Hirdetés
Hirdetés

Erre büszkék lehetünk: hasít a magyar ipar

2017. augusztus 11., 09:10

A második becslés alapján sem lehet okunk panaszra.

A júniusi második becslés szerint az ipari termelés volumene 4,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,5 százalékkal emelkedett. 2017 első hat hónapjában a termelés 5,6 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában, ezt közölte a KSH a Privátbankár.hu-val. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júniusban 1,2 százalékkal csökkent.

Forrás: KSH

Hirdetés

Az ipari export volumene 4,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítésen belül a 34 százalékot képviselő járműgyártás kivitele 3,6 százalékkal csökkent. A feldolgozóipari export 15 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai azonban 7,2 százalékkal nőttek. Az ipar belföldi értékesítése 2,6, ezen belül a feldolgozóiparé 3,6 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest.

Hasított a feldolgozóipar

Az iparon belül a jelentős súlyt (96 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 3,9, a csekély súlyú bányászaté 17,1 százalékkal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 0,4 százalékkal mérséklődött. A feldolgozóipar tizenhárom alága közül tízben 0,9 és 21 százalék közötti mértékben nőtt, és csak háromban csökkent a volumen az előző év azonos hónapjához képest. Ezzel a májusi növekedés után a feldolgozóipari termelés 29 százalékát adó járműgyártás kibocsátása 1,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A közúti jármű alkatrészeinek termelése 0,9 százalékkal emelkedett, a közúti gépjármű gyártásáé 4,1 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari termelés egytizedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 0,9 százalékkal nőtt. Ezen belül a legjelentősebb részarányú (24 százalék) húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 5,6 százalékkal csökkent, míg a legnagyobb mértékben, 10,6 százalékkal a dohánytermék gyártása emelkedett. A legjelentősebb visszaesést, 22 százalékot a növényi, állati olaj gyártásában mértük. A legnagyobb mértékben, 21 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a feldolgozóipari termelésből 7,9 százalékkal részesülő gép, gépi berendezés gyártása, elsősorban a motor-, turbinagyártás kiemelkedő exportteljesítményének köszönhetően.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A háború óta először juthat szélsőjobboldali párt a német parlamentbe

A háború óta először juthat szélsőjobboldali párt a német parlamentbe

A mostani állás alapján nagyon úgy tűnik, hogy az Alternatíva Németországért (AfD) nevű párt, amely pár éve alakult, bejut a Bundestagba a közelgő általános választásokon, és így Hitler óta először lesz szélsőjobboldali párt a parlamentben. Náciknak azért nem neveznénk őket, inkább olyasmik, mint Le Pen pártja.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • augusztus 14
  Ipari termelés (11:00)
  Ipari termelés (év/év)
  augusztus 15
  KSH: mezőgazdasági termelői árak (június)

  GDP (negyedéves, előzetes adat)
  Kiskereskedelmi forgalom (június)
  Bankszünnap
  Bankszünnap
  augusztus 16
  KSH: GDP (második negyedév, előzetes adat)
  GDP (előzetes adat, második negyedév)
  Olajtartalékok
  augusztus 17

  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 18
  Termelői árak (június)

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?