Hirdetés
Hirdetés

Demokrácia a legafrikaibb országban

2017. augusztus 10., 06:07

Ha Afrikáról van szó, még a KFT együttes is Kenyát és Zimbabwét énekelte, és Tanzánia mellett Kenya a klasszikus szafarik és trópusi tengerparti üdülések hazája. Kétségkívül mostanában nem számít olyan biztonságosnak, mint korábban, részben a politikai helyzet miatt, mivel a demokratikus választásokon a vesztes időnként nehezen nyugszik bele helyzetébe.

Kenyában most tartottak elnökválasztást, a győztes Uhuru Kenyatta, az 1963-ban a gyarmati sorból felszabadult ország egykori első elnökének fia. Az ellenzék vezetője, Raila Odinga azonban csalást kiáltott, mondván, a választási bizottság számítógépes rendszerét feltörték és az eredményeket meghamisították (mostanában népszerű vád). A választási bizottság szerint a keddi választások rendben zajlottak és szabályosak voltak, mindazonáltal megvizsgálják a számítógépes rendszert, ellenőrzik, történhetett-e illetéktelen behatolás.

Nem nyugszik

Kenyában, Kelet-Afrika vezető gazdaságában nem először van balhé a választások után: 2007-ben a vitatott eredmények miatti összecsapásokban a Reuters szerint 1200 ember halt meg. Odinga most nyugalomra szólított fel, mindazonáltal jelezte, hogy nem képes kontroll alatt tartani az embereket. Az ellenzéki vezető helyettese is nyugalomra intett, de hozzátette, hogy egy későbbi időpontban akciót szervezhetnek, de ezt nem részletezte.

Hirdetés

A választási eredményeket tegnap hozták nyilvánosságra, ezek szerint Kenyatta 54,3 százalékkal nyert Odinga 45 százalékával szemben, ami 1,4 milliós szavazatkülönbséget jelent. Az eredmények az adatok feldolgozásának 95 százalékát tükrözik. Odinga az egyszerűség kedvéért saját Twitterén tette közzé az általa vágyott, szerinte tényleges értékeket: ezek szerint ő kapott 8,1 milliót, Kenyatta viszont 7,2-t. Az 55 éves Kenyatta második elnöki periódusáért szállt harcba, és a szavazatok összeszámlálása során végig nagyjából 10 százalékos előnnyel vezetett. A 72 éves Odinga, aki korábban be is volt börtönözve politikai okokból, saját Facebook oldalán 50 oldalnyi számítógépes adattal próbálta alátámasztani igazát.

Papíralapon is

Noha elektronikus szavazási rendszer van, minden egyes szavazat aláírt papíron is megvan, ahogy nálunk is, így ezek összeszámolásával lehet ellenőrizni az eredményt. 41 ezer szavazókör van, és az eredményeket mindegyikben rögzítik egy nyomtatványon, melyet mindegyik párt aláír, vagyis mind elfogadja az eredményt. Ha ez megvan, elvileg senki nem kiálthat csalást, hisz saját pártja munkatársai is részt vesznek a szavazatok összeszámolásában. Eddig 28 ezer szavazókörből érkeztek be az adatok.

Sosem sikerül

Odinga már kétszer indult a választásokon, mindkétszer vesztett, de sosem akart belenyugodni, hanem csalást kiáltott, ezek közül az egyik a 2007-es eset volt, mely a sok halálos áldozatot követő zavargásokhoz vezetett. Az ellenzéki vezér erősen baloldalinak tekinti magát, a piacok ezért üdvözlik is Kenyatta győzelmét, attól félve, hogy Odinga a venezuelai Hugo Chavezhezéhez vagy Nicolas Maduróéhoz, hasonló, a gazdaságot romba döntő gazdaságpolitikát folytatna.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Budapesti munkások, katonák és tanulók – kik voltak az 1956-os forradalom áldozatai?

Budapesti munkások, katonák és tanulók – kik voltak az 1956-os forradalom áldozatai?

Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékét az a dokumentum is őrzi, amely a Központi Statisztikai Hivatalban már 1957-ben elkészült, a rendszerváltásig azonban titkosítva volt. Az 1956-os események áldozatairól készített összeállítás ma már szabadon hozzáférhető.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?