3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Jó hír érkezett a magyar iparról – bár több adót fizettünk, a deficit mégis nőtt az első félévben – eltűnt 300 ezer magyar bankszámla és 23 év után eltűnik egy részvény is a budapesti tőzsdéről – megérkezett az ebola az Egyesült Államokba

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke 52,6 pont lett. Ez nem csak azért jó hír, mert az 50 pont feletti érték egyébként is a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére utal, hanem azért is, mert a korábbi szeptemberekkel összevetve az idei érték nagyobb a hosszú távú átlagnál. Az öt részindex szinte kivétel nélkül emelkedett, ami különösen jó hír, hogy a foglalkoztatottsági index ismét bővült. Ebben a hónapban az acél, az alumínium, a kiszakított császárszalonna és a tojás kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést. Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be viszont a fűrészpor és réz esetében.

A kormányzati szektor idei első félévi hiánya az előzetes adatok szerint 467 milliárd forint volt, elérte a GDP 3,2 százalékát. Ez a tavalyinál 77 milliárd forinttal, GDP-arányosan nézve fél százalékkal magasabb. Többet adóztunk, de ez sem volt elég: a bevételek ugyan tavalyhoz képest 3,6 százalékkal növekedtek, a kiadások összege viszont 4,5 százalékkal magasabb volt, mint a tavalyi első félévben. A kiadások között egyébként az év második negyedévében a munkavállalói jövedelem nőtt a legnagyobb mértékben.

Közel 300 ezer számla tűnt el másfél év alatt a magyar bankrendszerből a tranzakciós illetéknek köszönhetően. 2012 végéhez képest 2,7 százalékkal kevesebb 10,468 millió számla élt a pénzintézeteknél a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint. A közel 300 ezer eltűnő számlának döntő része lakossági számla volt. A belföldi átutalások összege viszont közel 8 százalékkal múlta felül a 2 évvel  ezelőtti, illetékmentes szintet. Most ugye 3 ezrelékes tranzakciós illeték terheli az átutalásokat, a friss számok alapján arra következtetünk, hogy ebből az adótípusból teljesülnek az idei költségvetési tervek.

Végelszámolás alatt áll október 1-jétől a Pannon-Flax Nyrt. A társaság részvényei 1991 júniusa óta szerepeltek a tőzsdén, ezeket most törölni kell a BÉT kínálatából - így 23 év után búcsúzik a papír a budapesti tőzsdétől. A társaság sorsát az pecsételte meg, hogy az alaptevékenységéhez kötődő leányvállalata, a textiliparban több mint száz éve tevékenykedő Pannonflax Textil Kft. felszámolása 2013 decemberében megindult. A most a tőzsdéről törlésre kerülő  cég egyébként elsősorban befektetési és ingatlanfejlesztési tevékenységgel foglalkozott.

Egy dallasi kórházban pozitív eredménnyel zárult egy páciens ebola-vizsgálata. Ez az első eset, hogy az Egyesült Államokban diagnosztizálták a betegséget - közölte kedden az amerikai járványügyi és megelőzési hatóság. A betegről nem sokat tudni, csak azt, hogy Libériából érkezett Amerikába, ezután hat nappal kezdtek mutatkozni rajta a betegség tünetei. A hatóság most igyekszik mindenkit megnyugtatni arról, hogy nem fog széles körben elterjedni a járvány Amerikában. A betegség ellenszerének kifejlesztésén dolgozó cégek részvényárfolyamai mindenesetre szépen nőttek a bejelentésre.

A budapesti tőzsdén a tegnap szépen erősödő OTP ma gyengén kezdte a napot, az FHB viszont, amelyben egy friss bejelentés szerint 49 százalékos tulajdonrészt szerzett a Magyar Posta, komolyan erősödik.

A forint mai napja egyelőre arról szól, amiről a tegnapi: erősödne a magyar deviza, de nem tud, a 310 forintos euró-szint nagyon kemény dió.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG