról 2017. október 10-én, hogy japán és dél-koreai vadászgépekkel hajtson végre közös gyakorlatokat. Fotó: EPA / Amerikai Légierő
Egy amerikai B-1B Lancer száll fel a guami amerikai légibázisról 2017. október 10-én, hogy japán és dél-koreai vadászgépekkel hajtson végre közös gyakorlatokat. Fotó: EPA / Amerikai Légierő

Bombázók Korea fölött

Az amerikai légierő két bombázója repült át a koreai félsziget fölött egy keddi erődemonstráció keretében - éppen akkor, amikor Trump elnök amerikai védelmi vezetőkkel tárgyalt arról, hogyan válaszoljon az ország az észak-koreai fenyegetésekre.

A közelmúltban még tovább fokozódott a feszültség Washington és Phenjan között, Trump a hétvégén a Twitteren már arról írt, hogy minden tárgyalás hiábavaló, sajnos csak egyetlen megoldás maradt Észak-Koreával kapcsolatban. Nem részletezte, mi az az egy opció, de nem kell komoly elemzőnek lenni ahhoz, hogy katonai megoldásra gondoljunk.

Hirdetés
Kedden ünnepelték az Észak-Koreát irányító párt megalapításának 72. évfordulóját.

Az amerikai bombázók Guam szigetéről szálltak fel, és két dél-koreai vadászgép kísérte őket az úton. Ezután levegő-föld-rakétatámadást gyakoroltak a tenger fölött a félszigettől északra majd délre, a Kínához közelebbi vizeken. Ezután japán vadászgépek csatlakoztak az amerikai bombázókhoz, szintén közös gyakorlatozásra - ez az első alkalom, hogy japán és dél-koreai gépekkel is közös éjszakai gyakorlatot hajtanak végre amerikai bombázók.

Kínának a tengeren üzentek

Szintén kedden egy másik erődemonstrációt is tartott az amerikai hadsereg: a haditengerészet egyik rombolója haladt el a vitatott hovatartozású Paracel-szigetek mellett. Kína folyamatosan fenntartja területi igényeit a régióban, hasonlóan Tajvanhoz és Vietnamhoz - az USA haditengerészeti műveleteivel viszont Kína területi igényeivel szemben a „hajózás szabadságát” biztosítaná.

Az Egyesült Államok Észak-Korea kapcsán igyekszik keresni az együttműködést Kínával, amely nélkül nem képzelhető el Kim Dzsongun megfékezése - Peking a legfőbb kereskedelmi partnere Phenjannak, és ha valaki képes hatni az észak-koreai rezsimre, az Kína.

Miközben tehát Washington az együttműködést keresi Kínával, azt is jelzi, hogy nem fordította el tekintetét a vitatott szigetekről - igaz, a mostani erődemonstráció jóval kevésbé volt provokatív, mint a korábbiak, amelyeket Trump elnök hivatalba lépése után hajtott végre az amerikai haditengerészet.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Barátkozz meg a gondolattal: van értelme munkaidőben chatelni

Barátkozz meg a gondolattal: van értelme munkaidőben chatelni

Minél nagyobb egy vállalat, annál nehezebb szót érteni és kapcsolatot tartani a többiekkel: a személyes kommunikáció ráadásul egyre inkább háttérbe szorul a technológiavezérelt világunkban. Felejtsük el az unalmas meetingeket és a belső postát – mutatunk öt gyors és hatékony módszert arra, hogy simán működjön a belső kommunikáció a cégnél.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?