3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tovább gyengítették a forintot az orosz invázióról érkező hírek – Újabb takarékszövetkezet, az Alba Takarék keresetét is elutasította a bíróság, egy másik ügyben szeptemberre ígér elsőfokú határozatot – A Kulcsár-ügyhöz hasonló csalássorozatot derített fel a jegybank: több mint 10 milliárd forint a veszteség

Továbbra is kifejezetten gyenge a forint az euróhoz képest a bankközi devizapiacon, az orosz invázióról érkező hírek rengették meg a régiós piacokat. A forint gyengült a dollárral és a svájci frankkal szemben is, 2,5 éves mélypontra.

Az orosz elnök felszólította az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadár lázadókat, hogy nyissanak humanitárius folyosót, amelyen az általuk körbezárt ukrán katonák elhagyhatják a harcteret. A reggeli jelentések szerint a szeparatisták eleget tesznek a kérésnek. Közben a NATO felvételekkel bizonyította, hogy orosz csapatok harcolnak Ukrajnában, noha Oroszország viszont továbbra is tagadja, hogy katonái átlépték volna a határt, azt állítja: tíz határőr katona kivételével nincsenek csapataik Kelet-Ukrajnában.  Közben az Egyesült Államok kelet-európai hadgyakorlatot tervez, hogy megnyugtassa szövetségeseit.

Elutasította az Alba Takarékszövetkezet magyar állam ellen indított keresetét a Fővárosi Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítéletében. Azért, mert törvénytelenek voltak a takarékszövetkezet egyoldalú szerződésmódosításai. A Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet ügyében szeptember 12-re halasztotta a határozathirdetést a bíróság. Arról azonban már döntött, hogy nem fordul az Alkotmánybírósághoz és nem függeszti fel a pert, ahogyan ezt kérte a takarék.

A Kulcsár-ügyhöz hasonló csalássorozatról számolt be a jegybank. Több mint 1 milliárd forintos büntetést kapott két cég, a Fortress Holdings és a Flow Money Kft., valamint magánszemélyek is, amiért havi 9 százalékos befektetési lehetőséget ígértek az ügyfeleknek. Összesen több mint tízmilliárd forintot vettek át a gyanútlan ügyfelektől, ígéretük teljesen irreális volt, hiszen a banki kamatok 1-2 százalék körül járnak. A csalók bankszámláin 1,5 milliárd forintot foglaltak le, ebből kártalaníthatják a befektetőket és fizethetik a felügyeleti bírságot.

A Gazdasági Versenyhivatal egy szlovákiai székhelyű őssejtbankot és annak magyarországi telephelyét büntette meg 7 millió forintra, mert hirdetéseivel megtévesztette a fogyasztókat. A vállalkozások 2011 októbere és 2013 októbere között az őssejtbanki szolgáltatást úgy reklámozták, hogy annak tucatnyi állítását nem tudták bizonyítani, és az árakról sem tájékoztatták megfelelően az embereket.

Jelentett az állam új bankja: az MKB bankcsoport vesztesége összességében csökkent 2014 első félévében az előző év azonos időszakához képest - 15,3 milliárd forintos mínusszal zárta az első félévet. Ha az egyszeri tételeket - a tranzakciós illetéket, az árfolyamrésre félretett pénzt és a bankadót - figyelmen kívül hagynánk, akkor 6,7 milliárd forintos adózás előtti nyereséget hozott volna a bank. A bank jelenlegi tulajdonosa, a BayernLB szeptember végéig adja el részesedését a magyar államnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG