5p
Hillary Clinton előbukkant, és mindjárt azzal kezdte, hogy odamondogatott az álhírek terjesztőinek, akiknek korábban egyesek vereségét is tulajdonították. Dúl a médiaháború, van, aki a vezető médiavállalkozások fejére olvassa, hogy milyen téves információkkal szolgáltak eddig. A közvélemény-kutatás szerint azonban a lakosság fele-kétharmada bízik a nagy médiacégekben.

Az elnökválasztás óta eléggé eltűnt Clinton újra felbukkant, és megint az álhírterjesztő weboldalakat kezdte bírálni, hangsúlyozva, hogy ez járványszerű jelenség, amelynek azonban a való életre is komoly következményei vannak. Az ügy előzménye a „pizzagate”, ahol egy ostoba összeesküvés-elmélet terjedt el arról, hogy Clinton hívei egy pizzériába járnak gyerekeket megrontani. Erre odament egy férfi, hogy a hírnek utána járjon, és lövöldözni kezdett az étteremben.

Az álhírek-valódi hírek, mainstream (fősodorba tartozó) és alternatív média körüli vita azonban sok síkon folytatódik. Az Infowars.com (és a Zerohedge) azt próbálta felsorolni, milyen fontosabb álhíreket terjesztett eddig a mainstream média, amely állítása szerint pont az álhírek legnagyobb forrása.

Szaddamtól Clintonig

Első helyre tették azt, hogy Szaddam Husszein volt iraki elnöknek tömegpusztító fegyverei voltak, és hogy Iraknak szerepe volt a 2001. szeptember elsejei terrortámadásokban. Erre alapozva megtámadták Irakot, ami több százezer halálos áldozatot követelt. Második helyre azt, hogy a szíriai lázadókat mérsékelteknek nevezték, akik ezért támogatásra szorulnak, ami végül Szíria és Líbia szétrombolásához, az Iszlám Állam megerősödéséhez vezetett.

Álhírnek nevezték, hogy az amerikai média pártatlan volt az elnökválasztás során, a cikk szerint a Wikileaks bebizonyította, hogy az amerikai média jelentős része „ágyba feküdt Clinton kampányával”.

Erőszakolók és rendőri túlkapások

Ide sorolták, hogy egy fekete bőrű férfi lelövése ügyében egy szerkesztett, vágott hangfelvételt használtak fel. Ez a rasszok közötti feszültségek éleződéséhez vezetett az egész USA-ban. Kacsának bizonyult, hogy az egyetemi kampuszokon Amerikában minden ötödik nőt megerőszakolnak.

Téves hírnek minősítik, hogy egyes médiavállalkozások Donald Trumpot szörnyetegként ábrázolták, Hitlerhez hasonlították és hisztérikus Trump-ellenes gyűlölethullámot váltottak ki. Álhírnek értékelik azt is, hogy a média Trumpot esélytelennek írta le a választás előtt, volt olyan nagyvállalat, a Huffington Post, amely 98,1 százalékos esélyt adott Clinton győzelmének.

A kétharmad elfogadja a híreket

Úgy tűnik, a mainstream médiát ennek ellenére sem kell teljesen leírni az USA-ban, az emberek többsége mindezek ellenére megbízik benne. Egy friss felmérés szerint a legmegbízhatóbbnak az ABC, a CBS és az NBC médiakonszerneket tartották, 67, 65 és 65 százalékuk szerint „nagyon hitelesek” vagy „hitelesek” a híreik. (25, 24, illetve 23 százalék szerint nem túl hiteles, vagy egyáltalán nem hiteles).

A nálunk valamivel jobban ismert New York Times és CNN híreinek elfogadottsága 63, illetve 60 százalék volt. A lista végén a mainstream média fentebb említett álhíreinek listáját eredetileg közzétevő Infowars oldalt csak a megkérdezettek 17 százaléka tartotta hitelesnek, 21 százalékuk hiteltelennek. (A többi vélhetően nem ismerte.)

Gyilkosoktól a pirézekig

A The Onion nevű oldalt a válaszadók 18 százaléka tartotta hitelesnek, 35 százaléka pedig nem. Ez azért vicces, mert ez egy humoros álhír-oldal, ahol bevallottan marhaságok vannak. A Hírcsárda-szerű honlap jelenlegi vezető cikke szerint például az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA) élére újonnan kinevezett főnök célkitűzése elpusztítani az USA szénalapú életformáinak átlagosan 30 százalékát, hogy csökkenjen a káros biodiverzitás. Egy másik hír szerint a hóvihar Chicagoban komoly fennakadásokat okozott több száz gyilkosság elkövetésében.

(Magyarországon korábban a pirézek betelepítését is elutasította a lakosság többsége, akikkel az az igazán nagy probléma, hogy nem léteznek, csak a kutatók találták ki őket.)

Tévedés vagy hazugság? Többet tudsz, mint egy óvodás?

A kisgyerekek még nem tudják megkülönböztetni egymástól a tévedést és a hazugságot, illetve a nem várt körülmények bekövetkeztét. Például: „Azt mondtad, Apa, hogy elviszel ma állatkertbe, de nem vittél, hazudtál! – Sajnálom, kisfiam, nem tudtam, hogy ma nincs is állatkert/Hogy ma reggel el fogod törni a lábadat/Hogy ma muszáj meglátogatnunk a nagymamát. ˜– De akkor is hazudtál!”

A felnőttek jelentős része már megtanulta a különbséget, de vannak közöttük, akik egész életükben éretlenek maradnak. Politikusok, demagógok meg is szólítják néha ezt a réteget, amikor szándékosan összemossák a különbségeket. Például: „XY elnök súlyosan eladósította az országot! – Igen, de 2008-ban volt egy akkora világválság, hogy ha nem veszünk fel hitelt, összeomlik a teljes bankrendszer és vele a gazdaság. – De akkor is agyon adósította az országot, a gazember!”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG