4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kína csinos kémnők százait veti be, legújabb trófeaként a pekingi holland nagykövetet sikerült behálózni. A brit hírszerzés egy jelentésben figyelmeztet a nyugdíjas kémeik elleni kínai műveletekre. A román regionális politikáért felelős uniós biztos, Corina Crețu is ezen a szeren mozgott korábban, miatta utasíthatta vissza Colin Powell tábornok az amerikai elnökjelöltséget 2009-ben.

A vezető német konzervatív napilap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung számolt be arról a pekingi kampányról, amelynek keretében az elmúlt időszakban a kínai hírszerzés kémnők bevetésével nyugati diplomaták sorát hálózta be. A kínai modern-kori Mata Harik feladata a diplomaták elcsábítása és megzsarolása. A napokban Pekingnek egy nagy hal akadt a hálójába, amely komoly zavart okozott Hollandiában.

A szép hölgyek hadicsele

A tavaly decemberben Kínába kinevezett 58 éves holland nagykövetet, Ron Kellert ugyanis a hágai külügyminisztérium azonnali hatállyal hazarendelte, miután kiderült, hogy összeszűrte a levet egy kínai, helyi követségi alkalmazottal. A nagykövet ellen most belső vizsgálat zajlik. A csinos hölgyek politikai vagy katonai célú bevetése Pekingben olyan régre nyúlik vissza, mint maga a kínai civilizáció. A kínai nyelvben külön kifejezés is van az ilyen célú csábításokra: „a szép hölgyek hadicsele”.

A brit hírszerzés, az MI6 egy tavalyi jelentésében kifejti, hogy a kínai titkosszolgálat attraktív hölgyek egész sorát alkalmazza, akik különösen a nyugdíjas MI6 ügynökökre lettek ráállítva. Az ügynököket kifülelték, és számos esetben megzsarolták. 2008-ban Gordon Brown akkori brit miniszterelnök delegációjának egyik tagja esett be a csapdába a pekingi látogatás során. Brown kísérője egy kínai hölgyet vitt a szállodai szobájába, aki őt ott bedrogozta. Amikor másnap reggel magához tért, az irattáskájának, a Blackberry-jének és fontos iratainak csak a hűlt helyét találta.

Tajvanon az elmúlt években életfogytiglani börtönre ítélték azt a tábornokot, akit egy kínai hölgy szervezett be Thaiföldön, amikor ott szolgált katonai attaséként. A kínai állami média nem számol be ezekről a harci sikerekről, ehelyett óvja a hazai kormányzatnak dolgozó hölgyeket a jól kinéző nyugati férfiak csábítási kísérletétől. Ennek keretében a kormányzat nemrég még egy képes füzetet is kiadott, amely figyelmezteti a hölgyeket, nehogy nyugati férfiakkal ismerkedjenek.

A román Mata Hari nagy skalpot gyűjtött be

Káncz Csaba

Természetesen erős túlzás lenne azt állítani, hogy a hírszerzés ezen formájában csak a kínaiak érnének el komoly eredményeket. A jelenlegi román regionális politikáért felelős uniós biztos, Corina Crețu ugyanis kiemelten sikeres pályát tudhat magáénak. Román híradások szerint Creţu az elmúlt évtizedekben megosztotta bájait Bukarest főpolgármesterével, Sorin Oprescuval, a Külföldi Hírszerző Szolgálat volt főnökével, Gheorghe Fulgával, továbbá a németországi védelmi tárca egykori szóvivőjével, Detlef Selhausennel is. A Ceauşescu-féle külföldi hírszerzés volt tábornoka, az Amerikába emigrált Ion Pacepa szerint Creţu valójában az orosz kémszolgálatnak dolgozott. Pacepa külön kiemeli, hogy Creţu apja meggyőződéses kommunistaként Moszkvában végzett.

Pacepa szerint Creţu azt a kiemelt feladatot kapta, hogy átállítsa George W. Bush egykori külügyminiszterét és hadseregparancsnokát, Colin Powellt Moszkva oldalára. Az azóta már az Egyesült Államokban raboskodó, Guccifer néven ügyködő román hacker iratai ezt részben alátámasztani látszanak. Ő ugyanis feltörte Powell e-mail kontóját, és nyilvánosságra hozta Powell és Creţu enyhén szólva bizalmas levelezését.

Pacepa szerint nem ártatlan flörtről volt szó, hanem beszervezési akcióról. A volt román kémfőnök nem tartja kizártnak, hogy éppen Creţu lehetett „a szekrényben lévő csontváz”, aki miatt Powell visszautasította 2009-ben az elnökjelölési felkérést.

Káncz Csaba jegyzete.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG