5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Nemrég Amerikában óriási botrány volt abból, hogy egy fertőzött beteget kezelő nővér átrepült a fél országon, mondván: rengeteg embert sodort veszélybe ezzel. Minden nagyobb járvány kirobbanásakor számolni kell a pánikfaktorral, a bbc.com annak járt utána, hogy ebből mi a reális félelem, és mi tömeghisztéria.

A címben feltett kérdés, nagyon egyszerűen megválaszolható – minimális. Ennek ellenére persze meg lehet érteni azokat az utazókat is, akik teljes klinikai védőruhában repkednek a világban, mivel a repülők szűk, zárt helyek, amikben naponta akár több száz ember is megfordulhat.

Amber Vinson, a második amerikai fertőzött Clevelandből Dallasba repült, és az amerikai Járványkezelő Központ most 132 embert vár ellenőrzésre, gyakorlatilag mindenkit, aki érintkezett a nővel. Innen gyorsan felmerül a kérdés:

De akkor most meg lehet fertőződni a repülőn?

Nos, a Vanderbilt Gyógyszerészeti Egyetem fertőzőbetegség-specialistája úgy véli, hogy nem valószínű. William Schaffner bár megérti az aggodalmat, azért arra is emlékeztet, hogy a nővér egy ebolás beteget kezelt, meg is érintve azt. Ez a vírus nem az influenza, nem terjed levegőben, szóval hiába vagyunk összezárva egy fertőzöttel, ameddig nem érintjük meg, nem kell aggódnunk. Az Ebola-vírus csak tényleges fizikai érintkezéssel terjed, legyen szó itt nyálról, hányásról, vérről, vagy ürülékről - a vírus a bőrünkön lévő sérüléseken vagy nyálkahártyákon juthat be a szervezetbe.

Ha más izzadtságával találkozunk valahol - attól eltekintve, hogy undorító - biztos, hogy nem kell tőle tartanunk. Elméletben a nedves felületeken valamivel tovább marad életben a vírus, de egy karfa vagy éppen egy érintőképernyő még így sem jelenthet veszélyt.

Az ebola csak akkor lesz igazán fertőző, ha az áldozat már nagyon rosszul van. Bár a nővér már beteg volt, mikor elindult, a nála mért 37,5 fokos láz még egy korábbi fázisra utalt, így nagyon valószínűtlen, hogy utastársainak aggódnia kéne. A legtöbb ország repterének joga van arra, hogy egy súlyos, láthatóan rosszul lévő betegtől megtagadja a felszállás jogát, és értesítse a megfelelő egészségügyi hatóságot is.

Miért biztonságos a repülés így is?

Minden légitársaság utaskísérői ki vannak képezve arra, hogy mit tegyenek egy esetleges vírusos rosszullét esetén is. Ebbe beletartozik a fertőzött elkülönítése, gumikesztyűk és szájmaszkok használata, ráadásul fertőtlenítővel is jól el vannak látva. Azért sem kell aggódnunk, hogy a légi kiszolgáló személyzet fertőzött lehet, nekik kötelező a heti egészségügyi szűrés.

Ki mászkál egy ebolással védőruha nélkül? A járványügyes

A 444.hu találta a TheVerge sztoriját: egy videón az látszik, hogy az ebolás Amber Vinstont kísérő csapatban több vírusvédelmi ruhába öltözött szakember mellett egy ingben-nadrágban figyelő ember is van: bár sokan úgy gondolták, ez valami elképesztő felelőtlenség, az ingujjban sétálgató ember valójában épp a járványügy szakértője, aki a fertőzésveszély elkerülésére figyelt a szállítás során - ezt pedig védőruhában nehezebben tehette volna meg, és mivel egyébként nem érintkezett közvetlenül a beteggel, nem volt veszélyben.

Hogyan ússza meg az ebolát?

1. Semmiképpen se érjen egy fertőzött testnedveihez!

2. Használjon védőszemüveget, ha érintkeznie kell egy beteggel!

3. A vírust elkapó ember ruházatát és az orvosi szemetet el kell égetni, az orvosi eszközöket lefertőtleníteni.

4. Az ebolából felépülő betegek három hónapig ne létesítsenek szexuális kapcsolatot, vagy legalábbis használjanak óvszert - írja a BBC.

Nem a betegséggel van a legnagyobb baj, hanem a pánikkeltéssel?

Alapvetően a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a fejlett világban a legnagyobb probléma nem is a vírus, hanem a velejáró tömeghisztéria és pánikkeltés.

Nem véletlen, hogy az ÁNTSZ a napokban pánikkeltés miatt feljelentést tett egy internetes portál ellen, amelyik arról számolt be, hogy „lázzal, piros pöttyökkel a bőrén és más ebolás tünetekkel” szállítottak egy beteget a „pécsi kórházba”.

Az ÁNTSZ is felhívja a figyelmet: ömagában az a tény, hogy valaki az érintett területről érkezik és láza van még nem jelenti azt, hogy megfelel az Ebola-láz úgynevezett esetdefiníciójának. Az Ebola-láz gyanúja epidemiológiai szempontból csak akkor merül fel, ha az illető találkozott / érintkezett Ebola-lázban szenvedő beteggel. Csak és kizárólag a klinikai és epidemiológiai feltételek együttes teljesülése esetén beszélhetünk az Ebola-láz gyanújáról.

Papírpénzzel és az uszoda vizében sem lehet elkapni

Az Ebola-vírus nem terjed nyilvános helyeken, tünetmentes személyekkel való futólagos érintkezés útján. Ön nem fertőződhet meg papírpénz vagy élelmiszerek megérintésétől, vagy pl. egy uszoda medencéjében. Az Ebola-vírust szúnyogok sem terjesztik. Az Ebola-vírus – az Influenza-vírussal ellentétben – a levegőben sem terjed - írja az ÁNTSZ.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Éles irányváltás Japánban, szigorúbbak lettek a feltételek
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:48
Mérföldkőhöz érkezett a japán gazdaság. A jegybank lezárta a negatív kamatok időszakát. 
Makro / Külgazdaság Most úgy néz ki, hogy az autósok rémálma válik valóra a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:07
Előállt az a helyzet, ami a lehető legkedvezőtlenebb az autósok nézőpontjából. Egyszerre húzza az olaj árát az erős kereslet és tolja a gyenge kínálat, aminek hatása már látszik a tőzsdei jegyzéseken.
Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG