Hirdetés
Hirdetés

Dilemmában a közszolgák: a leendő új, vagy a jelenlegi állam vezetőinek engedelmeskedjenek?

Fellegi Tamás, 2017. július 27., 14:45

Közeleg a spanyol kormány beleegyezése nélkül kiírt katalán függetlenségi népszavazás ideje, és most már kezdenek gyakorlati problémák is felmerülni. Tanárok, rendőrök és más alkalmazottak vannak bajban, mert más utasítást ad a helyi katalán kormány, és mást a spanyol. Bármit csinál valaki, törvényt szeghet.

Megosztottság, felelősség

Bármilyen döntést hoznak is az érintettek, büntetést, esetleg állásuk elvesztését kockáztatják, attól függően, ki lesz a jövőben az úr. A legkényesebb döntés előtt az iskolák állnak: megnyissák-e kapuikat október 1-én, hogy kialakíthatók legyenek ott a szavazókörök? Valószínűleg aszerint fognak dönteni, amerre a szívük is húz a népszavazáson, és így egy-egy iskolában a dolgozók lényegében meg kell, hogy szavazzák, mit tegyenek, nyilván az igazgató sem akar a többiek nélkül dönteni ilyen kényes kérdésben.

Egy a Reuters szerint megszólaltatott katalán filozófiatanár, Enrique Beck elmondta, hogy az ő iskolájában 70 százalék támogatja, hogy kinyissanak. Maga Beck egyébként nem támogatja a katalán függetlenséget, viszont elmondta, hogy a kérdés erősen megosztja kollégáit (ahogy a skótokat is megosztotta a saját függetlenségi szavazásuk, na és az angolokat az EU-tagságról szóló). Beck kisebbségben van azzal a véleményével, hogy ne adják át az iskola kulcsait a választási hatóságoknak.

Hirdetés

A két oldal

A következő hetekben amúgy is éleződni fog a helyzet, a spanyol kormány vélhetően élni fog azon alkotmányos jogával, hogy megakadályozza a népszavazást. Ez adott esetben nem egyszerű, hisz esetleg át kell vennie a hatalmat a katalán regionális kormányzattól, és ha ők ellenállást fejtenek ki, máris polgárháborús helyzet alakulhat ki. Ezt feltehetőleg szeretnék a spanyolok is elkerülni.

A katalán vezetés sem egységes, többen lemondtak, miután nem akartak belemenni az alkotmányosan problémás konfliktusba, de a függetlenségpárti vezető, Carles Puigdemont hozzá hű emberekkel helyettesítette őket, egy tanácsadóját pedig ki is rúgta, sőt, még a rendőrfőnököt is lecserélte. A rendőrség a helyi hatóságoknak felelős, ahogy az oktatás és a jóléti ellátások is a katalán regionális hatóságok kezében vannak, tehát függetlenségük foka most sem kicsi.

Két tűz között

A tanárok és általában az iskolai dolgozók azt mondják, nekik közszolgaként elvileg semlegesnek kéne maradni, de azáltal, hogy az iskolák kellenek a szavazáshoz, a frontvonalba kerültek, mondhatni két tűz közé. A helyi kormányzat azt mondja, hogy a felelősséget kizárólag ők vállalják, a közszolgákat ez nem érinti, de ha ezt teljes mértékben meg akarnák valósítani, nem az iskolákban kéne megtartani a szavazást.

Sokan ugyanakkor azt mondják, fölösleges az izgalom, mert a népszavazást így vagy úgy, de úgyis lefújják, senki nem akarja a polgárháború lehetőségét felvető konfliktust. Van, aki úgy gondolja, hogy ha meg is tartják, végül nem lesz sok jelentősége, olyan lesz, mint a 2014-es próbaszavazás: nem lesz kötelező az eredménye, mivel a spanyolok szerint alkotmányellenes. Mindenesetre érdekes két hónap következik Barcelonában és környékén.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ez az egyetlen dolog, ami megfékezheti az árfolyamok száguldását

Ez az egyetlen dolog, ami megfékezheti az árfolyamok száguldását

Csúcson, mármint csúcs alacsonyan áll a hazai államkötvények hozama. A részvényárfolyamokról minden nap megemlékezik a sajtó, a kötvényekről szinte soha, pedig a magyar befektetőknek is sokkal több van belőlük, mint részvényekből. Régen várnak a szakemberek egy kötvénypiaci fordulatra, amely azonban nem akar megérkezni.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?