Hirdetés
Hirdetés

Donald Trump rövidesen lemond egy tapasztalt szenátor szerint

2017. március 23., 06:07

Többen felvetették már, hogy a jelenlegi amerikai elnök nem tölti ki hivatali idejét, de most egy olyan szenátor mondja ezt, aki 25 éve a szenátus tagja. A hölgy igen tapasztalt politikus, korábban 10 évig San Francisco polgármestere volt. Véleménye szerint az elnök önként fog távozni, mielőtt kikényszerítenék azt, ahogy ez Richard Nixon esetében is történt.

Dianne Feinstein kaliforniai szenátor Los Angelesben nyilatkozott egy Trump elleni tüntetésen (Kaliforniában nagy fölénnyel Clinton nyerte a választást). Az Independent szerint egy tüntető azt kérdezte tőle, hogy ha Trump nap, mint nap megszegi a törvényt, alkotmányellenes lépéseket tesz, és mindez folytatódik, akkor hogy lehet tőle megszabadulni? Feinstein, aki a szenátus igazságügyi bizottságának is tagja, utalt arra, hogy sokkal többet tud, mint amennyit elmondhat, és hogy szerinte az elnök le fog mondani.

Dubajozás

A szenátorasszony Trump üzleti birodalmával kapcsolatban tett olyan megjegyzéseket, hogy azok politikai konfliktust jelenthetnek, de arra a kérdésre nem válaszolt, hogy van-e olyan konkrétum, ami miatt a képviselőház felelősségre vonhatja az elnököt. Példaként mindenesetre megemlítette az elnök két fiának dubaji útját, ahol egy golfklubot nyitottak meg, mindezt állami pénzen. Szerinte ha valaki a fiait egy másik országba küldi, hogy saját cégének intézzenek üzleti ügyeket, és ezt a kormány pénzéből fedezi, akkor ott már komoly aggályok merülnek fel.

Hirdetés

Mások is temették már

Feinstein nem az első, aki temeti Trump elnökségét. A filmproducer Michael Moore korábban azt jósolta, hogy Trump megnyeri a választást (kevesen tippeltek erre), majd még beiktatása előtt lemond. Ez mondjuk nem lett volna túl logikus, hisz egy megválasztott politikus, aki még hivatalba sem lépett, így még nem is élhetett vissza hatalmával, miért futamodna meg? Mások azt tippelték, hogy az elnök nem tudja mérsékelni magát, és előbb-utóbb belefut egy képviselőházi vádemelésbe, ahol jó eséllyel el is ítélnék, így önként lemondana.

Nixon, Clinton

Ez eddig csak Richard Nixonnal történt meg 1974-ben, amikor a Watergate botrány miatt biztosnak látszott, hogy elítélik. Ez az eljárás úgy történik, hogy a képviselőház vizsgálatot tarthat, ha valamilyen bűncselekményt gyanít az elnök részéről. Ezután szavazást tartanak, és ha kimondják a bűnösséget, akkor a szenátusnak is szavaznia kell, és ha ott is kétharmados többség dönt a bűnösségről, akkor az elnöknek automatikusan távoznia kell.

Ilyen eljárás Andrew Johnson és Bill Clinton elnökök ellen is indult, de a szenátus mindkettejüket ártatlannak mondta ki. Bill Clinton esetében, mint még sokan emlékezhetnek rá, egy egész vicces dologba kötöttek bele, konkrétan egy nőügybe, ami nem igazán lehetne komoly bűncselekmény, de az adott esetben azt próbálták bizonyítani, hogy az elnök hazudott. Az egész olyan komolytalan volt, hogy hasonló megfontolások alapján Trump ellen már egy tucat eljárást indíthattak volna.

Komoly ok kell

Kétségkívül ilyen eljárást nem az elnökség elején szokták indítani, minden elnököt megillet az első 100 nap jóindulatú kezelése, amíg beleszokik a hivatalába. Utána már jobban odafigyelnek rá, de ez az eljárás nem arra lett kitalálva, hogy könnyedén meg lehessen buktatni az elnököt, hanem arra, hogyha nagyon komoly törvénytelenséget követ el, mégiscsak leváltható legyen.

Donald Trump kétségkívül különös jelenség, de elnökségének első 60 napja alapján mintha igyekezne kormányzását a szokványos útra terelni. Kérdés, hogy a képviselők megbékélnek-e vele, de ahhoz azért nagyon rossz fát kell a tűzre tennie, hogy a kongresszus mindkét háza kétharmados többséggel elítélje.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Tovább tart a bitcoin-mánia, megint átlépett egy éles határt az árfolyam

Tovább tart a bitcoin-mánia, megint átlépett egy éles határt az árfolyam

Már meghaladja egyes kisebb országok, mint Magyarország tőzsdei kapitalizációját is a bitcoin nevű számítógépes pénz összértéke, és a mániának egyelőre nincsen vége. A vételi érdeklődés annak is szólhat, hogy talán végre megoldanak egy problémát, ami lassítja a fizetési forgalmat. De a többi hasonló fizetőeszközt még jobban veszik.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • május 15
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - április
  Ipari termelés (év/év) - április
  RWE - 2017 Q1
  Gépipari rendelésállomány (év/év) - április
  New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index - május
  NAHB házár index - május
  május 16
  GDP előzetes (nyers, év/év) - 2017 Q1
  GDP (igazított, év/év) - 2017 Q1
  Megkezdett lakásépítések - április
  Kiadott építési engedélyek (ezer/hó) - április
  Kiadott építési engedélyek - (hó/hó) - április
  Home Depot - 2018 Q1
  Ipari termelés (év/év)
  ZEW index - május
  ZEW index - május
  {{European_Union}} GDP - 2017 Q1
  Fogyasztói árindex (év/év) - április
  május 17
  Fogyasztói árindex (végleges) - április
  Ipari termelés (év/év, hó/hó) - március
  Raiffeisen - 2017 Q1
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - április
  ILO munkanélküliségi ráta - március
  Átlagbérek változása (3 hónap) - március
  Cisco Systems - 2017 Q3
  május 18
  Alibaba - 2017 Q4
  Wal-Mart Stores - 2018 Q1
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - április
  Bloomberg gazdasági várakozások - május
  Bloomberg fogyasztói elégedettség - május
  Philadelphiai Fed index - május
  Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) - május
  Autodesk - 2018 Q1
  május 19
  Átlagos bruttó béremelkedés (év/év) - március
  Termelői árindex (év/év) - április
  Euróövezet folyó fizetési mérleg (milliárd euró) - március
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - május

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén hová megy nyaralni?