7p
Aki szerint Orbán csicskázása méltatlan a Tisztelt Házhoz, az óvatosan olvasson tovább.

Időről időre frissülünk.

Szerdán megkezdődött a Parlamentben a civiltörvény vitája. A törvény szerint listázni kellene azokat a civil szervezeteket, amelyek külföldről kapnak támogatást, mivel a kormány szerint "külföldi érdekeket szolgálhatnak" ezek az "ügynök" szervezetek. A civil szervezetek évi 7,2 millió forint felett felkerülne egy állami listára, és minden kiadványán szerepelnie kell, hogy "külföldről finanszírozott szervezet". A kormány képviselői sorosozással indokolják a törvényt, a civil szervezetek azzal védekeznek, hogy eddig is átlátható volt a működésük, szemben például a belföldi, pártérdekeket kiszolgáló "civilekkel".

A módosítót Kósa Lajos frakcióvezető, Gulyás Gergely és Németh Szilárd pártalelnökök jegyzik, később Vitányi István is csatlakozott a beadványhoz. A vitán egyébként egyedül Gulyás Gergely vett részt egy darabig, majd ő is távozott az ülésről és innentől Vitányi István reagált az előterjesztők részéről.

Gulyás Gergely (Fidesz): az előterjesztői expozéban Gulyás elmondta, egyszerű átláthatósági törvényről van szó és médiahiszti van. Biztos, hogy nem jelenti a civilek megbélyegzését a listázás. A törvény csak akkor szankcionál, ha elfelejtenek regisztrálni a civilek.

Bárándy Gergely (MSZP): a képviselő szerint egyenes az út a Putyin-féle diktatúráig.

Hollik István (KDNP): Soros György pénzeli ezeket a szervezeteket, hogy beleszóljanak a politikába felhatalmazás nélkül.

Szél Bernadett (LMP): itt vannak az orosz ügynökök az országban, itt ülnek a Parlamentben. A kormány az, amelyiket külföldről finanszírozzák. Hollik István felszólalásával kapcsolatban elmondta, "az ember gyomra kifordul", amikor a sorosozást hallgatja.

Szabó Tímea (PM): agyrém a törvényjavaslat. Nem csak a civil szervezetekről szól, hanem mindenkiről, aki másképp akar gondolkozni, mint a kormány. Ez út a totális diktatúra felé, amelyre Orbán hét éve lépett. Szabó Tímea felsorolta, hogy kiket támogatnak a listázandó "gonosz" szervezetek, mint a Norvégalap vagy a TASZ: nagycsaládosok, menhelyek, iskolák, fogyatékosokat segítő szervezetek szerepeltek a felsorolásban. "Komolyan mondom tisztelt képviselőtársaim, maguk nem normálisak. Az emberek behánynak maguktól. Ez nem országház, hanem elmegyógyintézet" - fakadt ki a független képviselő, aki szerint Putyin - tehát idegen érdekek - tervét szolgálja ki a miniszterelnök. Szabó Tímea ismertette a magyarhoz kísértetiesen hasonlító orosz törvényeket, amelyekkel kicsinálták előbb a civileket, aztán az ellenzéki politikusokat és aktivistákat. "Kedves képviselőtársaim, önök tényleg ezt akarták, ezt látták maguk előtt, amikor eldöntötték, hogy képviselők lesznek?" - teszi fel a kérdést a politikus.

Mesterházy Attila (MSZP): ironikusan reagált Hollik István felszólalására, szerinte a Fidesz "megtanulta a sorosi receptet" és ugyanúgy viselkedik, mint amitől a Fidesz állítólag félti a magyar társadalmat.

Gulyás Gergely (Fidesz): szerinte most az az MSZP-frakció oroszozik, amelyik szintén Putyinnál kulcsolt, amikor kormányon voltak. Nincs másról szó, mint az, hogy a finanszírozás átláthatóságát akarja növelni a kormány. Viszont a tárgyalásra nyitott a kormány: ha tényleg zavarja az embereket, hogy karitatív tevékenységeket végző szervezeteket is listáznak, akkor ezeket a szervezeteket is felvehetik a kivételek közé, amelyeknek nem kell regisztrálnia.

Szávay István (Jobbik): a Jobbik is megszavazta a bizottságban a törvényt, nem érti, miért mondja azt Gulyás, hogy a Jobbik ellene szavazott. Szávay szerint ki kellene terjeszteni a törvényt más szervezetekre, mert könnyen kijátszható.

Szél Bernadett (LMP): az adatvédelmi hatóság szerint ki lehetne terjeszteni ezt belföldi szervezetekre is, mivel a politikai pártok is befolyásolnak itthon szervezetekkel. A kérdés, hogy figyelembe veszi-e az előterjesztő? A másik kérdése, hogy átlátható lesz-e akkor ezek után a CÖF?

Szabó Tímea (PM): az átláthatóság nem indok, már most is fent vannak az adományozók és adományozottak konkrét adatai. Viszont ami nem látható, az a kormány által kedvelt sport- és egyházi szervezetek. De mi van akkor, ha egy iszlám fundamentalista egyház gyűjt pénzt az országban? Szabó Tímea szerint ezzel a kormány nemzetbiztonsági kockázatokat növel és terrortámadásoknak ágyazhat meg.

Burány Sándor (MSZP): a kormány olyan, mint Frankeinstein, aki különálló testrészekből rakott össze egy embert. Burány szerint különféle külföldi törvényeket válogat össze és azt rakja össze Magyarországon. Ez a rendszer egy szörnyszülött, és lépésről lépésre haladnak

Ikotity István (LMP): miért nem terjed ki a törvény más szervezetekre is?

Kónya Péter (): olyan törvényeket tárgyalunk lassan, mint Kambodzsában. Látszatkérdések voltak a Nemzeti Konzultáció ívein. Nem csak a külföldi szervezetekkel van gond, hanem az itthon kitömött hazai "civil" szervezetekkel.

Kunhalmi Ágnes (MSZP): A Fidesz azzá vált, ami ellen létrejött. Magyarország egy hűbérbirtok lett: a kisebb úr elnyomhatja a gyengéket, ha kiszolgálja a nagyobb urakat.

Szabó Szabolcs (Együtt): érdekes, hogy az eredeti beterjesztők között nincs itt, ha valaki törvényt nyújt be, akkor nem ártana végigülni a vitát, ezzel megtisztelve a választópolgárokat. XY reagálva az orosz szálra elmondta, összehasonlíttatta a törvényt oroszul beszélő kollégájával és megállapították, hogy az orosz törvényt szó szerint másolja le a magyar változat, vagy ami lehetséges még, hogy Moszkvából küldték le egyenesen.

Schmuck Erzsébet (LMP): később is támadja majd a civileket a kormány? Teljesen leépítették a forrásokat, nagy a baj, ugyanakkor szükség lenne ezekre a szervezetekre.

Hende Csaba (Fidesz): a szervezetek továbbra is úgy működhetnek mint eddig, csak be kell vallani, ki kinek a megbízásából beszél.

Demeter Márta (független): ma Magyarországon egy autoriter rendszer működik és ezt magukban a kormánypárti képviselők is tudják. Az intézmények működése pusztán vízió. Magyarországon nem a nemzeti érdekeket tartják szem előtt, hanem a szubjektív, gazdasági, egyéni érdekek alapján születnek törvények. De a diktatúrák is megbuknak egyszer. A civilek eddig is átláthatóan működtek, ellentétben a kormányzati körökhöz kapcsolódó szervezetekkel. Pont ez a kormány léptette ki Magyarországot a nemzetközi antikorrupciós paktumból. Hol vannak a bizonyítékok arra, hogy ezek a szervezetek visszaélnek a kapott pénzzel? Mire alapozza a kormány a külföldi befolyásolástól való fenyegetettséget? Demeter Márta nagyon kíváncsi, hogy bármit is képesek lesznek-e bemutatni a megkérdezett hivatalok.

Fodor Gábor (Liberálisok): legitim szempont, hogy a kormány meg akarja tartani a hatalmat és ezért tesz lépéseket. Mikor válik ez elfogadhatatlanná? Akkor, amikor szembe megy a hatalom megtartásának törekvése a magyar érdekkel.

Kész Zoltán (független): ezek a legátláthatóbb szervezetek, a honlapokon minden elérhető. Közcélokra fordítják ezeket a külföldről kapott pénzeket a civilek, ellentétben a kormány által grundolt álcivil szervezetekkel, amelyek közpénzt költenek egyéni érdekekre. Orbán Viktor Oroszország érdekeit szolgálja, ez a kormány moszkovita. Nem a civilek, hanem a kormány a külföldi ügynökszervezet. Vissza lehet azonban még fordulni Kész szerint. A rendszer halad az orosz és a török úton. A lojalitás nem lesz elég ezen a nérói úton. Idővel a tartózkodás sem lesz eltűrve és sor kerül minden képviselőre, minden újságra, amelyik egy kicsit is mást gondol a szolgaságnál. Minél hamarabb ébrednek fel a fideszes képviselők, annál hamarabb lesz vége a tébolynak.

Mesterházy Attila (MSZP): úgy váltogatják a véleményeket a kormánypártban, ahogy a pártpolitikai érdekek megkívánják.

Sallai Róbert Benedek (LMP): A Fidesz fél. Keresik az ellenséget, mint egy diktatúrában. Miért nem olyan törvényekről beszélünk, amelyektől jobb hely lesz az ország? Ez a törvény nincs köztük. Egy demokrácia fokmérője az, hogy mennyire különül el például a politika, a gazdaság és a civilszféra, de ezek itt most összemosódnak. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG