5p
Az EU-csúcson nem szigorítottak az Oroszország elleni szankciókon, az olasz Renzi vezette az Oroszország elleni szankciók ellenzőit. Orosz hackereket vádoltak meg a LinkedIn elleni támadással. Reklámfogásnak nevezték Oroszország felajánlkozását az amerikai választáson való részvételre, arra ugyanis minden további nélkül jelentkezhetett volna az EBESZ keretén belül.

A legjobb hír Oroszország számára alighanem az, hogy a nap közbeni bizonytalankodás után belehúzott az olaj, és végül egy százalékos pluszban, 52 dolláron zárt a Brent (az irányadó északi-tengeri olajfajta).

Nem került szóba az Oroszország ellen elrendelt szankciók enyhítése a Szíriában kialakult helyzet miatt, ugyanakkor nem helyeztek kilátásba újabb szankciókat sem Oroszországgal szemben az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői pénteken véget ért kétnapos brüsszeli tanácskozásukon – írja az MTI. Ugyanakkor világossá tették, hogy a nemzetközi jogszabályokkal ellentétes magatartást büntetlenül sehol sem lehet elkövetni, még Szíriában sem.

Az uniós tanács úgy gondolta, hogy egy ilyen helyzetben az Európai Unió nem maradhat csöndben és ki kell állnia a civilek, az ártatlan áldozatok mellett, és mindent meg kell tennie az olyan katonai akciók megállítása, vagy lelassítása érdekében, amelyek civilek életét követelnék. Arra szólították fel a Szíriában szemben álló feleket, hogy azonnal hagyjanak fel az atrocitásokkal és az ellenségeskedéssel, valamint hiteles politikai békefolyamat újrakezdését sürgették az ENSZ égisze alatt.

A migráció témájában az uniós vezetők elfogadott zárónyilatkozatban hangsúlyozták, hogy fokozni kell az erőfeszítéseket a migrációs hullám, és különösen az Afrikából érkező bevándorlóáradat megfékezése, illetve a jogosulatlan menedékkérők visszaküldése érdekében.

A Bloomberg tudósításából úgy tűnik, az olasz Renzi elnök vezette az oroszellenes szankciók ellenzőit.

Szombat estig meghosszabbította Oroszország az aleppói humanitárius tűzszünetet - közölte Szergej Rudszkoj altábornagy, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője pénteken Moszkvában. A "humanitárius szünet", amelynek péntek este kellett volna lejárnia, Rudszkoj bejelentése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök döntése alapján közép-európai idő szerint szombat este 19 óráig tart majd. Az intézkedés célja, hogy Aleppó keleti negyedeit elhagyhassák a polgári lakosok és a kormányellenes erők.

Rudszkoj a kormányellenes erőket, a mérsékelt ellenzéket és annak védelmezőit vádolta azzal, hogy akadályozzák a helyzet normalizálását. Mint mondta, az Egyesült Államok nem reagál azokra az orosz felhívásokra, hogy gyakoroljon befolyást az "úgynevezett ellenzéki" fegyveresekre a humanitárius folyosók elleni támadások beszüntetése érdekében. Moszkva cáfolja Macierewicz állítását a Mistralok hadihajók továbbadásáról

Egyiptomnak nincs felhatalmazása arra, hogy Párizs engedélye nélkül továbbadja a Mistral hadihajókat, vagy viszonteladja azokat bármely államnak, különösen pedig Oroszországnak - közölte pénteken az Interfax orosz hírügynökség, a moszkvai külügyminisztériumra hivatkozva. Ezzel Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter azon kijelentésére reagált, hogy tudomása szerint Egyiptom jelképes, egy dolláros áron továbbadta Oroszországnak a Franciaországtól vett két Mistral-osztályú hadihajóját. Az ügyet butaságnak nevezte. A két Mistral típusú helikopterhordozó hajót eredetileg Oroszország rendelte meg Franciaországtól.

Orosz hackert gyanúsítanak az USA-ban a LinkedIn szakmai közösségi oldal elleni támadással – közölték amerikai lapok.

Moszkvában bizonyítékokat adtak át a belga nagykövetnek az Aleppó melletti belga légicsapásról október 18-án. Moszkvában értetlenséget vált ki, hogy a belga fél folyamatosan és kitartóan" tagadja a légicsapást, amelyben hat polgári személy életét vesztette, négy pedig megsebesült.

Az amerikai külügyminisztérium "reklámfogásnak" minősíti Oroszország ajánlkozását, hogy megfigyelőként részt venne a választásokon. A megfigyelők küldésére vonatkozó orosz ajánlat az Izvesztyija című orosz lap és a Russia Today televízió alapján jelent meg az amerikai sajtóban, s amerikai beszámolók szerint az amerikai külügyminisztérium visszautasította az ajánlatot.

Ha Oroszország valóban megfigyelőket akart volna küldeni az amerikai választásra, akkor jelezhette volna részvételi szándékát az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnél (EBESZ) és a szervezet keretében nem is lett volna akadálya a részvételnek a választásokon, mint ahogyan amerikai megfigyelők is ott voltak a szeptemberi orosz parlamenti választásokon – közölték az USA-ban.

Az amerikai kormány korábban nyíltan Moszkvát vádolta meg az amerikai kormányzati és demokrata párti számítógépes rendszerek elleni támadások támogatásával, s Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje a Vlagyimir Putyin orosz elnök iránti túlzott rokonszenvvel vádolja Donald Trump republikánus elnökjelöltet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG