3p
Az Európai Unió Bírósága szerint a tagállamok nem kötelesek humanitárius vízumot kiadni, erről csak a nemzeti jog dönthet.

Nem kötelesek humanitárius vízumot kiadni olyan EU-n kívüli országok állampolgárai számára, akik azért lépnének be a területre, hogy ott menekültstátuszt kérjenek – derült ki az Európai Unió Bíróságának ítéletéből. Bár az uniós tagállamokat nem kötelezi ilyesmire semmi, a nemzeti jog alapján azonban szabadon megtehetik ezt a menekültek.

A belga hatóságok tavaly októberben elutasították egy négytagú szíriai család menekültkérelmét, akik Aleppóból Belgiumba szerettek volna menni, hogy ott nyújtsák be kérelmüket. A szírek egy namuri családnál laknának, amely már jelezte, hogy fogadnák őket. Egy belga bíróság döntése értelmében azonban az illetékes szerveknek meg kell adniuk a kérelmezett vízumot, az államnak pedig több mint 1,2 millió forintnak megfelelő összeget (4000 euro) kell kifizetnie a családnak – a további késedelem minden napja után.

Erre nincs EU-s szabály

Theo Francken menekültügyi és migrációs államtitkár szerint ez őrültség és fellebbeznek a döntés ellen. A luxembourgi székhelyű törvényszék szerint az uniós jog csak azon vízumok kiadásának eljárásait és feltételeit határozza meg, amelyek a tagállamok területén való átutazásra vagy tartózkodásra szolgálnak és legfeljebb 90 napos időtartamra szólnak. A jogalkotók eddig nem fogadtak el olyan szabályt, amely a humanitárius célú beutazásra vonatkozna.

Az Európai Unió Bírósága szerint tehát a kérdéses helyzetre nem irányadó az Európai Unió jogrendszere, a szíriai család kérelmei egyedül a nemzeti jog hatálya alá tartoznak.

Akkor bárki szabadon utazgathatna?

Az uniós főtanácsnok korábban azt mondta, hogy humanitárius vízumot kell adni minden nemzetközi védelemre váró állampolgárnak, amennyiben annak megtagadása esetén kínzásnak vagy embertelen bánásmódnak lenne kitéve. Egyesek arra számítottak, hogy a bíróság kiáll majd Paolo Mengozzi állásfoglalása mellett. A bírálók szerint ez megrengethette volna az Európai Unió egészét, ugyanis egy ilyen vízum és egy repülőjegy birtokában bárki szabadon beutazhatott volna az általa választott tagország területére.

A szakjogászok egy része úgy gondolja, az uniós főtanácsnok indítványa jogilag rendben van ugyan, de politikailag elhibázott, mivel az EU jelenleg nincs felkészülve egy esetleges menekültáradat következményeire.

Az előzetes döntéshozatali rendszer lehetővé teszi, hogy a tagállamok bíróságai az előttük folyamatban lévő jogvitában a közösségi jog értelmezésére vagy valamely uniós jogi aktus érvényességére vonatkozó kérdést terjesszenek az uniós bíróság elé. Bár az uniós testület nem dönti el a jogvitát, a határozat mindazonáltal a tartalmilag hasonló kérdésben eljáró más tagállami bíróságokat is köti.

Bekeményít a kormány - még nehezebb lesz a határra érkező menekültek élete

A jogi határzárat szigorító módosításokat fogadott el az Országgyűlés a kormány javaslatára. A parlament döntésével kiegészítette a menedékjogi törvényt a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre vonatkozó eljárási szabályokkal. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG