Hirdetés
Hirdetés

Európa hasít, Svájc pedig degeszre keresi magát a frankon

Fellegi Tamás, 2017. július 31., 16:30

Emelkedik az eurózóna inflációja és csökken a munkanélküliség, így az EKB nem kerülheti el most már a pénznyomtatást beszüntetését és a kamatemelést. Érthető, hogy erősödik az euró a dollárhoz és a svájci frankhoz képest egyaránt. Utóbbi negatív kamata miatt a svájci jegybank évente 2 milliárd frankot kaszál.

Áhítják az inflációt

Mostanában a fejlett országok alig várják, hogy emelkedjen az infláció, miután évek óta attól félnek, hogy elfogy, sőt negatív lesz, és akkor jön a gazdasági visszaesés, mint 1929-ben. Pedig szó sincs ilyesmiről: a gazdaság dübörög Amerikában is, Európa nagy részén is, a munkanélküliség csökken, sőt egyes helyen közgazdasági értelemben vett teljes foglalkoztatottság és munkaerőhiány tapasztalható, mint például nálunk. Csupa öröm, hogy nem magasabb az infláció, hisz máskor ilyen esetben gyakran elszáll, de most a jegybankok valamiért nagyon vágynak rá.

Az Eurostat adatai szerint júliusban az eurózóna inflációja változatlan volt 1,3 százalékon, viszont a maginfláció, amely nem tartalmazza az élelmiszerek és az energia árait, a június 1,2 százalékról 1,3 százalékra nőtt, így nincs is messze az EKB 1,9 körüli célszintjétől. Ehhez képest a kamatszint még mindig 0, az EKB pedig még folytatja fedezetlen kötvényvásárlási programját, hogy extra pénzt pumpáljon a gazdaságba, de erre az adatra valószínűleg most már gyorsan megkezdi a program fokozatos leépítését, és talán jövőre már a kamatemelésbe is belefog.

Hirdetés

Zuhanó munkanélküliség

A munkanélküliség 2009 óta a legalacsonyabb értékre esett, ami a 19 ország átlagában 9,1 százalék, de országonként óriási eltérések vannak. Spanyolország és Olaszország húzza fel leginkább az átlagot 17,1 illetve 11,1 százalékkal, de mindkettőben erőteljes a csökkenés: egy hónap alatt egyaránt 0,2 százalék. A görög adat egyelőre nem jelent meg, az előző szám 21,3 százalék volt.

Az eurózóna és az egész Unió munkanélkülisége az ezredforduló óta. Forrás: eurostat
Az eurózóna és az egész Unió munkanélkülisége az ezredforduló óta. Forrás: eurostat

A másik véglet Németország, ahol 3,9-ről 3,8-ra csökkent a munkanélküliség, ami már bőven a de facto teljes foglalkoztatottságnak felel meg. Ennél alacsonyabb adat is van az Európai Unióban, de az eurózónán kívül: Csehországban, ahol 2,9 százalék az arány. Ez valójában már igen erős munkaerőhiánnyal jár együtt, nem véletlen, hogy ukrán vendégmunkásokat alkalmaznak, az alapprobléma pedig az, ami nálunk is: még alacsonyak a bérek és főleg túlértékelt a hazai valuta.

Erős euró, vidám svájciak

Mindezek alapján érthető, hogy erősödik az euró, hisz a javuló adatok láttán most már nem kerülheti el az Európai Központ Bank, hogy véget vessen a válságkezelő monetáris politikának, és beszüntesse a kötvényvásárlási programot, valamint megkezdje a kamatemelést. Így viszont óhatatlanul ki fog egyenlítődni az euró és a dollár közti különbség, még ha hosszabb távon is, ami indokolja a dollár euróval szemben található gyengülését.

Az euró hozama ugyanakkor a svájci frankkal szemben is nőni fog, pláne, hogy a franknak jelenleg mínusz 0,75 százalék a kamata, vagyis aki bankban tartja a pénzét svájci frankban, szép összeget fizet érte. Nem csoda, hogy az utóbbi időben esni kezdett a frank is, az a fura, hogy van még bárki, aki frankot tart. Mindenesetre Svájcnak jó üzlet a negatív kamat: a Svájci Nemzeti Bank az első félévben egymilliárd frankot szedett be belőle.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni

A tudatos pénzügyi döntések segítségével javul az életminőségünk, csúnya csapdákat, veszteségeket kerülhetünk el, és még az ország gazdasága is javulhat tőle. Az állam komoly lépéseket tesz abba az irányba, hogy javítsa pénzügyi tudatosságunkat. Főleg az iskolákra koncentrálnak, a tanárokra és a jövő nemzedékeire. Eközben egy forradalommal, a digitalizációval is lépést kell tartani.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?