1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

2012. június hónapjában az államháztartás központi alrendszerének hiánya 173,6 milliárd forintban alakult, az év felére sikerült összehozni az idei hiánycél 90%-át, ráadásul úgy, hogy több volt a bevétel, mint tavaly ilyenkor. Az önkormányzatoktól átvett feladatok alaposan megterhelik a büdzsét, de az adósságunk finanszírozása is egyre többe kerül.

2012. június hónapjában az államháztartás központi alrendszerének hiánya 173,6 milliárd forint volt, ezen belül a központi költségvetés 188,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai közel 1 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 16 milliárd forintos szufficittel zártak.

Összejött a hiány 90%-a

Tavaly ilyenkor az államháztartás központi alrendszerének hiánya 310,4 milliárd forint volt - derül ki az NGM legfrissebb adatsorából. A tavalyi és az idei év számait összehasonlítva a különbség nagy, csakhogy a 2012-es költségvetés szerint az államháztartás idei pénzforgalmi hiánya 576,2 milliárd forint lesz. Ha innen nézzük, az idei évre tervezet deficit 89,9%-át már elérte a kormány. Az államháztartás központi alrendszerének 2012. június végi hiánya ugyanis összesen 517,7 milliárd forintra teljesült, (2011. június végén a deficit 1034,7 milliárd forint volt).



Pedig több a bevétel, mint tavaly ilyenkor

A központi költségvetés június havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest 130,7 milliárd forinttal magasabb összegben alakultak. A bevételek közül elsősorban az adóbevételek   a társasági adó, az általános forgalmi adó és a személyi jövedelemadó bevételek  haladták meg a tavalyi összeget. Emellett a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei és a kamatbevételek is magasabb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos időszakában.

Kiadások

A központi költségvetés június havi kiadásai 38,7 milliárd forinttal nagyobb összegben alakultak, mint az elmúlt év azonos hónapjában. A kiadások esetében főként a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai (részben a bevételi többleteikkel összhangban), a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap kiadásai (a korhatár előtti ellátások átkerülése, vagyis a "profiltisztítás" miatt) és a kamatkiadások lettek nagyobbak a tavalyi év azonos hónapjánál.

A központi költségvetési szervek bevételeinek és kiadásainak alakulásában jelentős szerepet játszanak a megyei önkormányzatoktól az államhoz átkerült intézmények bevételei és kiadásai.

Kamategyenleg

A kamatkiadások 2012 júniusában 153,2 milliárd forintot tettek ki, 17,5 milliárd forinttal többet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 13,2 milliárd forintos szintet értek el, 3,1 milliárddal többet az előző évinél. A nettó kamatkiadások (140,0 milliárd forint) összességében 14,4 milliárd forinttal lettek magasabbak, mint az előző évben.

Társadalombiztosítási alapok

A társadalombiztosítási alapok 2012. június havi közel 1,0 milliárd forintos hiánya a Nyugdíjbiztosítási Alap 1,4 milliárd forintos deficitjéből, valamint az Egészségbiztosítási Alap 0,4 milliárd forintos szufficitjéből tevődik össze. 2011. június hónapjában az Alapok együttes hiánya 34,9 milliárd forintot tett ki.

A tavalyi évnél kedvezőbb egyenleg alakulásában kiemelt szerepet játszanak az Egészségbiztosítási Alap magasabb szociális hozzájárulási adó- és járulékbevételei, mely összefügg az egyéni egészségbiztosítási járulék, valamint az egészségügyi szolgáltatási járulék mértékének emelkedésével. Növelte a bevételeket az a tény is, hogy az Egészségbiztosítási Alap egyéb bevételei között számolták el a baleseti adóból és a népegészségügyi termékadóból származó bevételeket is. A két év összehasonlításánál meg kell még említeni, hogy idén június hónapban a Nyugdíjbiztosítási Alap mintegy 8,5 milliárd forintos költségvetési támogatásban részesült, míg 2011-ben nem kapott támogatást. A kieső költségvetési támogatást a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból származó bevétel pótolta 2011 második félévében.

Elkülönített állami pénzalapok

Az elkülönített állami pénzalapok június havi egyenlege az előző év azonos hónapjához képest kedvezőbb lett. Az alapok bevételei 3,7 milliárd forinttal, kiadásai pedig 14,5 milliárd forinttal alacsonyabb összegben alakultak. A bevételek közül elsősorban a Bethlen Gábor Alap bevételei lettek alacsonyabbak, tekintettel arra, hogy módosult a finanszírozási struktúra: tavaly júniusban fejezeti kezelésű előirányzattól egyösszegű pénzeszközátvétel történt, ehelyett ez évben az Alap már költségvetési támogatásban részesül. Ezen felül a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap 2011. évi bevételeit növelte költségvetési támogatás, amely támogatás nyújtására a szabályozás változásából adódóan idén már nem került sor. A kiadások közül a Nemzeti Foglalkoztatási Alap álláskeresési ellátások kiadásai és egyéb kiadásai, valamint a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap kiadásai teljesültek alacsonyabb összegben az előző év azonos hónapjához képest.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG