Hirdetés
Hirdetés

Európa hasít, Svájc pedig degeszre keresi magát a frankon

Fellegi Tamás, 2017. július 31., 16:30

Emelkedik az eurózóna inflációja és csökken a munkanélküliség, így az EKB nem kerülheti el most már a pénznyomtatást beszüntetését és a kamatemelést. Érthető, hogy erősödik az euró a dollárhoz és a svájci frankhoz képest egyaránt. Utóbbi negatív kamata miatt a svájci jegybank évente 2 milliárd frankot kaszál.

Áhítják az inflációt

Mostanában a fejlett országok alig várják, hogy emelkedjen az infláció, miután évek óta attól félnek, hogy elfogy, sőt negatív lesz, és akkor jön a gazdasági visszaesés, mint 1929-ben. Pedig szó sincs ilyesmiről: a gazdaság dübörög Amerikában is, Európa nagy részén is, a munkanélküliség csökken, sőt egyes helyen közgazdasági értelemben vett teljes foglalkoztatottság és munkaerőhiány tapasztalható, mint például nálunk. Csupa öröm, hogy nem magasabb az infláció, hisz máskor ilyen esetben gyakran elszáll, de most a jegybankok valamiért nagyon vágynak rá.

Az Eurostat adatai szerint júliusban az eurózóna inflációja változatlan volt 1,3 százalékon, viszont a maginfláció, amely nem tartalmazza az élelmiszerek és az energia árait, a június 1,2 százalékról 1,3 százalékra nőtt, így nincs is messze az EKB 1,9 körüli célszintjétől. Ehhez képest a kamatszint még mindig 0, az EKB pedig még folytatja fedezetlen kötvényvásárlási programját, hogy extra pénzt pumpáljon a gazdaságba, de erre az adatra valószínűleg most már gyorsan megkezdi a program fokozatos leépítését, és talán jövőre már a kamatemelésbe is belefog.

Hirdetés

Zuhanó munkanélküliség

A munkanélküliség 2009 óta a legalacsonyabb értékre esett, ami a 19 ország átlagában 9,1 százalék, de országonként óriási eltérések vannak. Spanyolország és Olaszország húzza fel leginkább az átlagot 17,1 illetve 11,1 százalékkal, de mindkettőben erőteljes a csökkenés: egy hónap alatt egyaránt 0,2 százalék. A görög adat egyelőre nem jelent meg, az előző szám 21,3 százalék volt.

Az eurózóna és az egész Unió munkanélkülisége az ezredforduló óta. Forrás: eurostat
Az eurózóna és az egész Unió munkanélkülisége az ezredforduló óta. Forrás: eurostat

A másik véglet Németország, ahol 3,9-ről 3,8-ra csökkent a munkanélküliség, ami már bőven a de facto teljes foglalkoztatottságnak felel meg. Ennél alacsonyabb adat is van az Európai Unióban, de az eurózónán kívül: Csehországban, ahol 2,9 százalék az arány. Ez valójában már igen erős munkaerőhiánnyal jár együtt, nem véletlen, hogy ukrán vendégmunkásokat alkalmaznak, az alapprobléma pedig az, ami nálunk is: még alacsonyak a bérek és főleg túlértékelt a hazai valuta.

Erős euró, vidám svájciak

Mindezek alapján érthető, hogy erősödik az euró, hisz a javuló adatok láttán most már nem kerülheti el az Európai Központ Bank, hogy véget vessen a válságkezelő monetáris politikának, és beszüntesse a kötvényvásárlási programot, valamint megkezdje a kamatemelést. Így viszont óhatatlanul ki fog egyenlítődni az euró és a dollár közti különbség, még ha hosszabb távon is, ami indokolja a dollár euróval szemben található gyengülését.

Az euró hozama ugyanakkor a svájci frankkal szemben is nőni fog, pláne, hogy a franknak jelenleg mínusz 0,75 százalék a kamata, vagyis aki bankban tartja a pénzét svájci frankban, szép összeget fizet érte. Nem csoda, hogy az utóbbi időben esni kezdett a frank is, az a fura, hogy van még bárki, aki frankot tart. Mindenesetre Svájcnak jó üzlet a negatív kamat: a Svájci Nemzeti Bank az első félévben egymilliárd frankot szedett be belőle.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ez az egyetlen dolog, ami megfékezheti az árfolyamok száguldását

Ez az egyetlen dolog, ami megfékezheti az árfolyamok száguldását

Csúcson, mármint csúcs alacsonyan áll a hazai államkötvények hozama. A részvényárfolyamokról minden nap megemlékezik a sajtó, a kötvényekről szinte soha, pedig a magyar befektetőknek is sokkal több van belőlük, mint részvényekből. Régen várnak a szakemberek egy kötvénypiaci fordulatra, amely azonban nem akar megérkezni.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?