3p
Április 10. volt az a nap hét éve, amikor az egész lengyel felső vezetést a katyni megemlékezésre szállító régi szovjet repülőgép a leszálláskor balesetet szenvedett és minden utas meghalt, köztük az elnök, Lech Kaczynski is. A bátyja által vezetett kormánypárt felelevenítette az ügyet, és merényletet emleget, noha bizonyítéknak még nincs nyoma.

A repülőbaleset körül időről időre felmerültek összeesküvés-elméletek, de ez ilyen esetekben nem ritka. Tény, hogy egy elavult szovjet típusú repülőgép akart leszállni egy a polgári légiközlekedésben nem használt, ezért műszerekkel nem ellátott orosz repülőtéren Szmolenszknél, mindezt sűrű ködben. Ez a szituáció önmagában igen veszélyes, megfontolt pilóta meg sem kísérli a leszállást ilyen helyzetben, ha módja van más repülőtérig eljutni. Pláne, ha még a légiirányítók is ezt javasolják neki, jelezve, hogy a leszállás rendkívül veszélyes.

Légiirányítók és robbanás

A múlt héten pont az orosz légiirányítókat vádolták a lengyel hatóságok, és azt kérvényezték, hogy kihallgathassák őket, most viszont a konkrét évforduló alkalmával Jaroslaw Kaczynski, az elhunyt elnök testvére és egyben a kormánypárt vezetője a gép fedélzetén történő robbanást emlegetett, hozzátéve, hogy rövidesen kiderítik az igazságot (a robbanás mindenképpen bekövetkezhetett, hisz amikor a gép a fáknak ütközött és a földbe csapódott, a kiszabaduló üzemanyag többnyire felrobban). Kérdés, hogy a vád szerinti robbanás már korábban bekövetkezett-e, bár ennek ellentmond az, hogy a pilótafülkében zajló beszélgetés egész addig hallható, amíg a fák közé nem ért a gép.

Rakétatámadás és működ

Összeesküvés-elméletek már eddig is születtek, volt köztük rakétatámadás és mesterséges köd is, de ez a robbanás sem tűnik sokkal reálisabbnak, amíg nincs konkrét, nemzetközi szakértők által is elismert bizonyíték. A Bloomberg szerint egyes párttagok, köztük a védelmi miniszter, egyenesen merényletnek minősítették a balesetet. Biztosak vagyunk benne, hogy volt robbanás, és ez még nem a történek vége, mondta Kaczynski egy tegnap esti gyűlésen az elnöki palota mellett.

Bűnbak keresés

A tragédia óta Kaczynski permanens gyászt tart, nyilvánosan csak feketében mutatkozik, és minden hónap 10-én tart egy megemlékezést az elnöki palota mellett, ahol időről időre ígéri, hogy megbüntetteti a felelősöket. Láthatólag nem tudja feldolgozni a gyászt, és ezért rögeszmésen felelősöket keres már hét éve, csak az a baj, hogy miután országának kormányzó pártját vezeti, így rögeszméjének alárendeli a teljes lengyel államot.

Elsősorban Donald Tusk egykori miniszterelnököt, az Európai Unió jelenlegi elnökét, korábbi riválisát hibáztatja, amiért elfogadta, hogy Oroszország vezesse a területén bekövetkezett katasztrófa helyszíni vizsgálatát. A Bloomberg a Varsói Egyetem szociológia professzorát, Beata Laciakot idézi, aki szerint a kormányzó Jog és Igazságosság Párt a szmolenszki esetet arra használja, hogy ideológiáját plántálja vele a lengyel polgárokba, miszerint ők a jók, és van az ellenzék meg a külföld, akik a haza érdekei ellen vannak, és persze a repülő-ügy is az ő művük.

Az ő Sorosuk

A hét évvel ezelőtti tragédia különösen alkalmas erre, hisz feltehetően sosem lesz több információ róla, mint eddig volt, olyan pártatlan nemzetközi vizsgálatot pedig valószínűleg nem kérnek, amely a rendelkezésre álló adatok és maradványok alapján, amit lehet, feltár, hisz ennek akár az is az eredménye lehet, hogy tényleg baleset volt, és az ezek után kínos lenne a kormánypártnak. Így viszont lehet rágni ezt a csontot akár az idők végezetéig is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG