5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mindenki csalódott: megerősítette a magyar adósosztályzatot a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő, vagyis továbbra is befektetésre nem ajánlott, bóvli kategóriában tartanak minket. A döntés csalódást okozott, ugyanakkor elemzők és a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint már minden adott egy 2016-is felminősítéshez.

 

A Fitch pénteken megerősítette Magyarország devizában fennálló hosszú lejáratú államadósságának "BB plusz" szintű osztályzatát, a besorolásra továbbra is a felminősítés valószínűségét jelző pozitív kilátás van érvényben. Erről részletesen itt olvashat >>>

A ló túlsó oldala

 

Balatoni András, az ING vezető elemzője a Fitch döntését kommentálva az MTI-nek elmondta: a válság előtt túl optimisták voltak a hitelminősítők, most azonban „átestek a ló túl oldalára”, láthatóan túl konzervatívak, túl pesszimisták, és ez különösen igaz a Magyarországról alkotott véleményekben.

Hitelminősítő Besorolás Kilátás
Moody's 
Ba1 Pozitív
Standard & Poor's 
BB+ Stabil
Fitch Ratings 
BB+ 
Pozitív
Japan Credit Rating Agency BBB
Stabil
Rating and Investment 
BBB- Stabil

A Fitch is jelezte, hogy a gazdaságpolitika stabilabbá és kiszámíthatóbbá válása, valamint a külső egyensúly fenntartása, és az államadósság ráta további csökkentése járulhat hozzá a felminősítéshez. Balatoni András szerint mindezen irányokban jó lépések történtek, így minden adott egy 2016 eleji felminősítéshez. 

Rossz lett a termés, miért jó ez?

Az ING elemzője korrektnek, reálisnak nevezte a Fitch által közölt makrogazdasági előrejelzést. A gazdasági dinamika jövőre várt lassulását a mezőgazdaság írhatja át, és mivel idén rossz lett a termésátlag, az alacsony bázis miatt a vártnál nagyobb gazdasági növekedésre is lehet esély. Hozzátette azonban, hogy ez alapvetően nem befolyásolja a jövőbeli hitleminősítést.

Varga Mihály sejtette, hogy ez lesz

Pénteken már a nemzetgazdasági miniszter is úgy nyilatkozott, hogy elmarad a Fitch Ratings felminősítése. Varga Mihály szerint ugyanakkor Magyarország gazdasági teljesítménye már önmagában indokolná a minősítések javítását. A hitelminősítő döntése után a Nemzetgazdasági Minisztérium is hasonlóan fogalmazott közleményében. Eszerint a magyar gazdaság teljesítménye már rég indokolná a hitelminősítések javítását. "Ezt támasztják alá a kötvényhozamok és az országkockázati mutató, az ötéves CDS-felár erőteljes csökkenése is. A piac szerint érdemben javult Magyarország nemzetközi megítélése, amit a hitelminősítők nemcsak a kilátásaikban, hanem a hitelbesorolás során se hagyhatnak figyelmen kívül" - írja a tárca.

Adócsökkentés és hiány

Azzal kapcsolatban, hogy a Fitch szerint negatív hatást gyakorolna a magyar besorolásra a költségvetési alapállás lazulása, Balatoni András kifejtette: ha az adórendszerben nem változik semmi, és a kiadási oldal tételei sem módosulnak jelentősen, akkor a magyar költségvetésben nagyon jelentős lefelé irányuló kockázatok vannak a következő pár évben. Ez azt jelenti, hogy a hivatalos célokat – elsősorban a deficitcélt - „lefelé bőven elvéthetjük” – fogalmazott. 

Balatoni András szerint erre két megoldás látszik körvonalazódni a döntéshozók felől: az egyik, hogy alacsonyabb legyen a deficit és gyorsabban csökkenjen az adósságráta, a másik pedig, hogy legyen még egy nagyarányú adócsökkentés, amire 2017-ben akár lehetőség is adódhat a 3 százalékos deficitcél veszélyeztetése nélkül. 

Ütésálló gazdaság

A vezető elemző azt is hangsúlyozta, hogy a külső sokkokkal, világgazdasági változásokkal szemben egyre ütésállóbb a magyar gazdaság, jelentősen csökkent és folyamatosan csökken a külföldi részarány a forint államkötvényekben, és szintén mérséklődik az államadósság devizaaránya is. Bár a magyar államadósság továbbra is magas, és mindig van egy megújítási kockázat, de összességében jelentősen csökkentek a külső kockázatok. 

Balatoni András is úgy vélekedett, hogy 2016-ban felminősítés jöhet, szerinte először a Fitch léphet.

Csalódás a döntés

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője MTI-hez eljuttatott kommentárjában „kissé csalódást keltőnek” nevezte, hogy a Fitch Ratings nem minősítette fel az ország adósságbesorolását. 

Úgy vélte, az ország pénzügyi stabilitásának és sérülékenységének látványos javulása, a külső adósság meredek süllyedése, a lakossági devizahitelek kivezetése, a fegyelmezett költségvetési politika, az államadósság devizaarányának csökkenése, az államadósság finanszírozásának növekvő lakossági aránya, a Magyar Nemzeti Bank önfinanszírozási programja, valamint a szerény mértékben, de csökkenő GDP arányos államadósság pálya mind indokolttá tehette volna a felminősítést. 

Hamar jöhet a felminősítés

Suppan Gergely szerint 2016 első felében már felminősíthetik Magyarországot, különösen azért, mert az adósságbesorolás kilátása pozitív. Hozzátette: mivel a kedvező gazdasági folyamatok várhatóan folytatódnak, a következő években további felminősítésekre is lehet számítani, így az ország adósságbesorolása tovább javulhat. 

A piacok nagyrészt már beárazták a felminősítést, ezért annak elmaradása kisebb, rövidtávú csalódást okozhat, azonban annak későbbi bekövetkezése nem hoz majd jelentősebb árfolyammozgást. Mivel nemrég a Moody’s szintén pozitív kilátást adott a magyar besorolásra, legkorábban a jövő év első felében két hitelminősítőnél visszakerülhet az adósság besorolás a befektetésre javasolt szintre – fejtette ki Suppan Gergely. Felhívta a figyelmet arra, hogy mivel egyes befektetőknél legalább két hitelminősítő esetén szükséges a befektetési kategória, az adósság finanszírozása biztosabbá válhat, némileg szűkülhetnek a kockázati felárak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG