Hirdetés
Hirdetés

De ki is az a Macron, aki most a legesélyesebb francia elnökjelölt?

Fellegi Tamás, 2017. április 21., 16:03

Egy 39 éves, szimpatikus politikus vezeti a francia elnökjelöltek listáját közel 25 százalékos támogatottsággal. Az érdekessége, hogy egy éve alig ismerték, és rekordidő alatt építette fel politikai mozgalmát és elnökjelöltségét. Lássuk, ki is Emmanuel Macron, aki reményeink szerint megmenti Franciaországot Le Pentől.

Macron a jelenlegi elnök, Francois Hollande felfedezettje és pártfogoltja (ahogy Angela Merkel Helmut Kohlé volt), és kormányában a gazdasági miniszterségig jutott. Tavaly áprilisban azonban egy hirtelen döntést hozott az ifjú és ambiciózus politikus: megalapította az En Marche! politikai mozgalmat. Négy hónap múlva lemondott miniszteri posztjáról, és immár csak pártjával foglalkozott. Most, egy év elteltével ő a legesélyesebb elnökjelölt, és ilyen gyors felemelkedésre még nem volt példa.

Kapóra jött az üresedés

Igaz, ebben egy rendkívüli esemény nagy szerepet játszott: az addigi legesélyesebb jelölt, Francois Fillon helyzete megroppant, miután idén év elején kiderült, hogy feleségét és gyerekeit parlamenti állásokban alkalmazta, és egymillió eurót kaptak nem túl megterhelő munkákért. Miután Fillon kiesésével egy pillanatig lényegében egyedül maradt a páston a szélsőjobboldali Marine Le Pen, betöltésre várt az üres hely egy mérsékelt politikus számára.

Hirdetés

Ez kapóra jött Macronnak, aki új mozgalmával épp betört a politikai palettára. Korábbi tanácsadója, Alain Minc szerint, aki 15 éve közeli munkatársa, Macron rendkívül gyorsan tanulja a politikai szereplést, jól alkalmazkodik, és olyan, mint a macska: ha kidobják az ablakon, mindig talpra esik. Egy volt osztálytársa szerint már iskolás korában is kivételes képességekkel rendelkezett, esetenként a tanárai szintjére jutott tudásban és intelligenciában.

Művész lett volna

Az ifjú Macron eleinte író szeretett volna lenni: állandóan olvasott, majd verseket kezdett írni és egy novellája is született. Volt drámatanárnője, Brigitte Togneux szerint nem olyan volt,mint a többi diák, hanem koránál sokkal érettebbnek tűnt. Az ifjú Macron felajánlotta a tanárnőnek, hogy írjanak együtt egy darabot Togneaux végzős osztályának. A darabot lényegében Macron írta meg, teljesen elbűvölve a nála 24 évvel idősebb tanárnőt, olyannyira, hogy az később, 2007-ben hozzá is ment egykori diákjához.

De pénzügyes lett

Macron tanulmányai befejezése után végülis nem író lett, hanem a francia pénzügyminisztériumban kezdett dolgozni 2004-ben. 2008-ban a magánszférába ment át, nem is akárhová: egy Rotschild bankhoz, befektetési bankárnak. 2012-től aztán Hollande stábjához igazolt, két évvel később pedig gazdasági és ipari miniszter lett, és végül tavaly jött az önálló politikai karrier.

A 39 éves Macron két nappal a választások előtt 24 százalékkal vezeti a listát, utána 22 százalékkal Marine Le Pen a második, Fillon 20 százalékkal a harmadik, őt követi a szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon 19,5 százalékkal, és még megemlíthető még Benoit Hamon, a szocialisták jelöltje 7 százalékkal. Ma éjjeltől kampánycsend lesz, sok újat már nem tudhatunk meg vasárnap éjjelig, de a papírforma szerint biztosnak tűnik, hogy Macron továbbjut a második fordulóba.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Majdnem 50 százalékkal növeli osztalékát a Richter

Majdnem 50 százalékkal növeli osztalékát a Richter

Ma tartotta éves közgyűlését a Richter, 106 forintot fizetnek részvényenként az előző évi 72 forint után. A papír ma az OTP-vel együtt esett, a Mol emelkedett. A Konzum és az Opimus esetében ma véget ért az őrület: az égben nyitottak, de jól megtömték a vevőket napközben. Amerikai ma is emelkedik, a forint gyengült.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • április 24
  Fogyasztói bizalmi index
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, február)
  IFO üzleti hangulatindex
  Alcoa (2017 Q1)
  T-Mobile USA (2017 Q1)
  április 25
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (20 mrdFt)
  McDonald's (2017 Q1)
  Újlakás értékesítések és építések
  április 26
  Daimler (2017 Q1)
  PepsiCo (2017 Q1)
  Twitter (2017 Q1)
  Boeing (2017 Q1)
  április 27
  Lufthansa (2017 Q1)
  Fogyasztói bizalom (végleges)
  EKB kamatdöntés
  Fogyasztói árindex
  Microsoft (2017 Q1)
  Alphabet (2017 Q1)
  április 28
  KSH: Foglalkoztatottság és munkanélküliség (január–március)
  KSH: Ipari termelői árak (március)
  Fogyasztói árindex
  Munkanélküliségi ráta
  Ipari termelés
  Fogyasztói árindex
  GDP (Q1)

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint hogyan kellene hívni a 2018-as költségvetést?