Hirdetés
Hirdetés

Életveszélyes költségcsökkentés - nagy bakot lőtt a brit kormány?

2017. június 14., 11:45

Szörnyű látványra ébredtek ma hajnalban a londoniak, Kensingtonban fáklyaként égett egy 24-emeletes toronyház.

A hajnali 1 előtt nem sokkal lángrakapó, 1974-ben épült Grenfell Tower névre keresztelt toronyházban szociális lakások voltak, és az épület tűzveszélyessége már korábban sem volt kérdéses, egy helyi akciócsoport a felújítások előtt és alatt is többször jelezte, hogy mekkora a veszély. A Scotland Yard bejelentése szerint a tűznek hat halálos áldozata van. 

Elbaltázott felújítás

Az épület karbantartója a kensingtoni tanács nevében a KCTMO nevű lakhatási szervezet, akik a lakók többszöri jelzésére sem voltak hajlandóak változtatni a belső problémákon az épületben, holott a tavaly befejeződött felújításon közel tíz millió fontot költöttek el.

Egyrészt problémák voltak az épület megközelíthetőségével is a rohamkocsik számára, másrészt a 120 lakásos épületnek a hírek szerint egy központi lépcsőháza volt.

A tűzöltószövetkezet (FBU) egy munkatársa szerint valami nagyon nem volt rendben a toronyház körül, amit mi sem mutat jobban, minthogy normálisan, a kiérkező kollégái a tűzlépcsőket használták volna az oltáshoz, itt azonban erre nem volt lehetőség.

A londoni polgármester, Sadiq Khan szerint komoly kérdések merülnek fel az ehhez hasonló toronyházak biztonságosságával kapcsolatban, a BBC-nek úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan.

Kevesebb pénzből kell oltani a tüzeket

Mindeközben a tory kormányzat 2010 óta szépen lassan megvagdosta a tűzoltók költségvetését, 6 év alatt összesen mintegy 17 százalékkal, amely az FBU szerint eljutott arra a szintre, hogy már veszélybe került a gyors reagálás lehetősége is, ugyanis mintegy 3382-vel csökkent a tűzoltók állománya az országban.

Ezzel párhuzamosan nem túl meglepő módon a kormány megszüntette a tűzoltók kivonulási idejének éves közzétételét, azaz a számok feltételezhetően jelentősen romlottak – írja a BBC.

A mai tűz után a britek Theresa May kormányának költségcsökkentő intézkedései mellett a kensingtoni tanácsot is hibáztatják, amely sorozatosan ignorálta a több irányból érkező veszélyjelzéseket.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Rendkívüli magyar szereplés - nagyot szólt az OTP

Rendkívüli magyar szereplés - nagyot szólt az OTP

Az Equilor szerint rendkívül jól szerepelt a magyar részvénypiac a héten: hiába romlott nemzetközi befektetői hangulat, a BUX index így is új történelmi csúcsot ért el. Különösen az OTP szerepelt jól, a bankpapír árfolyama átlépte a 10 000 forintos szintet, de Richter is szépen emelkedett.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • augusztus 14
  Ipari termelés (11:00)
  Ipari termelés (év/év)
  augusztus 15
  KSH: mezőgazdasági termelői árak (június)

  GDP (negyedéves, előzetes adat)
  Kiskereskedelmi forgalom (június)
  Bankszünnap
  Bankszünnap
  augusztus 16
  KSH: GDP (második negyedév, előzetes adat)
  GDP (előzetes adat, második negyedév)
  Olajtartalékok
  augusztus 17

  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 18
  Termelői árak (június)

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?