4p
A Financial Times megtudta: a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnésének kemény szabályozói következményeire készíti fel "módszeres" tájékoztatási kampánnyal a brit vállalati szektor legkülönbözőbb ágazatait az Európai Unió. Nem csak a légitársaságoknak lesz rossz: még az ásványvizüket sem itathatják a britek az EU-ban maradókkal.
A Nagy-Britannia EU-ból való kilépését ellenző tüntetők egyike a brit és az uniós zászlóval a brit parlament épülete előtt tartott tüntetésen 2017. december 18-án. Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

A londoni gazdasági napilap betekintést nyert az uniós szabályozási intézmények és az Európai Bizottság által novemberben és decemberben kibocsátott jogi útmutatásokba. Az ismertetés szerint Brüsszelből "hozzávetőleg tizenöt" brit gazdasági szektor kapott ilyen "felkészítő" jellegű tájékoztatást. A megkeresett ágazatok sora a gyógyszeripartól a tengerhajózási cégeken és az ásványvízgyártó vállalatokon át a közúti fuvarozókig és a légitársaságokig terjed. Ezeknek a vállalatoknak brit hatósági működési engedélyekre van szükségük, és ezek az engedélyek - tekintettel az egyelőre teljes jogú brit EU-tagságra - érvényesek az Európai Unióban is.

A Financial Times által látott uniós tájékoztató dokumentumok arra ösztönzik ezeket a brit vállalatokat, hogy álljanak készen Nagy-Britannia "harmadik országgá" válására, vagyis arra, hogy ha nem lesz megállapodás a brit kilépés utáni kapcsolatrendszerről a Brexit-tárgyalások végén, akkor az Európai Unió külső országként fogja kezelni Nagy-Britanniát. Ebben az esetben a cégeknek küldött felhívások szerint az érintett vállalkozásoknak nem lesz automatikus működési joguk az Európai Unió egységes belső piacán a brit EU-tagság jövő márciusban esedékes megszűnése után.

Seperc alatt bukhatják az uniós piacokat, ha nem készülnek fel

A Financial Times szerint a bizottsági dokumentumok kiemelik például, hogy a légitársaságoknak Nagy-Britanniában kibocsátott működési engedélyek megállapodás nélküli Brexit esetén elveszítik érvényességüket az unió területén, ha e cégek fő üzleti tevékenységének helyszíne nem az Európai Unió.

A brit hatóságok által engedélyezett közúti szállítmányozási vállalatoknak is "működő és stabil" részlegeket kell majd fenntartaniuk valamely EU-tagállamban a további uniós működés fejében - áll a brit lap által ismertetett brüsszeli tájékoztató dokumentumokban.

Még a vizüket sem hozhatják be hozzánk csak úgy

Az egyik feljegyzésben még az is szerepel: az Egyesült Királyságból származó ásványvizeket sem lehet majd az Európai Unióban automatikusan piacra dobni, ha azt egy harmadik ország talajából nyerték ki, illetve ottani forrásból származik.

Az EU által a brit cégeknek kiküldött feljegyzésekből jól látszik, hogy milyen óriási változások elé néznek a britek, elképesztően széleskörű és mélységű jogi egyeztetésekre kell felkészülni: az egyik uniós memó például részletesen bemutatja, hogyan lehet megfelelő tanúsítványt szerezni, ha valaki kizárólag a bundájukért szeretne állatokat levágni - ez a gyakorlat az Egyesült Királyságban 2000 óta tilos.

Még ki se léptek, máris a második ligába fokozták le a briteket

A Financial Times már előző nap megírta, hogy a Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter szerint az Európai Unió egyes intézményei olyan útmutatásokat adnak az üzleti szektornak, amelyek nem számolnak azzal, hogy London és az EU megállapodásra jut a brit EU-tagság megszűnése utáni időszak kapcsolatrendszeréről.

A londoni gazdasági napilap által látott, decemberben kelt bizalmas átiratban David Davis közölte Theresa May miniszterelnökkel, hogy véleménye szerint az EU-intézmények máris a többi uniós országtól eltérően kezelik Nagy-Britanniát, jóllehet a brit EU-tagság még meg sem szűnt.

Már elkezdték a válságkommunikációt a britek

Davis és Philip Hammond brit pénzügyminiszter szerdán Németországban tárgyal. Látogatásuk előtt közös cikket írtak a Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív német napilapban, leszögezve: sem Németország, sem Nagy-Britannia szempontjából nem lenne értelme "felesleges sorompókat" állítani az áruk és a szolgáltatások kereskedelme elé, mivel ez a Csatorna mindkét partján üzleti és gazdasági károkat okozna.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG