5p
A munkaerőhiány nem csak a magyar, hanem a régiós országokban is kettős hatást gyakorol a gazdaságra. Egyrészt a bérek emelkedését eredményezi: Magyarországon, Lengyelországban és Romániában például 2010 óta 20-30 százalékkal nőttek a bruttó fizetések, a minimálbérek pedig megduplázódtak. Ugyanakkor a cégeknek egyre nagyobb gondot jelent a megfelelő munkaerő hiánya.

A teljes kelet- és közép-európai régióban egyre súlyosabbá válik a munkaerőhiány, amely a lakosság és a gazdasági adatok szempontjából kedvező, de a vállalati szférának gondot jelent - derült ki a Coface hitelbiztosító legújabb elemzéséből.

Bérek, jövedelmek, munkaerőhiány

Az elemzés többek között a régiós munkaerő-piaci folyamatokat, a munkanélküliségi ráták és a fizetések alakulását, a demográfiai folyamatokat, valamint a termelékenységet vizsgálta.

A munkanélküliségi ráta a kelet-közép-európai régióban jelentősen csökkent az utóbbi években, ráadásul mára az uniós szint alá került. Magyarországon például 2013 elején 11,6 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, ami 2016 végére 4,4 százalékra mérséklődött. A munkanélküliségi ráta csökkenése mellett a bérek emelkedő pályára kerültek az érintett országokban. Többek között azért, mert a munkaerőhiány miatt sokkal jobb pozícióba kerültek az alkalmazottak a bértárgyalásokon.

Ennyivel nőttek a fizetések

A Coface elemzése példaként megemlíti Magyarországot, Romániát, Lengyelországot és Bulgáriát, ahol 2010 óta a bruttó keresetek 20-30 százalékkal nőttek. A hivatalos statisztikák szerint a rendszeres bruttó átlagfizetés 2013 elejéhez képest 2016 végéig közel 30 százalékkal emelkedett Magyarországon. Az általános béremelkedésben fontos szerepet volt annak, hogy a régiós országokban növekedtek a minimálbérek: az elmúlt évtizedben majdnem megduplázódott Magyarországon és Lengyelországban, Romániában pedig a két és félszeresére nőtt 2008-hoz képest.

Minimálbérek emelkedése a régióban (2008=100%) - Forrás: Eurostat, Coface

Bár a bérek emelése válasz volt a cégek részéről a munkaerőpiacon kialakult helyzetre, ám a helyzet ezzel nem oldódott meg. A Coface elemzése kiemeli, hogy a béreket emelő cégek egy része továbbra is munkaerőhiánnyal küzd, ez leginkább magyar és a cseh vállalati szektorra jellemző.

A bérek emelkedése mellett fontos tényező, hogy az alacsony energiaárak és 0 körüli infláció javította például a magyar háztartások pénzügyi mozgásterét. Ennek növelését egyébként a kormányok az fogyasztási adók - például általános forgalmi adó - csökkentésével és a szociális juttatások rendszerének bővítésével is elérhetik. A háztartások és a munkavállalók pénzügyi mozgásterének, nettó jövedelmének növelése pedig azért lényeges, mert kiegyensúlyozhatja a munkaerőhiányból adódó problémákat.

Demográfiai faktor és problémák az országon belül

A régiós országokon belül problémát jelent, hogy nincs egyensúlyban a munkaerőpiac.  A nagyobb városok közelében lévő gazdaságilag fejlett régiókban, mint például Magyarországon a nyugati országrészben vagy éppen Szlovákiában és Csehországban Pozsony és Prága közelében a munkanélküliségi ráta bőven alatta marad az országos átlagnak. A problémát fokozza, hogy az adott országokban a mobilitási hajlandóság alacsony, azaz kevesen hajlandóak az országon belül nagyobb távolságra elköltözni a munka vagy magasabb fizetéssel járó állás érdekében. Hiába emelik a fizetéseket a vállalatok, ennek ellenére a betöltetlen állások száma korábban nem látott szintre nőtt - vélik a hitelbiztosító szakemberei.

A hitelbiztosító szakértői kiemelik a demográfiai tényezőket is. Szerintük a munkaerőrepiacra nem csak a kivándorlás van negatív hatással, hanem az alacsony születésszám is, amit számos közép-kelet-európai ország többször tapasztalt a második világháború óta. Magyarországgal kapcsolatban az elemzés azt is kiemeli, hogy bár a természetes fogyásnál a tényleges fogyás a nemzetközi vándorlás miatt kisebb mértékű, ennek ellenére összességében a népességfogyás kedvezőtlen hatást gyakorol a munkaerőpiacra. Emellett a régiós országokban problémát jelent a szakképzett munkaerő kivándorlása.

Termelékenység kontra fizetések

Az elemzés szerint a régiós országokban ugyan a bérek emelkedtek, a munkaerőköltség még mindig elmarad a nyugat-európai szinttől. Az viszont problémát jelent a régió gazdaságainak, hogy a béremelésekkel nem tartott lépést a termelékenység javulása. A hitelbiztosító szakértői úgy látják, hogy középtávon az is veszélyt jelenthet a régiós országoknak, ha a legképzettebb és legfiatalabb korosztály tagjainak kivándorlása folytatódik vagy fokozódik. A térségben például mérnökökből van jelentős hiány. Az elemzés szerint a munkaerőhiányból adódó problémákat több intézkedéssel is kezelni lehetne, például úgy, ha a régiós országok ösztönöznék a kivándorlók visszatérését az adott országba.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG