4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A berlini politikai boszorkánykonyhában is pontosan tudják, hogy a görögök kirúgására az eurózónából nincsen EU-s jogalap és egyébként is súlyos pénzügyi turbulenciákkal járna. A német kormány valódi célja az, hogy a jelenlegi görög válságot kihasználják arra, hogy az eurózóna integrációját egy integrációs ugrással visszafordíthatatlanná tegyék. Merkel és Brüsszel most abban gondolkodik, hogy még a görög választások előtt – megelőző csapásként a radikális baloldali Sziriza ellen – egy kisebb görög adósság-elengedést eszközöl, hogy ezzel betámogassa a konzervatív Antonisz Szamaraszt január 25-én.

A január 25-i előrehozott választások visszatérítették Görögországot az európai nagypolitika és a világ pénzpiacainak célkeresztjébe.  Ahogy 2011 és 2012-ben is, a legvadabb elméletek keringenek már a levegőben és egy újabb Lehman-sokk esélyét sem zárják már ki egyes közgazdászok.  Ez nem is csoda, hiszen Athén és Berlin is magas tétekkel kezdte el a hatalmi pókerjátszmát.

A piacok azonban láthatóan berezeltek: 9 éves mélypontjára esett az euró a dollárral szemben, miután a hétvégi Draghi nyilatkozat erősítette azt a várakozást, hogy egy széleskörű QE-program bevezetésére kerülhet sor. Ezt azonban némileg beárnyékolja az, hogy három nappal az EKB döntését követően tartják meg a görög előrehozott választásokat, így fennáll annak a kockázata, hogy az EKB döntéshozói későbbre halasztják a széleskörű állampapírok vásárlását, amit a piac negatívan értékelhet.

A görög 10 éves államkötvények tegnap 9,41%-on forogtak, ellentétben a szeptemberi 5,57%-al.  A déli perifériás hozamok stabilak, tehát a fertőzés egyelőre még nem indult be.  Görögország egyébként jelenleg átlagosan 2.4%-os kamatot fizet az államkötvényire, ez pedig kevesebb, mint az a 2,7%, amelyet átlagosan Németország fizet.

A görög játszma

A radikális baloldali Sziriza párt előnye a legfrissebb felmérések szerint némileg csökkent, és messze van még a 36,5-38 százalékos szavazati aránytól, amellyel meglenne az abszolút parlamenti többség. Ciprasz pártvezér szerint nem akarnak kilépni az Eurozónából és a privát hitelezőknek is fizetni akarnak.  Ezzel ellentétben a hivatalos állami finanszírozóktól adósságkönnyítést kérnek, amelyet azok viszont kizárnak.

Beindult a kampány is: Szamarasz jelenlegi miniszterelnök szerint a Sziriza győzelme az Eurozóna elhagyását jelentené, ezzel próbálja meggyőzni a pénzük értékének elvesztésétől félő választókat.  Ciprasz szerint csupán arról van szó, hogy 1953-ban Görögország leírta a német adósság felét, 2015-ben így ennek viszonzását követelik.  Szerinte a megszorítás politikája „értelmetlen és katasztrofális”.  Dzsiannisz Toliosz, a Sziriza  Központi Bizottságának (!) tagja el is magyarázta egy görög TV-csatornának, hogy a gyakorlatban hogyan képzelik el a tárgyalást a hitelezőkkel:  „Ha a Szirza-kormány által követelt adósságcsökkentést a hitelezők megtagadják, akkor egyszerűen beszüntetjük a kamatok fizetését az EU-nak és az IMF-nek.”

A Berlin-Brüsszel-Frankfurt játszma

Berlin is megtette tétjeit, amelynek keretében Merkel kancellár és Schäuble pénzügyminiszter is menedzselhetőnek tart egy görög kilépést az Eurozónából.  Görögország már elveszítette rendszerszintű jelentőségét az euróövezetben, ezért nem kell ismét megmenteni, jelentette ki Michael Fuchs, a CDU frakcióvezető-helyettese.  Nos, ez a keménykedés a görög választókra gyakorolt nyílt nyomásgyakorlás mellett a kancellárnak és pártjának belpolitikailag is jól hoz a konyhára a közvélemény-kutatásoknál.

De a berlini politikai boszorkánykonyhában is pontosan tudják, hogy a görögök kirúgására nincsen EU-s jogalap és egyébként is súlyos pénzügyi turbulenciákkal járna.  A német kormány valódi célja az, hogy a jelenlegi görög válságot kihasználják arra, hogy az eurózóna integrációját egy integrációs ugrással visszafordíthatatlanná tegyék. Schäuble világosan utalt is erre egy New York Times-beli interjúban, ahol kijelentette, hogy csak egy komoly válság vezethet az európai integráció magasabb szintjére, tehát csak emiatt adhatják föl egyes nemzetállamok a szuverenitásukat egy EU és EKB által vezetett központibb fiskális kormányzásért.

Merkel és Brüsszel most abban gondolkodik, hogy még a görög választások előtt – megelőző csapásként a Sziriza ellen – egy kisebb görög adósság-elengedést eszközölnek, hogy ezzel megtámogassák a konzervatív, Antonisz Szamaraszt január 25-én.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
Makro / Külgazdaság Megint irigykedhetünk Romániára
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:38
Pörög az autóipar a szomszédban.
Makro / Külgazdaság Ursula von der Leyen eurómilliárdokat ad - de nem Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:24
Egyiptom kapja a pénzt a migránshelyzet kezelésére egy új megállapodás keretében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG