4p
Egy kiszivárgott elképzelés szerint az EU egy olyan tervezeten dolgozik, mely szerint azokat a migránsokat, akik nem jogosultak a menekültstátuszra, hatékony eszközökkel küldenék vissza származási országukba, vagyis kitoloncolnák őket. A művelethez egy speciális szervezetet is létrehoznának.

A káosz véget érhet

Több jel is arra mutat, hogy a kontinens kezdi összeszedni magát, és az első teljes bénultság után elkezdi a menekültkérdést komolyan kezelni. Ennek része a héten a török elnökkel folytatott tárgyalás, amelynek célja a végtelen és kontrollálatlan menekültáradatot fékezni. A mostani elképzelés pedig magát a lényeget érintené, miszerint a törvényeknek megfelelően elbírálják, hogy ki jogosult a menekültstátuszra és ki nem, és aki nem kapja meg, azt visszaküldenék.

Ez egy meglehetősen bonyolult feladat, komoly szervezés szükséges hozzá. A tervek szerint létrehoznának egy speciális európai határőrséget, a Frontexet, amely lebonyolítaná a menedékjogra nem jogosultak kitoloncolását. és persze itt nem arról lenne szó, hogy egyik európai ország visszaküldené az előzőhöz, hanem a származási országig vezetne az út. Ez viszont feltételezi, hogy a származási ország együttműködik, amire a tervek szerint rákényszerítenék pl. Eritreát és Nigert. Ha nem működnének együtt, korlátoznák a segélyprogramokat, az országokkal folytatott kereskedelmet és szigorítanák a vízum szabályokat.

A dokumentum szerint ugyan a nemzetállamok feladata az eljárást lefolytatni, de belátták, hogy a végrehajtást képtelenség egy jól működő közös szervezet nélkül kivitelezni. A terv elsőre brutálisnak tűnik, de tény, hogy kezdettől azt hangsúlyozta minden európai politikus, hogy a befogadás azokra vonatkozik, akiket hazájukban háborús veszély fenyeget, a gazdasági menekültekre nem.

Más is így kezeli

Ezt egyébként más menekülteket befogadó országok is így kezelik, Amerikától kezdve Kanadán át Ausztráliáig. A menekültáradat előtt ez Európában is így volt, de a hirtelen megnövekedett embermennyiség lehetetlenné tette bármiféle szabály alkalmazását, ami aztán további olaj volt a tűzre, hisz egyre többen indultak útnak, látván, hogy most mindenki jöhet.

Európa így valóban nem tehet mást, minthogy visszatér a törvényes és szabályozott útra, amely egyrészt feltételezi, hogy nem áramlanak korlátlanul és ellenőrzés nélkül be a menekültek (ebben a törökökre jutna nagy szerep), másrészt hogy minden egyes esetben elbírálják, ki jogosult, ki nem, és aki nem, annak visszaküldését megszervezik. Nyilván lehetetlen mindenkinél egész pontosan megállapítani, hogy melyik kategóriába esik, de valahol húzni kell egy határt.

Vizsgafeladat

Rövidesen kiderül, hogy valóban komoly tervről van-e szó. Ha igen, az azt jelzi, hogy Európa végre ismét kezébe veszi saját sorsának irányítását, amihez a Görögországgal folytatott huzavonában is jó pár hónap kellett. Márpedig ez egy súlyosabb helyzet, és kezelni kell, még pedig úgy, hogy a humanitárius rész is meglegyen, vagyis lehetőleg senkit ne küldjenek vissza olyan helyre, ahol veszélyben van, ugyanakkor mégse áramoljon kontroll nélkül több 10 millió ember a kontinensre.

A feladat nem könnyű, talán a legkomolyabb kihívás az EU fennállása óta, de egy ekkora szervezetnek meg kell tudnia birkóznia vele. Ráadásul ezzel a lépéssel a briteket is vissza lehetne csalogatni, hisz ők a válság során EU-szkeptikusabbak lettek, mint eddig, és ha most lenne a népszavazás, bizony kilépnének. A londoni kormány pedig már önmagában akkor boldogan támogatja a tervet, ha így megszűnnek Calais-nál a menekülttáborok, melyek lehetetlenné teszik a szigetországba tartó hajó-, és vonatközlekedést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Több mint 251 billió forintot költöttek egymásra a cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:31
Hosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugró értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG