5p
Lehet számolgatni – a kgfb-nél érdemes, hiszen jön a határidő, a devizahiteleknél ugyanakkor inkább csak sport és matek tudás fejlesztésre jó a most megjelent képlet gyűrése. Viszont aki matekot akar tanulni egyetemen, főiskolán, 40 éves koráig diákhitellel támogatva teheti ezt.

Megjelent az összes devizahitel elszámolását lehetővé tevő képletet tartalmazó rendelet a Magyar Nemzeti Bank honlapján. Mivel a forintosítási törvény már a „rendes” adósoknak szóló szabályokat is részben újraírta, így az első, a "rendben" lévő hitelekre vonatkozó szabályon is módosításokat tett szükségessé. Ennek nyomán érthető, hogy miért nem sietett a jegybank az első, pszichés megnyugtatást szolgáló képlete után a többi rendeletet is kiadni. A három új rendelet közül az első szabályozza a késedelemmel, kedvezménnyel érintett szerződéseket, valamint az árfolyamgátra, végtörlesztésre, áthidaló kölcsönre, illetve a Nemzeti Eszközkezelőre vonatkozó speciális előírásokat fogja össze. Egy másik rendelet a végelszámolás vagy felszámolási eljárás alatt álló pénzügyi szolgáltatók ügyfelei esetében határozza meg az elszámolás végrehajtásához szükséges szabályokat - itt vélhetően az elbukott takarékok ügyfeleinek (nem lehet sok ilyen) elszámolási szabályairól van szó.

A rendelet a pénzügyi teljesítés határidejét is megszabja. Eszerint a 2015. február 1-i elszámolási fordulónap után a tájékoztatás kézbesítését követő 30 munkanapon belül az elszámolásokat pénzügyileg is rendezniük kell a pénzügyi intézményeknek, legkésőbb 2015. szeptember végéig. Az MNB kemény formai követelményeket is előírt az ügyféltájékoztatásra. Az ügyfeleknek igazából nem kell semmit tenniük: a bátrabbak próbálkozhatnak a képlet alapján kiszámolni az új töketartozást, de érdemesebb várni a tavaszt, amikor a bankot megkötő szabályok miatt a hitelintézet megküldi a pontos elszámolást.

Nagy érdeklődés mellett rekordalacsony hozamon értékesített 3, 5 és 10 éves államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ. Az ÁKK 3 éves lejáratú kötvényből a megszokott 20 milliárd forint értékben hirdetett meg, s hiába a 46,88 milliárd forintra érkezett ajánlat,  a meghirdetettnek megfelelő összeget fogadta el, az aukciós átlaghozama 2,57 százalékra csökkent a korábbi 2,70 százalékról és alatta volt a szerdai másodpiaci, 2,58 százalékos referenciahozamnak is. Az 5 éves lejáratú kötvénynél 20 milliárd forintos összegre több, mint kétszeres, 43,80 milliárd forintos jegyzés érkezett, amiből az ÁKK 23 milliárd forintnyi ajánlatot fogadott el. A 2,99 százalékos átlaghozam 6 bázisponttal alacsonyabb, mint az előző aukción kialakult 3,05 százalékos hozam, de kicsivel nagyobb, mint a szerdai másodpiaci, 2,98 százalékos referenciahozam. A 10 éves lejáratú kötvényből meghirdetett 15 milliárd forintra 36,75 milliárd forint ajánlatot tettek az elsődleges forgalmazók, amiből az ÁKK 3 milliárdos túljegyzást fogadott el 3,55 százalékos hozamszint mellett, szemben a korábbi aukció 3,66 százalékos és a másodpiac 3,56 százalékos referenciahozamával.

Ha nem sikerült nyerni a börzén, még lehet olcsó hitelt szerezni s abból próbálkozni – ráadásul diploma is érkezhet hozzá. A jövő februári félévtől már nem 35. hanem 40. éves korig lehet kérni és folyósítani a diákhiteleket, s a korábbi 10 tanulmányi félévről 11 szemeszteren keresztül lehet igényelni a kölcsönt. Ha nem jön be a tőzsde, vagy más miatt szorul meg a hallgató, akkor a korábbi 24 hónap helyett már 36 naptári hónapra lesz kérhető – továbbra is indoklás nélkül – a törlesztőrészlet mérséklése. S ha végképp szakad a plafon, azt is lassabban teszi: az eddigi hat havi hátralék helyett a jövőben egy évi elmaradás után mondhatja fel a Diákhitel Központ az ügyféllel kötött hitelszerződést. Ekkortól ugyanakkor már a NAV próbálja behajtani a tartozást.

Végül még egy határidő. Hétfő estig dönthetnek új biztosító mellett azok az autósok, akiknek kötelező gépjármű-felelősségbiztosításuk (kgfb) évfordulója egybeesik a naptári évfordulóval. Egész pontosan a fenti időpontig csak jelenlegi biztosítójukhoz kell eljuttatni a felmondásukat, az új biztosítónak a kockázatviselés kezdetéig, 2015. január 1. 0 óráig kell eljuttatniuk ajánlatukat. (Persze, a legtöbb esetben a korábbi szerződés felmondása és az új megkötése egyben történik.) A legnagyobb online alkuszcég, a Netrisk.hu statisztikái szerint az előzetes várakozásokkal ellentétben a régi biztosító által megküldött díjértesítőkből megismert magasabb díjak miatt az eddig a váltás mellett döntők 38 százaléka legalább évi 7500 forinttal kedvezőbb díjú szerződést tudott kötni, negyedük pedig akár 10 ezer forintot is spórolhatott - még úgy is, hogy jóval több mint harmaduk nem a legolcsóbb ajánlatot választotta.  Eltérő ugyanakkor, hogy az on-line alkuszok meddig fogadják be a megbízásokat, hogy eljárjanak az ügyfelek helyett a biztosítóknál. A biztositas.hu és a CLB a nála vasárnap éjfélig feladott felmondásoknál vállalja, hogy hétfőn éjfélig garantáltan eljuttatja azokat az érintett biztosítókhoz. A netrisk.hu viszont a hozzá hétfőn délig eljuttatott felmondásokra is vállalja a határidőre való továbbítást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG