4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Vége az ingyenpénz korszakának, Trump januári kormányra lépése kemény világot hoz a fejlődők pénzpiacai számára. A szerda esti Fed-közleménnyel egy lépéssel közelebb kerültünk egy fejlődő piaci devizaválsághoz. 2008 után a Fed és a vezető jegybankok nem engedték kitisztulni a pénzügyi rendszert és most a sorozatos politikai válságok jelzik, hogy nagyobb a baj, mint nyolc éve.
Janet Yellen Fed-elnök egy ülésen 2016. december 15-én. Fotó: EPA/Jim Lo Scalzo

Megremegett az amerikai részvénypiac a Fed szerdai kamatemelése és a vártnál agresszívabb Yellen-beszéd és FED- közlemény után. A dollárindex már 15 éves csúcson jár, miközben a nemesfémek tovább estek. Az amerikai 10 éves hozam új lokális csúcsra, 2,57 százalékra emelkedett, és ezzel november 8-a, Trump megválasztásának napja óta értékük 5,4 százalékát vesztették el. A Fed lépéseire legérzékenyebb, 2 éves hozam is hét éves csúcsra, 1,27 százalékra ugrott szerdán.

Csúnya ébredés jöhet januárban

A Wall Street részvény-befektetői eddig többnyire félvállról vették a kötvénypiaci mészárlást, pedig csúnya ébredésük lesz Jeff Grundlach kötvényguru szerint, amikor Trump január 20-án átveszi a kormányzást. Ha a 10 éves hozam 3 százalék fölé megy, akkor az már súlyosan befolyásolja a piaci likviditást a vállalati és a befektetésre nem ajánlott kötvényeknél (bóvli, azaz junk bond).

A 3 százalékos szint pár kényelmetlen kérdést vet fel az amerikai ingatlanpiac vonatkozásában is. A Goldman Sachs szerint a 2,75-ös amerikai tízéves hozamszint a kritikus szint, az efeletti értékek a részvénypiacok számára komoly szembeszelet jelentenének. Márpedig Grundlach szerint ha Trump megvalósítja vállalásait és levágja a vállalati adók mértékét, növeli a hadikiadásokat és adókönnyítéseket alkalmaz azon cégek számára, amelyek infrastrukturális beruházásokat hajtanak végre, akkor a 10 éves hozam 4-5 éven belül eléri még a 6 százalékot is.

Káncz Csaba

A globális fejlődő piacoknak egyértelműen negatív a Fed közleménye, ennek megfelelően vélhetően nem egynapos korrekció kezdődött szerdán ezekben az eszközökben. A dollárlikviditás szűkülése, a tovább erősödő dollár és a szigorodó monetáris kondíciók nyomás alá helyezhetik elsősorban a dollárban eladósodott és fizetésimérleg-hiánnyal rendelkező országokat. A szerda esti Fed-közleménnyel egy lépéssel közelebb kerültünk egy fejlődő piaci devizaválsághoz.

Bár hazánknak komoly fizetésimérleg-többlete van, az amerikai kötvényhozamok emelkedése által keltett fejlődő piaci tőkekivonás a hazai jegybankot is belátható időn belül kihívások elé fogja állítani. Azt a jegybankot, amely az elmúlt pár évben százmilliárdokat költött (számos esetben offshore hátterű) ingatlanvásárlásokra és erősen megkérdőjelezhető szakmai színvonalú alapítványok létrehozására és feltőkésítésére. Ennek a pénzszórásnak most az ingyen-pénz korszakának lecsengése vethet csúnya véget.

A rendszert nem engedték kitisztulni 2008-ban

A tavaly decemberi 25 bázispontos emelésig a FED az irányadó kamatát nulla közelében tartotta egészen a 2008 végi pénzügyi válság óta. Gyakorlatilag az ingyenpénz áradatát öntötte a pénzpiacokra a több ezermilliárd dolláros bankmentésekkel és a mennyiségi lazítás keretébe tartozó (QE) kötvényvásárlásokkal. A határtalannak tűnő monetáris stimulus nem tudta visszaállítani a globális gazdasági növekedést fenntartható szintre, ehelyett világszerte egyre erősödő kereskedelmi és geopolitikai feszültségeket látunk. Különösen az európai bankok könyveit még mindig több száz milliárd eurós értéktelen eszköz nyomasztja.

A világkereskedelem lassul, a termelői beruházások és a termelékenység alacsony szinten ragadtak be a fejlett világban, beleértve az Egyesült Államokat. A legutóbbi hónapok inkább arról tanúskodnak, hogy a szemünk előtt bomlik fel a második világháborút követő gazdasági és politikai rendszer. Erre utal a Brexit-népszavazás eredménye, Trump bejövetele Washingtonban és Matteo Renzi bukása Olaszországban.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG