4p
Aszad moszkvai látogatása után az orosz külügyminiszter nyilatkozott a szíriai beavatkozásról, ezúttal a politikai elképzelésekről. Úgy tűnik, az oroszok a kommunikáció szintjén is profin intézik első komolyabb világpolitikai szerepvállalásukat, persze a lényeg az, lesz-e tényleges béke.

Demokratikus máz

Lavrov azt nyilatkozta, hogy demokráciát szeretnének Szíriában, és parlamenti-, és elnökválasztásra készítenék fel az országot, vagyis a fegyveres beavatkozáson túl most a politikai megoldás is felmerült, mint cél. A másik újdonság: a felkelő csoportok közül van egy, akit támogatnának: a Szabad Szír Hadsereget, hozzátéve, hogy elég nehéz megtalálni őket a számtalan csoport között.

Mindez Aszad váratlan moszkvai látogatását követte. Nyilván nem tudjuk, mi mindenről tárgyaltak, de valamilyen kölcsönösen elfogadható rendezési terv nyilván szóba került, ezért tehetett Moszkva ilyen nyilatkozatot. Lavrov mindehhez hozzátette: a külső erők nem oldhatják meg a szírek helyett a saját életük rendezését, azt nekik kell megtenni parlamenti-, és elnökválasztásokon.

Elvben szép, csak nem működik

Nos, egyrészt nem tudjuk, mennyi ebből az általános elképzelés, és milyen konkrét, de egyelőre nyilvánosságra nem hozott tervek vannak még. Másrészt ez a korábban az amerikaiak által alkalmazott stratégiára utal, ami kudarcot vallott Afganisztánban is, Irakban is. A kivonuló katonai erők helyét a demokratikusan választott kormányerők vették át, csakhogy ez egyik helyen sem volt igazán működőképes.

Afganisztánban azért, mert a tálibok és egyéb ellenzékiek fütyülnek a demokrácia szabályaira, és harcolnak a hatalomért, ezért hosszabb távon is szükség lenne nemzetközi békefenntartó erőkre. Irakban viszont azért, mert amint azt többször említettük, a kurdokat valamit a síita és szunnita arabokat nem lehet egy országba kényszeríteni (legalábbis demokráciában). A kurdok remekül megvannak kvázi külön országukban, a síita irakiaknak is megfelel választott vezetőjük, csak épp  a szunnitákat nem képviselte senki, így az iszlám állam karjaiba estek.

Szét kéne választani őket

Ha a korábbi szír határok között próbálkoznak meg ugyanezzel, nyilván az eredmény is ugyanez lesz. Nehéz elképzelni a síita, Aszadot bizonnyal megválasztó alavitákat a szunnitákkal egy kormány uralma alatt. Kérdés, hogy a mostani nyilatkozatokon túlmenően lesz-e az oroszoknak elég kezdeményező készsége arra, hogy a két fő csoportot különválassza (persze ott lesz még a kurdok kérdése is, amihez Erdogannak is van egy-két szava).

Elvileg nem lennének nehéz helyzetben: a szír nép, pontosabban szíriai népei, demokratikusan kifejezhetik, hogy nem akarnak együtt élni. Ha az alavita területek Aszadot vagy egy hasonló síita vezetőt választanak nagy többséggel, a szunniták pedig egyértelműen egy szunnita jelöltet, meg is van az akaratnyilvánítás, nem kell még egy Irak.

Ügyes kommunikáció

Lavrov menten fel is hívta John Kerry amerikai külügyminisztert, hogy beszámoljon neki mindezekről, és bevonja a politikai folyamatba. Ügyes lépés: ezek után nem vádolhatja azzal az egykori hidegháborús ellenfél, hogy nem konzultál vele, sőt hogy kihagyná őt. Kerry szerint már jövő héten is folytatódhatnak a tárgyalások, és ezúttal nem zárta ki Irán részvételét.

Lavrov egyúttal iráni és egyiptomi kollégáit is felhívta, jelezve, hogy őket is szívesen látja az együttműködésben, sőt szeretné, ha Jordánia, Katar és az Emirátusok is részt venne a folyamatban, sőt az Európai Uniót is bevonnák. Aszadot illetően úgy nyilatkozott, hogy ha a légicsapások segítségével hadserege visszanyeri az ellenőrzést, akkor sokkal inkább hajlandó lesz valamilyen politikai kompromisszumra, végül is le lesz kötelezve az oroszoknak.

A megoldás még távoli és bizonytalan, de az oroszok úgy tűnik, a diplomáciában és a kommunikációban is sokkal profibbak, mint Brezsnyev afganisztáni kalandja idején. Minden szóba jöhető felet felhívnak, mindenkit bevonnának, így nem érheti őket az egyoldalúság vagy az imperializmus vádja, igaz, ezt akkor teszik, amikor már mélyen benne vannak a műveletben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG