4p
Néhány ország sanyarú év elé néz idén, miután gazdaságuk csökkenni fog, a túlnyomó többség azonban növekszik átlagosan 2-3 százalékos mértékben, de van egy-két igen szép, kiugró várható teljesítmény, köztük nagy országok is. A világ mégiscsak előre halad.

A Bloomberg elemzői szerint a világgazdaság jó úton halad, a legtöbb ország növekszik. 93 országról készült felmérés, ami távolról sem az összes, de a nagyobb, fontosabb gazdaságok mind benne vannak. Ennek alapján mindössze 5-en fognak csak visszaesést elszenvedni, közülük hárman komolyabbat.

A fő visszaesők

A legrosszabb helyzetben Venezuela van. Miután az olaj teszi ki az ország exportjának 95 százalékát, az olajár esése teljesen romba dönti a gazdaságot, amely ráadásul már a magas olajár idején sem működött megfelelően. A gazdaság várhatóan 3,3 százalékot fog csökkenni, és ez immár a visszaesés harmadik éve lesz. Áru-, és élelmiszerhiány gyötri az országot, köszönhetően a chavezi gazdaságpolitikának. Biztató, hogy a kongresszusban az ellenzéki párt került többségbe.

A másik nagy visszaeső is Dél-Amerikában van, nem más, mint a legnagyobb ország a kontinensen, Brazília. 2,5 százalékos visszaesés várható, és ez a tavalyi trend folytatódása. Igaz viszont, hogy előtte az ország komolyan fejlődött, túl sokat is vártak tőle, de a növekedés egy része a magas olajáron alapult.

A kisebbek

A harmadik helyezett Görögország, ahol az egyensúly helyreállításával óhatatlanul együtt jár a GDP csökkenés, melynek várható mértéke 1,8 százalék. Ha viszont valahogy egyensúlyba jut az ország, ahogy Portugália is tette, akkor előbb-utóbb megindulhat újra egy egészséges növekedés.

A maradék két ország, ahol még recesszió lesz (igaz, csak fél-fél százalék), Ecuador és Oroszország. Oroszország esetében is érthető a dolog az olajáresés miatt, ugyanakkor az orosz kormány már felkészült erre, költségvetését kiegyensúlyozta, a korábban erősen túlértékelt rubelt hagyta leértékelni. Végül van egy ország, ahol kerek 0 a várható adat: ez Argentína.

Az élvonal

A legnagyobb növekedést felmutató gazdaságok ugyan nem érik el a kétszámjegyű növekedést, viszont örvendetes, hogy köztük vannak a legnépesebb országok. Az 5 százalék feletti növekedésű 12 ország lakossága nagyjából az emberiség felét teszi ki.

Első helyén áll India 7,4 százalékos növekedéssel, és 1,3 milliárd lakossal. Őt követi a közel 100 milliós Vietnam 6,6 százalékkal, és ugyanennyit növekszik a 160 milliós Banglades. Negyedik helyen van Kína 6,5 százalékkal, így szó sincs róla, hogy aggódnunk kéne az 1,4 milliárd lakosával a világ legnépesebb országának növekedése miatt. Persze a 6,5 kisebb, mint amit évtizedekig megszoktunk, de ne legyünk telhetetlenek.

Az 5 százalék fölöttiek közül nagyobbak még a 100 milliós Fülöp-szigetek és a 250 milliós Indonézia. Még egy népes versenyző van az élbolyban 4,4 százalékkal, a 200 milliós Nigéria.

Európa

Európa 3,8 százalékkal lép be az élmezőnybe, a szerencsés nyertes Románia, aki ha így halad, belátható időn belül utolér minket. A második a rendszerváltás másik nagy nyertese, Lengyelország, ott 3,5 százalékos növekedést becsülnek. Az új kormány esetleges hatásait még nem vették figyelembe az elemzők.

A két nagyot két kis balkáni ország, Macedónia és Albánia követi 3,4-3,5 százalékkal, utánuk jön Szlovákia 3,3-al. Előttünk van még Litvánia, Bulgária, Lettország, Csehország, Spanyolország és Észtország, aztán jövünk mi 2,4 százalékkal.

A helyzet összességében egyáltalán nem rossz. A világ közel 3 százalékkal növekszik, ezen belül az emberiség fele 5 százalék fölötti régióban. Európában a jelenleg EU tag, volt KGST országok mind az élmezőnyben vannak, a felzárkózás a fejlett nyugati félhez tehát igenis zajlik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG