Hirdetés
Hirdetés

Ellentámadásba lendült az Iszlám Állam – méretes orosz csapdába futhatnak

Fellegi Tamás, 2017. augusztus 31., 06:07

Az Eufrátesz partján ellentámadást indított az Iszlám Állam, és 2-3 nap alatt meglepően sokat jutottak előre. Ez az utóbbi időben szokatlan, hisz az orosz részvétellel és irányítással zajló hadműveletek nem szoktak ilyen lehetőséget adni az ellenségnek. Nem is gondoljuk, hogy véletlen a dolog, egy ügyesen kigondolt orosz tervet sejtünk mögötte.

Ardenneki hasonlat

Az Iszlám Állammal folytatott háborút gyakran hasonlítjuk a második világháború egyes részeihez, Moszul 10 hónapos ostroma például Sztálingrádéhoz hasonlított. Az Iszlám Állam mostani ellentámadása viszont az ardenneki csatára emlékeztet, ami Hitler utolsó kezdeményezése volt a háborúban. Valószínűleg nem azt várta tőle, hogy megfordítja vele a bukásra álló háborút, hanem arra számíthatott, hogy a nyugati oldal meggyengítésével és így a szovjet oldal előrébb nyomulásának lehetőségével ráveszi az amerikaiakat, hogy kiegyezzenek vele.

Sikerei azonban két hétig sem tartottak, a hatalmas túlerő ellen csak addig tudott előrenyomulni, amíg ködös volt az idő, és nem tudtak tevékenykedni a túloldali repülők. Ahogy feloszlott a köd, megjelent a repülők véget nem érő sora, és kilőttek minden német tankot, járművet és nehézfegyvert, és addigra a hátrébb lévő amerikai tankoszlopok is elérték a területet, és könnyedén felszámolták az ellentámadást.

Hirdetés

A csapda

Az Iszlám Állam mostani mozdulata mögött hasonló logika fel sem merülhet, inkább arra gondolhatunk, hogy észrevettek egy gyenge pontot a fronton, és gondolták, ott lehet esélyük. A hely védtelensége azonban nem feltétlenül volt véletlen: esetleg pont az volt a célja, hogy odacsalogassák őket, mégpedig az Eufrátesz mentén 50-60 kilométerrel lejjebb fekvő Deir ez-Zor városa felől, amit az is alátámaszt, hogy tegnapelőtt valóban egy 500 fős erősítés érkezett onnan.

Mindennek az adhat értelmet, hogy közben egy másik útvonalon a sivatagon át, délnyugat felől az orosz-szír erők nagy sebességgel robognak előre, pont Deir ez-Zor városának irányában. Az előttük álló úton összesen két település van útközben, csak ott ütközhetnek ellenállásba, a sivatagban sok nehézség nem adódhat, legfeljebb az utánpótlási vonalak gyors kiépítése. Ha jól sejtjük, akkor a terv az, hogy miközben a visszafoglalt területeknél rohamoz az Iszlám Állam, addig ők begördülnek a gyengített védelmű városba és elfoglalják azt. Ezzel egyúttal kettévágják az Iszlám Államnak az Eufrátesz délnyugati oldalán fekvő részét, így a most sikeresnek tűnő erőket egy katlanba zárják, megint csak úgy, mint Sztálingrádnál.

Bevált módszer

Az ellenség csapdába csalása, felaprózása, katlanokba zárása majd megadásra kényszerítése a második világháborúban is gyakori volt, és az oroszok az utóbbi hetekben eredményesen alkalmazták a módszert Szíria középső részein, így szabadítottak fel hatalmas területeket. Elméletünket alátámasztja, hogy amerikai repülők épp most romboltak le egy Eufrátesz-hidat az iraki határhoz közel, hogy meggátolják rajta a harcosok visszavonulását. Nem kizárt, hogy a két nagyhatalom össze is hangolta az akciót.

Az ellenség logikája

Felmerül persze kérdés, hogy mindezt az ellenség nem észleli-e, de hozzá kell tenni, hogy az Iszlám Állam hadvezetése legyengült, sok parancsnokot vesztettek a harcokban, és nem mérik úgy fel a helyzetet, ahogy egy reguláris hadseregtől elvárható lenne. Esetleg abban bíznak, hogy Deir ez-Zor előtt fel tudják tartóztatni a támadókat, hisz voltak, területek, amelyeket sokáig tudtak védeni. Ez annak köszönhető, hogy a lakott területeken a civil lakosság védelme érdekében nehézkes a harc, az adott úton lévő két sivatagi település azonban nem tűnik nagynak ahhoz, hogy komoly időt vegyen igénybe az elfoglalásuk.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ez az egyetlen dolog, ami megfékezheti az árfolyamok száguldását

Ez az egyetlen dolog, ami megfékezheti az árfolyamok száguldását

Csúcson, mármint csúcs alacsonyan áll a hazai államkötvények hozama. A részvényárfolyamokról minden nap megemlékezik a sajtó, a kötvényekről szinte soha, pedig a magyar befektetőknek is sokkal több van belőlük, mint részvényekből. Régen várnak a szakemberek egy kötvénypiaci fordulatra, amely azonban nem akar megérkezni.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?