4p
Egyre kevésbé tartják pénzügyi központnak a várost, ráadásul ezt még a népszavazás előtt gondolták.

Továbbra is London a világ első számú pénzügyi szolgáltatási központja, de már csak minimális előnnyel vezeti a globális ranglistát New York előtt. Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi tanácsadó csoport, a Z/Yen Group bonyolult mérési módszertannal kialakított, évente kétszer közzétett listája ezúttal 87 várost és térséget vizsgál.

A dobogón állnak

A hétfőn bemutatott őszi rangsorban az első két helyen álló Londont és New Yorkot Szingapúr, Hongkong és Tokió követi a felső ötös mezőnyben. Az első tízben szerepel még San Francisco, Boston, Chicago, Zürich és Washington. London rangsorolása azonban már csak egyetlen ponttal előzi meg New Yorkét, ami a Z/Yen szakértőinek megjegyzése szerint "jelentéktelen" előny. London az új rangsorban 795, New York 794 pontot kapott a megszerezhető ezer pontból.

Az áprilisban összeállított előző globális ranglistán London 800, New York 792 pontot kapott, de a Z/Yen szakértői már akkor is azt hangsúlyozták, hogy ez jelentéktelen különbség. A cég módszertani meghatározása szerint azok a pénzügyi központok, amelyeket húsz pontnál kisebb értékelési különbség választ el egymástól, gyakorlatilag azonos megítélésűnek tekinthetők.

A Brexit még benne sincs

A hétfőn ismertetett őszi rangsor elemzésében a Z/Yen szakértői kiemelték, hogy jóllehet London öt pontot veszített az előző értékeléshez képest, ebben az eredményben még nem is játszott jelentősebb szerepet a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás, amelyen a brit választók szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt.

A mostani ranglista összeállításához a Z/Yen június végéig gyűjtötte a befektetői értékeléseket, tehát a referendum után néhány nappal lezárult a felmérés. A ház azonban a hétfői listához fűzött elemzésében egyenes utalást tett arra, hogy a következő rangsorban már "komoly változások lehetnek", mivel az ennek összeállításához már megkezdődött felmérés júliusban és augusztusban beérkezett befektetői értékeléseiben jelentősen romlott London mint pénzügyi központ megítélése.

Mindenki erről beszél

A City leépülésének kockázatára más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet.

A világ egyik legnagyobb munkapiaci szolgáltató csoportja, a ManpowerGroup új negyedéves felmérésében megállapította, hogy a City vállalatvezetőinek körében különösen jelentős mértékben gyengült a foglalkoztatási kilátások megítélése a júniusi népszavazás óta.

A Manpower szakértői szerint a Londonban megtelepedett pénzügyi szolgáltató cégek borúlátóan ítélik meg annak az esélyeit, hogy a City bankjai Nagy-Britannia EU-tagságának megszűnése után is megtarthatják-e a passporting-jogokat, vagyis a kontinentális - főleg az euróövezeti - gazdaságokra kiterjedő pénzügyi szolgáltatásnyújtási engedélyüket, és ezt jelzi a foglalkoztatási kilátások megítélésének jelentős romlása.

A Manpower hangsúlyozta, hogy a londoni City két legnagyobb kontinentális riválisa, Párizs és Frankfurt máris "udvarol" a City nagy cégeinek, a dublini pénzügyi szolgáltatási állásokra Londonból beadott jelentkezések száma pedig 800 százalékkal ugrott meg a brit népszavazás óta.

Nem csak a Manpower szerint keresnek kevesebb embert Londonban, erre jutott az Institute for Public Policy Research is.

A Z/Yen hétfőn ismertetett új globális rangsorában a közép- és kelet-európai mezőnyt Varsó vezeti, a 45. helyen, 633 ponttal a megszerezhető ezerből. A lengyel főváros két helyet előrelépett az előző rangsorhoz képest. Prága viszont 15 hellyel a 72. helyre esett vissza, utána Budapest következik, amely a tavaszi 74. helyről most a 77. helyre került. A teljes rangsorban a sereghajtó a 87. helyezett Athén.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG