4p
Törökország számára a Nyugat elvesztette stratégiai jelentőségét és az ország inkább egy önálló regionális hatalmi pozíció kiépítésébe fogott. Rijád joggal gyanakodik arra, hogy Erdogannak az új szudáni programhoz nem volt meg a pénze és valójában katari alapok segítségével hatol be arab területekre. De Egyiptomban is leolvadtak a biztosítékok.
Romos épület Suakin-ban. (Fotó: Wikimedia Commons/Bertramz)

Erdogan elnök az elmúlt hetekben meglepően békülékeny hangnemben beszélt az EU-ról és Németországról, szavai szerint „nincs probléma velük”. December utolsó napjaiban a diplomáciai enyhülés volt érezhető Ankara és Washington viszonyában is: az USA egy hete bejelentette, hogy ismét ki fognak adni vízumokat Törökországban, miután megfelelő garanciákat kaptak arra, hogy nem tartóztatják le, vagy nyomoznak a munkájukat végző konzulátusi munkatársakkal szemben.

Erdogan gesztusainak a Nyugat irányába egyszerű oka van: Törökország számára a Nyugat elvesztette a stratégiai jelentőségét és az ország inkább egy önálló regionális hatalmi pozíció kiépítésébe fogott, ahelyett, hogy szorosan betagozódna egy nyugati nemzetközi szövetségbe. Mivel Ankara a mai napig a NATO második legerősebb szárazföldi haderejével bíró tagállama, a védelmi szövetség jobban teszi, ha időben felkészül az új felállásra a turbulens térségben.

Az új lépés

Erdogan, az önjelölt „neo-ottomán szultán” tehát szorgalmasan rakosgatja a bábukat a térségben geopolitikai játszmája keretében. A legújabb sakkhúzása karácsony előtt érkezett, amikor váratlanul megegyezett Szudánnal arról, hogy felujítja Suakin kikötőjét a Vörös-tenger partján, amely azután mind a török civil-, mind a török hadihajók számára megnyílik. Az egykori ottomán kikötő tranzit-állomásként működött muszlim zarándokok számára Mekka irányába – most Erdogán vissza akarja állítani ezt a funkcióját, a török hadsereg közvetlen felügyelete alatt.

Káncz Csaba

Suakin jelenleg egy Szudánhoz tartozó sziget, de 1517-ben még I. Szelim oszmán szultán katonai főhadiszállásaként szolgált. A brit gyarmatosítók aztán kiszorították az ottománokat és saját bázisukat hozták létre 1883-1885 között. 1922-ben Szudán vette át, de 1939-ben magára lett hagyva a kikötő. Suakin mostani felujítása egy tágabb, 650 millió dolláros megállapodás része, amelynek keretében Ankara egy új repteret épít a főváros, Kartúm számára és befektet a szudáni gyapot-termesztésbe, elektromos iparba és gabona-silók építésébe.

Szaúd-Arábia roppant ideges ettől a döntéstől és erre minden oka meg is van. Először is a török csapatok veszélyesen közel kerülnek szaúdi területekhez, tekintve a sziget közelségét a szaúdi Dzsidda kikötőjéhez.

Másodszor, Rijád joggal gyanakodik arra, hogy Erdogannak ehhez az ambíciózus szudáni programhoz nem volt meg a pénze és valójában katari alapok segítségével hatol be arab területekre. Márpedig tavaly június óta Szaúd-Arábia blokád alatt tartja Katart, mivel az támogatja a Muszlim Testvériséget és Iránt.

Egyiptom is a plafonon

Nem véletlen tehát, hogy Egyiptomban is leolvadtak a biztosítékok, hiszen a Muszlim testvériség tagja, egyben volt egyiptomi elnök, Muhammad Morszi jelenleg is börtönben ül. Mi több, Egyiptom és Szudán között megoldatlan területi konfliktus is van (Halaib Háromszög), ahova az 1990-es évekbe Kairó még csapatokat is vezényelt. De Kartúm most megerősítve érezheti magát a vitában, török hátszéllel.

Ankara egyébként tavaly ősszel már létrehozta katonai bázisát a térségben, a viharvert Szomáliában, miután Kína is haditengerészeti kikötőt állított fel Dzsibutiban. Érdekes módon miközben mind Irán, mind Törökország, mind Kína, mind az Egyesült Arab Emírségek erősítik katonai pozícióikat a Vörös tenger partján, Moszkvának nincsen állandó bázisa a térségben és Washingtonnak is csupán egy, Dzsibutiban. Az amerikai hadihajók nem kötnek ki a Vörös-tengeren – az Ötödik flotta a Perzsa-öbölben állomásozik, míg a Hatodik flotta Nápolyban – így egy stratégiai fontosságú terület továbbra is nyitott a frissen érkezőknek – mármint természetesen azoknak, akiknek van merszük oda betenni a lábukat.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG