4p
A németek többsége már elutasítja a nagykoalíciót.

A német polgárok többsége elutasítja, hogy továbbra is a két legnagyobb politikai erő, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége, és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kormányozza az országot – ismertette felmérésének eredményét a ARD.

Az országos köztelevízió adatai szerint a decemberi 35 százalékról 52 százalékra emelkedett mindazok aránya, akik szerint rossz, vagy kevéssé jó lenne, ha ismét a CDU/CSU és az SPD alakítana kormányt, és 61 százalékról 45 százalékra süllyedt azok aránya, akik szerint jó, vagy nagyon jó lenne egy újabb nagykoalíció.

Szijjártó Péter ismét harcba szállt - ezúttal egy német politikus hívta ki. További részletek az oldalon >>>

A németek többsége szerint (54 százalék) előrehozott választást kell tartani, amennyiben nem sikerül megállapodniuk a pártoknak a közös kormányzásról – ez 9 százalékos emelkedés egy hónap alatt. Egy CDU/CSU-s kisebbségi kormány megalakítását 42 százalék támogatná, ami 9 százalékpontos csökkenés a decemberi 51 százalékhoz képest.

Merkel egyre megosztóbb

A németek szűk többsége, 53 százaléka szerint jó, vagy nagyon jó lenne, ha továbbra is a 2005 óta hivatalban lévő kancellár, Angela Merkel töltené be a kormányfői tisztséget, ami 3 százalékpontos csökkenés decemberhez képest. Megosztottak a vélemények abban a kérdésben, Angela Merkelnek ki kellene-e töltenie negyedik kancellári ciklusát: 49 százalékuk szerint a ciklus végéig hivatalban kéne maradnia, míg 45 százalék szerint már a ciklus közben le kellene mondania. A németek csaknem kétharmada, 65 százaléka szerint Angela Merkel jó kancellár, de több mint kétharmaduk, 67 százalékuk szerint túl van már a legjobb korszakán.

A kutatás alapján a lakosság 52 százaléka elégedett a kancellár munkájával, ami enyhe csökkenés havi összevetésben. A CSU vezetője, Horst Seehofer bajor miniszterelnök munkájával 34 százalék elégedett, ami 3 százalékpontos növekedés. Martin Schulz munkájával elégedettek aránya minden eddiginél kisebb, 30 százalékos – december óta tehát 9 százalékot esett az SPD elnökének megítélése.

Menekültek, ellátórendszer, oktatás

A németek legnagyobb része szerint az idén is a menekültügy és a menekültek, bevándorlók társadalmi integrációja lesz a legfontosabb belpolitikai ügy. Tavaly januárban még a megkérdezettek 40 százaléka nyilatkozott így, ez az arány idén már csak 27 százalék. A második helyen a szociális ellátórendszerek helyezte, a társadalmi béke és a szociális igazságosság ügye áll, amely 10 százalék szerint lesz a legfontosabb téma az idén. A harmadik az oktatás, 7 százalékos említési aránnyal.

A DeutschlandTrend alapján egy előrehozott választás nem hozna nagy változást; amennyiben most vasárnap lenne a szövetségi parlamenti választás, az eredmény nagyjából megegyezne a tavaly szeptemberi választás eredményével, vagyis:

Pártok

szeptemberi szavazás eredménye ha most lenne előrehozott választás változás
CDU/CSU 32,9 százalék 33 százalék +0,1
SPD 20,5 százalék 21 százalék +0,5
AfD 12,6 százalék 13 százalék +0,4
FDP 10,7 százalék 9 százalék -1,7
Die Linke 9,2 százalék 9 százalék -0,2
Zöldek 8,9 százalék 11 százalék +2,1

A CDU/CSU és az SPD vezetői vasárnap kezdenek megbeszéléseket a közös kormányzás folytatásának lehetőségéről. Az egyeztetést a tervek szerint január 12-ig folytatják, majd a pártok külön-külön döntenek arról, hogy továbblépnek-e a hivatalos koalíciós tárgyalások szakaszába.

Egy Merkel nélküli új Németország formálódik a színfalak mögött

Egyes befolyásos hatalmi körök Berlinben megadták a kilövési engedélyt a politikai térben az utóbbi három hónapban sérült vadként bolyongó Merkelre. A Német Nemzetközi és Biztonságpolitikai Intézet arra szólítja fel Berlint, hogy hozza létre azt az Európát, amely önálló globális politikai erőként működik. Csak ezzel a független kreatív potenciállal van Berlinnek esélye, hogy befolyásolja a nemzetközi rendet. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG