4p
Az IMF tegnap közgazdaságilag racionális, de politikailag életveszélyes kijelentést tett a görög adósság elengedéssel kapcsolatban. Ráadásul ezzel nem csak az IMF pénzéről dönt, ami a hatásköre, hanem közvetlenül 18 ország zsebébe nyúl, és ugyanezt teszik a görögök is. Dönthet-e 10 millió ember 330 millió sorsáról?

Sok sebből vérzik a vasárnapi görög népszavazás. Ha csak a görögök belügyéről lenne szó, ezzel nem is lenne gond, hisz szuverén ország, arról és úgy szavaznak, ahogy akarnak, amíg ez más országot érdemben nem érint. Hangoztatja is a görög kormány, hogy népének joga van a szuverén döntéshez. Joga bizony, de miután itt a nép nem csak a saját sorsáról, hanem az eurózóna 330 millió lakosának, szélesebb értelemben pedig az egész Európai Unió félmilliárd lakosának sorsáról is dönt, viselnie kell a nemzetközi következményeket is.

Eldöntetlen hatáskörök

És itt el is jutottunk egy súlyos problémához, ami a jelenlegi Európai Unióban megoldatlan. A nemzetállami és az uniós hatáskörök bizonytalanok, nem kellőképpen szabályozottak, nem különülnek el. Ez a probléma nem csak most mutatkozik meg, amikor 10 millió görög vélt igaza egyúttal több 100 millió másik ember kára, hanem például a menekültek és a külső határok védelmének ügyében is.

Kiderült, hogy van egységes Európánk, sőt schengeni övezetünk, de azt a közösség elfelejtette szabályozni, hogy pontosan hogyan is védjük a külső határokat. A mi szerbiai határunk konkrétan sehogy nem volt védve, nyitva állt bárki előtt. Utána pedig, mikor baj lett, uniós direktíva hiányában átesünk a ló túlsó oldalára, és mindjárt egy Berlini Fal méretű kerítést építünk.

A farok csóválja  a kutyát?

De térjünk vissza a görög ügyhöz. Feltesznek egy kérdést 10 millió embernek. A kérdéseket önkényesen a görög kormány teszi fel, abba nem szólhat bele sem az Unió, sem az eurózóna, miközben a görög kormány az ő sorsukról ugyanúgy dönteni akar, mint saját népéről. Ez pedig lehetetlenség. A farok nem csóválhatja a kutyát, egy nemzetállam önkényesen nem dönthet 19, tágabb értelemben 28 állam sorsáról.

Ez ügyben meg is szólalt az Európai Bizottság. Közölték, hogy a népszavazási kérdés nem tényszerű és jogilag sem korrekt. A legnagyobb gond az, hogy a görög népet egy olyan mentőprogramról kérdezik, amelyik már nem is létezik, hisz érvénye lejárt június 30-án. A program akkor még tárgyalás alatt állt, így azt az Eurogroup nem is hagyta jóvá, amikor Ciprasz felpattant a tárgyalóasztalról és hirtelen népszavazásra bocsátotta. A görög nép így egy képzelt ügyben dönt, hisz ráhatása nincs a megvalósításra sem neki, sem kormányának.

Az Európai Bizottság szerint a továbbiakban az ilyen helyzeteket úgy lehet elkerülni, hogy a gazdasági és pénzügyi uniót erősítik, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a másokat súlyosan érintő kérdések nem maradhatnak nemzetállami hatáskörben. Egy eurózóna tag nem szórhatja el a pénzt, nem halmozhat fel egy hitelhegyet úgy, hogy utána a többiektől kéri annak elengedését.

Csak egy üzenet

A Bizottság elnöke szerint így a vasárnapi népszavazás jogilag nem értékelhető, csak arra lesz jó, hogy a görögök küldenek egy jelzést arról, hogy együtt kívánnak-e működni Európával, vagy sem. Ha igen, akkor mindenkori kormányukra nézve is kötelező a mind a 330 millió embernek megfelelő megegyezés, ha nem, akkor viszont Európa kötelezettségei Görögország felé erősen beszűkülnek. Ugyan szóba állnak vele akkor is, de sok jóra nem számíthatnak, maradnak a zárt bankok, leáll az import, jön az áruhiány, végül a drachma.

Ki mivel verheti a csalánt?

Tegnap ebben a helyzetben nyilatkozott az IMF a legrosszabb időzítéssel arról, hogy a görög adósság fenntarthatatlan. Ez valóban így is van, csakhogy van még egy pár ország, akinek fenntarthatatlan az adóssága, és különben is, hol húzzuk meg ennek határát? Ha egynek engednek, jön a többi is: teljes joggal állnak az IMF elé az olaszok, portugálok, spanyolok, vagy bárki, aki sokallja a sajátját: Madame Lagarde, ugye a miénk is fenntarthatatlan, ugye mi is kérhetjük az elengedést?

Ezt akarja Merkel mindenáron elkerülni, hisz ez Európa végét jelentené. Ha mindenkinek elengedik az adósságát, nemhogy Európa, még a világgazdaság is összedől. Ezért volt a hitelezők terve az, hogy ha Görögország szigorúan végrehajtja a reformokat és egyensúlyi pályára áll, akkor következhet csak az adósságcsökkentés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG