4p
Orbán Viktor néhány mondata, mely a kazah fővárosban hangzott el, komoly visszhangot és egyben értetlenséget keltett. Nézzük meg, hogy is szólt, mi a realitása, és mi hallatszik ki belőle? És végül: mennyire fontosak a kazah-magyar kapcsolatok, kínálnak-e olyan gazdasági előnyt, ami indokolja a csinnadrattát?

Az ominózus mondatok nagyjából úgy hangzottak, hogy az Európai Unióban idegenek vagyunk, nincsenek ott rokonaink. Kazahsztánban viszont rokonokat találunk, furcsa érzés, hogy keletre kell utazni ahhoz, hogy otthon érezzük magunkat. Nos, ha egy kicsit diszkrétebb a fogalmazás, akkor azt lehetne mondani, hogy ez a vendéglátónak tett udvarias gesztus. Mondjuk, ha nincs benne az európai és brüsszeli kitétel, hanem csak úgy szól, hogy remekül érezzük magunkat messze keleten, ahol lehet, hogy őseink is megfordultak pár ezer éve.

Kik vagyunk és kik ők?

Az elhangzott forma viszont elég ijesztő, úgy származástanilag, mint politikailag. Ami a származást illeti, akár a finnugor, akár a szkíta (szittya) elméletet fogadjuk el a magyarságra nézve, mindenképpen igen távol áll a kazah néptől. Az elképzelhető, hogy évezredekkel ezelőtt őseink jártak arrafelé. Mint ugor nép, járhattak az Ural déli végénél, ami a mai Kazahsztán nyugati határvidéke, mint szkíták, akár az Aral-tónál és a Pamír tövében is megfordulhattak.

Csakhogy a kazahok egyértelműen egy török népből származnak. A mai kazah nyelv (amit egyébként csak 70 százalékuk beszél, míg az oroszt mindenki), még a mai törökhöz is közel áll, akárcsak a türkmén, az üzbég vagy a kirgiz. Ez már önmagában is meglehetősen nagy eltérés tőlünk, de igazán nagy akkor lett, amikor a 13. század elején a mongolok betörtek a közép-ázsiai török népek közé, és ott elvegyültek. Ez a folyamat olyan heves volt, hogy a mai kazah lakosság túlnyomó része kifejezetten mongoloid vonásokkal bír (e tekintetben Borat nem igazán ad képet az átlag kazahról). Sőt, a dolog mára odáig fajult, hogy sok kazah amerikai genetikai laboratóriumba küld mintát, hogy megállapítsák, leszármazottja-e Dzsingisz kánnak. Egyfajta sikk lett Kazahsztánban Dzsingisz kán leszármazottjának lenni. Genetikusok szerint világszerte van belőlük több millió, egyes kutatások szerint a kazahok közül minden tizediknek ősapja a híres világhódító.

Mongol és orosz hatás

A mongolok hozzánk is eljutottak, de nálunk főleg a gyilkolással foglalkoztak, másra nem maradt idő, siettek haza. Így genetikai nyomot nem hagytak, viszont a török nyelvű kazah nép egy török-mongol etnikummá változott. Területükön még sokáig fennmaradtak az eredeti mongol birodalom tatár utódállamai, kánságok, majd emírségek. Végül a 18. században feléledt a kazah nemzeti öntudat, de ekkor már megkezdődött az orosz beszivárgás is a területre. A 19. században el is foglalták az oroszok a területet, és birodalmukba integrálták.

1991-ben, az önálló kazah állam megalakulásakor még 30 százalék felett volt az ott lakó oroszok aránya, közülük azóta sokan átköltöztek Oroszországba, de még így is 20 százalék fölötti az arányuk. A mai Kazahsztán lakói tehát nagyobb részt egy mongol-török keveréknép, kisebb részben oroszok és a volt Szovjetunió más nemzetiségei. Velük való származási rokonságunk tehát teljesen kizárt.

Politikai rokonság

Na de ha ez így van, az udvariasságon túl mire utalhattak a miniszterelnöki szavak? A válasz politikai okot rejthet. Miniszterelnökünk számára saját bevallása szerint az illiberális demokrácia az optimális társadalmi berendezkedés, és ilyen az Európai Unióban jelenleg nem létezik. Ezért nem fogadják őt úgy, mint egy családtagot, hanem méregetik, mint egy idegent.

A kazah elnök pedig ezért kezeli abszolút rokonként, hisz Nazarbajev az illiberális demokrata tökéletes mintaképe. A Szovjetunióban a kommunista párt kazahsztáni első titkára volt, utána a független ország elnöke lett, és 24 éve hatalmon van. Egy illiberális demokrata számára ideális állapot, és Kazasztán olyan szövetségnek sem tagja, ahol csúnyán néznének rá. Az Eurázsiai Gazdasági Unióban hasonló vezetésű tagállamokkal van egy közösségben, igazi család.

Lesz-e nagy dobás?

Persze ha valami nagy üzletet tudnánk csinálni Kazahsztánnal, ami országunk életszínvonalát is megdobná, akkor miért ne hangozzon el pár ilyen szó, ennyit megérne. De Kazahsztán egyelőre igen sokadik gazdasági partnereink sorában, és egyelőre nem látszik sem olyan fantasztikus olaj-, vagy gázüzlet, sem olyan őrületes kazahsztáni magyar nagyberuházás, ami a hazai GDP-t megdobná. Egy ilyen szép nagy, 100 emberből álló társaság, mint amely hazánk nevében Asztanába látogatott, lehet, hogy Brüsszelben sokkal nagyobb eredményt tudna elérni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG