3p
Nagyszerű célpont a külföldi befektetők számára Magyarország, legalábbis hangulatváltozást nem tapasztalt a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

Nikoletti Antal elmondta: annak ellenére, hogy a sajtó nagyon sok olyan témát kapott fel az utóbbi időben, amelyet össze is kapcsolt a külföldi befektetői hangulattal, nem tapasztalt hangulatváltozást az itt lévő külföldi befektetők körében. Ha külföldi befektetőkkel beszélgetünk, ilyen hangulatváltozást nem lehet érzékelni - mondta. "A vállalatvezetők sok egyéb tényező mellett elsősorban azt nézik, hogy a Magyarországon megtermelt profit versenyképes-e globálisan vagy a régióban" - mutatott rá. Hozzátette: a befektetők Magyarországot általánosságban jó befektetési célpontnak tartják, mert alacsonyak az adók, és jó a munkaerő ár-érték aránya. Az európai országok között nagyon sok iparágban Magyarország benne van az élmezőnyben, mint befektetési célpont. Amikor a külföldi nagyvállalatok központjai döntést hoznak egy-egy új befektetésről, Magyarország előkelő helyen van az opciók között - mondta. Evidens, hogy arra kell törekedni, hogy minél magasabb hozzáadott-értékű tevékenység folyjon Magyarországon - mondta a helyettes államtitkár azokról a vádakról, miszerint Magyarország lesz "Európa összeszerelő üzeme".

A kutatás-fejlesztés, az innováció területén működő és a fejlesztésekkel összefüggő szolgáltatásokat kell Magyarországra vonzani, de ennek az a bevett módja, hogy egy nagyvállalat előbb összeszerelő üzemet létesít az adott országban, és csak ezután telepít oda kutatás-fejlesztési központot - magyarázta. A kormányzat elsősorban a feldolgozóiparba, azon belül is olyan alágazatokba vár külföldi befektetőket, amelyeknél jellemzően nagy a beszállítói kör, hogy minél több magyar kis és közepes vállalkozásnak adjanak megrendelést - mondta. A mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a gyógyszergyártás még olyan területek, ahol Magyarország olyan széles körű alappal rendelkezik, amelyre lehet építeni - fogalmazott. Az a fajta befektetési boom, abban a formájában, amit 2008 előtt láttunk, aligha tér vissza - mondta a helyettes államtitkár arra a kérdésre, hogy a kormányzat által külgazdasági fordulatnak mikor várható konkrét hatása.

A befektetők óvatosabbak lettek, nemcsak Kelet-Közép-Európában, ez globális tendencia - tette hozzá Nikoletti Antal. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint idén az első 9 hónapban 4,3 százalékkal nőtt a magyar export, ami kiemelkedő Európában - mutatott rá. Az elsődleges irány továbbra is Nyugat-Európa, a kivitel 78 százaléka ide irányul. Az Európán kívüli célországok közül kiemelkedik a Koreai Köztársaság, az ide irányuló magyar kivitel 14 százalékkal nőtt. Ugyanakkor az ukrajnai válság is érezteti a hatását: az Ukrajnába és Oroszországba irányuló export 14-15 százalékkal zuhant, és év végére akár 20 százalékos is lehet a visszaesés - sorolta. Arra kérdésre, mi a kormányzati válasz azokra a külföldi vállalatoktól érkező, visszatérő panaszokra, amelyek szerint kiszámíthatatlan a magyar jogi környezet, túl gyorsan változik a szabályozás, a helyettes államtitkár elmondta: folyamatos a párbeszéd a kormányzat és az itt lévő külföldi befektetők között. Rendszeres az egyeztetés többek között a német és az amerikai kereskedelmi kamarával.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG