Hirdetés
Hirdetés

Ebből nagy pofáraesés lesz: elkezdték felkészíteni a briteket a legrosszabbra

2018. január 10., 09:12

A Financial Times megtudta: a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnésének kemény szabályozói következményeire készíti fel "módszeres" tájékoztatási kampánnyal a brit vállalati szektor legkülönbözőbb ágazatait az Európai Unió. Nem csak a légitársaságoknak lesz rossz: még az ásványvizüket sem itathatják a britek az EU-ban maradókkal.

A Nagy-Britannia EU-ból való kilépését ellenző tüntetők egyike a brit és az uniós zászlóval a brit parlament épülete előtt tartott tüntetésen 2017. december 18-án. Fotó: MTI/EPA/Andy Rain
A Nagy-Britannia EU-ból való kilépését ellenző tüntetők egyike a brit és az uniós zászlóval a brit parlament épülete előtt tartott tüntetésen 2017. december 18-án. Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

A londoni gazdasági napilap betekintést nyert az uniós szabályozási intézmények és az Európai Bizottság által novemberben és decemberben kibocsátott jogi útmutatásokba. Az ismertetés szerint Brüsszelből "hozzávetőleg tizenöt" brit gazdasági szektor kapott ilyen "felkészítő" jellegű tájékoztatást. A megkeresett ágazatok sora a gyógyszeripartól a tengerhajózási cégeken és az ásványvízgyártó vállalatokon át a közúti fuvarozókig és a légitársaságokig terjed. Ezeknek a vállalatoknak brit hatósági működési engedélyekre van szükségük, és ezek az engedélyek - tekintettel az egyelőre teljes jogú brit EU-tagságra - érvényesek az Európai Unióban is.

A Financial Times által látott uniós tájékoztató dokumentumok arra ösztönzik ezeket a brit vállalatokat, hogy álljanak készen Nagy-Britannia "harmadik országgá" válására, vagyis arra, hogy ha nem lesz megállapodás a brit kilépés utáni kapcsolatrendszerről a Brexit-tárgyalások végén, akkor az Európai Unió külső országként fogja kezelni Nagy-Britanniát. Ebben az esetben a cégeknek küldött felhívások szerint az érintett vállalkozásoknak nem lesz automatikus működési joguk az Európai Unió egységes belső piacán a brit EU-tagság jövő márciusban esedékes megszűnése után.

Hirdetés

Seperc alatt bukhatják az uniós piacokat, ha nem készülnek fel

A Financial Times szerint a bizottsági dokumentumok kiemelik például, hogy a légitársaságoknak Nagy-Britanniában kibocsátott működési engedélyek megállapodás nélküli Brexit esetén elveszítik érvényességüket az unió területén, ha e cégek fő üzleti tevékenységének helyszíne nem az Európai Unió.

A brit hatóságok által engedélyezett közúti szállítmányozási vállalatoknak is "működő és stabil" részlegeket kell majd fenntartaniuk valamely EU-tagállamban a további uniós működés fejében - áll a brit lap által ismertetett brüsszeli tájékoztató dokumentumokban.

Még a vizüket sem hozhatják be hozzánk csak úgy

Az egyik feljegyzésben még az is szerepel: az Egyesült Királyságból származó ásványvizeket sem lehet majd az Európai Unióban automatikusan piacra dobni, ha azt egy harmadik ország talajából nyerték ki, illetve ottani forrásból származik.

Az EU által a brit cégeknek kiküldött feljegyzésekből jól látszik, hogy milyen óriási változások elé néznek a britek, elképesztően széleskörű és mélységű jogi egyeztetésekre kell felkészülni: az egyik uniós memó például részletesen bemutatja, hogyan lehet megfelelő tanúsítványt szerezni, ha valaki kizárólag a bundájukért szeretne állatokat levágni - ez a gyakorlat az Egyesült Királyságban 2000 óta tilos.

Még ki se léptek, máris a második ligába fokozták le a briteket

A Financial Times már előző nap megírta, hogy a Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter szerint az Európai Unió egyes intézményei olyan útmutatásokat adnak az üzleti szektornak, amelyek nem számolnak azzal, hogy London és az EU megállapodásra jut a brit EU-tagság megszűnése utáni időszak kapcsolatrendszeréről.

A londoni gazdasági napilap által látott, decemberben kelt bizalmas átiratban David Davis közölte Theresa May miniszterelnökkel, hogy véleménye szerint az EU-intézmények máris a többi uniós országtól eltérően kezelik Nagy-Britanniát, jóllehet a brit EU-tagság még meg sem szűnt.

Már elkezdték a válságkommunikációt a britek

Davis és Philip Hammond brit pénzügyminiszter szerdán Németországban tárgyal. Látogatásuk előtt közös cikket írtak a Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív német napilapban, leszögezve: sem Németország, sem Nagy-Britannia szempontjából nem lenne értelme "felesleges sorompókat" állítani az áruk és a szolgáltatások kereskedelme elé, mivel ez a Csatorna mindkét partján üzleti és gazdasági károkat okozna.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Fiatalokkal dolgozol? Ezekre figyelj, hogy ne váltsanak

Fiatalokkal dolgozol? Ezekre figyelj, hogy ne váltsanak

A dolgozó fiatalok majdnem fele, 44 százaléka érzi úgy, megbecsülik a munkahelyén, ez pedig új rekord. 36 százalékuk pedig előrelépési lehetőséget is lát - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A fiatalok 67 százaléka arra számít, hogy a nettó fizetésük emelkedni fog, a külföldi munkavállalást pedig 27 százalékuk venné fontolóra.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)