3p
Egy 39 éves, szimpatikus politikus vezeti a francia elnökjelöltek listáját közel 25 százalékos támogatottsággal. Az érdekessége, hogy egy éve alig ismerték, és rekordidő alatt építette fel politikai mozgalmát és elnökjelöltségét. Lássuk, ki is Emmanuel Macron, aki reményeink szerint megmenti Franciaországot Le Pentől.

Macron a jelenlegi elnök, Francois Hollande felfedezettje és pártfogoltja (ahogy Angela Merkel Helmut Kohlé volt), és kormányában a gazdasági miniszterségig jutott. Tavaly áprilisban azonban egy hirtelen döntést hozott az ifjú és ambiciózus politikus: megalapította az En Marche! politikai mozgalmat. Négy hónap múlva lemondott miniszteri posztjáról, és immár csak pártjával foglalkozott. Most, egy év elteltével ő a legesélyesebb elnökjelölt, és ilyen gyors felemelkedésre még nem volt példa.

Kapóra jött az üresedés

Igaz, ebben egy rendkívüli esemény nagy szerepet játszott: az addigi legesélyesebb jelölt, Francois Fillon helyzete megroppant, miután idén év elején kiderült, hogy feleségét és gyerekeit parlamenti állásokban alkalmazta, és egymillió eurót kaptak nem túl megterhelő munkákért. Miután Fillon kiesésével egy pillanatig lényegében egyedül maradt a páston a szélsőjobboldali Marine Le Pen, betöltésre várt az üres hely egy mérsékelt politikus számára.

Ez kapóra jött Macronnak, aki új mozgalmával épp betört a politikai palettára. Korábbi tanácsadója, Alain Minc szerint, aki 15 éve közeli munkatársa, Macron rendkívül gyorsan tanulja a politikai szereplést, jól alkalmazkodik, és olyan, mint a macska: ha kidobják az ablakon, mindig talpra esik. Egy volt osztálytársa szerint már iskolás korában is kivételes képességekkel rendelkezett, esetenként a tanárai szintjére jutott tudásban és intelligenciában.

Művész lett volna

Az ifjú Macron eleinte író szeretett volna lenni: állandóan olvasott, majd verseket kezdett írni és egy novellája is született. Volt drámatanárnője, Brigitte Togneux szerint nem olyan volt,mint a többi diák, hanem koránál sokkal érettebbnek tűnt. Az ifjú Macron felajánlotta a tanárnőnek, hogy írjanak együtt egy darabot Togneaux végzős osztályának. A darabot lényegében Macron írta meg, teljesen elbűvölve a nála 24 évvel idősebb tanárnőt, olyannyira, hogy az később, 2007-ben hozzá is ment egykori diákjához.

De pénzügyes lett

Macron tanulmányai befejezése után végülis nem író lett, hanem a francia pénzügyminisztériumban kezdett dolgozni 2004-ben. 2008-ban a magánszférába ment át, nem is akárhová: egy Rotschild bankhoz, befektetési bankárnak. 2012-től aztán Hollande stábjához igazolt, két évvel később pedig gazdasági és ipari miniszter lett, és végül tavaly jött az önálló politikai karrier.

A 39 éves Macron két nappal a választások előtt 24 százalékkal vezeti a listát, utána 22 százalékkal Marine Le Pen a második, Fillon 20 százalékkal a harmadik, őt követi a szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon 19,5 százalékkal, és még megemlíthető még Benoit Hamon, a szocialisták jelöltje 7 százalékkal. Ma éjjeltől kampánycsend lesz, sok újat már nem tudhatunk meg vasárnap éjjelig, de a papírforma szerint biztosnak tűnik, hogy Macron továbbjut a második fordulóba.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG