3p
Visszautasította a külgazdasági és külügyminiszter a görög külügyminiszter-helyettes Magyarországot bíráló szavait.
Menekültek a görög-macedón határon. (EPA/NIKOS ARVANITIDIS)

Szijjártó Péter újságírói kérdésre válaszolva elmondta: furcsa szituáció, hogy a görög külügyminiszter próbál oktatni szolidaritásból, szabályokból. Nikosz Kszidakisz külügyminiszter-helyettes a Népszabadságban megjelent interjúban egyebek mellett azt mondta: a magyar kormány vádaskodik, ám nem segít a menekültválság kezelésében, még egy sátrat sem kaptak a magyaroktól.

A külgazdasági és külügyminiszter erre reagálva kifejtette: Európa azért védtelen déli irányból, mert Görögország nem felel meg a schengeni előírásoknak.

Közös erőben gondolkodunk

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország azt elfogadja, hogy több ezer kilométeres tengeri határ védelme egy ország erőforrásaiból valószínűleg nem oldható meg. Ugyanakkor Magyarország hónapokkal ezelőtt javasolta, hogy jöjjön létre egy közös európai erő, amely meg tudja védeni Görögország déli határát.

Nem bürokratákra, nem Frontex-hivatalnokokra van szükség, ők nem fogják megvédeni a határt, azt katonák, rendőrök, hajók, helikopterek, repülőgépek tudják védeni - mondta Szijjártó Péter. Magyarország a közös határvédelemhez személyi hozzájárulást is vállalna - tette hozzá.

A külügyminiszter legutóbb Martin Schultznak, az Európai Parlament elnökének szavait utasította vissza. Részletek >>>

Titkos paktumot kötöttek?

A német-török paktum létezésével kapcsolatos ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva Szijjártó Péter elmondta, amikor az Európai Tanács napirendjén szerepelt a 3 milliárd euró támogatás biztosítása Törökországnak, akkor szárnyra keltek olyan hírek, amely szerint az Európai Unió vagy annak néhány vezető tagállama Törökország számára olyan vállalást tett, vagy tett volna, amelyek több százezer, már Törökországban tartózkodó Szíriából menekült ember Európába történő betelepítéséről szóltak, vagy szóltak volna.  A paktumról bővebben ebben a cikkünkben olvashat >>>>

Ha van ilyen törekvés, akkor azt mi a leghatározottabban visszautasítjuk - fogalmazott Szijjártó Péter, és arra kérjük az Európai Unió vezetőit, a nagy és erős tagországok vezetőit, hogy az Európai Unió és annak tagországainak háta mögött ne kössenek olyan megállapodásokat, amelynek terheit adott esetben az Európai Uniónak és a tagországoknak kellene viselni.

Híresztelések valóban vannak, azonban erről hivatalos tájékoztatást nem kaptunk, de ha van ilyen terv, azt a magunk részéről a leghatározottabban visszautasítjuk - fogalmazott Szijjártó Péter.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG