Hirdetés
Hirdetés

Döntött az alkotmánybíróság – mégis életbe lép Trump botrányos rendelete?

2017. szeptember 12., 09:11

Az amerikai alkotmánybíróság törölte a szövetségi bíróság döntését a beutazási tilalom felfüggesztéséről.

Ahogy arról már korábban is többször írtunk, a módosításokkal sem sikerült keresztülvernie Trumpnak a menekültek beutazásának átmeneti felfüggesztését lehetővé tevő rendeletét. Az igazságügyi minisztérium hétfőn délelőtt nyújtotta be keresetét a szövetségi legfelső bírósághoz (a helyi alkotmánybírósághoz) és arra kérte a testületet, hogy tegye lehetővé továbbra is az Egyesült Államokba érkező menekültek beutazásának átmeneti felfüggesztését. A múlt héten ugyanis hatályon kívül helyezték az elnöki rendeletet, és lehetővé tették 24 ezer menekült azonnali befogadását.

Az alkotmánybíróság egyik tagja, Anthony Kennedy bíró két órán belül meghozta döntését, és igazat adott a kormányzatnak. Az alkotmánybíróság döntése azonban csak átmenetileg és részben hárította el az akadályokat az elnöki rendelet végrehajtása elől. Elrendelte ugyan az elnöki rendelet végrehajtását, de az érintetteknek kedden délig még joguk van írásban érvelni, és akkor az alkotmánybíróság egészének össze kell ülnie. Az átmeneti beutazási tilalomról szóló elnöki rendelet hat országra vonatkozik, Szíriára, Iránra, Líbiára, Szudánra, Szomáliára és Jemenre. A felfüggesztés 90 napra szól, amíg a belbiztonsági minisztérium új és szigorú ellenőrzési módszereket nem dolgoz ki.

Hirdetés
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Félelmetes árak az ingatlanpiacon - hogy fog bárki lakást venni Budapesten?

Félelmetes árak az ingatlanpiacon - hogy fog bárki lakást venni Budapesten?

Az ujotthon.hu legfrissebb felmérése szerint Budapesten, a legtöbb új lakás, továbbra is a XI. és a XIII. kerületben épül Budapesten. Nem véletlenül, hiszen a legtöbb beruházás szintén e két kerületben található, a XIII-ban 95, míg a XI-ben 55 új társasház épül. Az ezekben még eladásra váró lakások száma 10 ezer, ami a teljes új építésű állomány 60,9 százaléka.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)