Hirdetés
Hirdetés

Európa ragaszkodik a világbékét szavatoló szerződéshez

2017. október 17., 06:06
Cimkék
Donald Trump
, Irán

Miközben Trump elnök nem akarja meghosszabbítani az Iránnal tavaly előtt kötött hathatalmi szerződést, az Európai Unió szeretné mindenképpen megőrizni azt, és meggyőzni az amerikai kongresszust, hogy ne szavazzanak ellene. Ha ez sikerülne, egy nagy konfliktusforrással kevesebb lenne, ami rá is férne a világra.

Donald Trump a múlt héten jelezte, hogy nem akarja meghosszabbítani az Iránnal kötött egyezményt, miszerint Irán felhagyott atomprogramjával, a nemzetközi közösség pedig feloldotta az emiatt hozott korábbi szankciókat, melyek lehetetlenné tették a perzsa állam olajexportját, és ezzel elesett legfőbb bevételi forrásától. A szerződés úgy szól, hogy az aláíróknak 3 havonta kell dönteniük, hogy Irán teljesíti-e a megállapodást, és ehhez ENSZ-ellenőrök jelentései szolgáltatják az alapot.

Csak azért is

Az ENSZ-ellenőrök szerint most is minden rendben van, nem is lenne logikus, hogy Irán megszegje, hisz ugyanúgy nem hiányzik neki az olajembargó, mint két éve. Így ténylegesen Trump sem tud igazi okot mondani, legfeljebb más olyan szempont jöhet szóba, amiért elégedetlen Iránnal, viszont ezek elvileg nem függnek össze ezzel a szerződéssel, hisz ez csak az atomprogramra vonatkozik. A legfőbb indoknak amúgy is azt szokta megnevezni, hogy elődje rossz szerződést kötött, ezt azonban általában majdnem mindenre elmondja, amit elődje vagy elődei intézték.

Hirdetés

Így úgy tűnik, Trump leginkább azért akar kivonulni a szerződésből, mert azt Obama kötötte, de hogy helyette mit akarna, azt nem tudni. Életbe léptethet egyoldalú szankciókat Iránnal szemben, de ennek nem sok értelme van, hisz a többiek ki fognak állni Irán mellett, kereskedni fognak vele, az iráni olajexport fennmarad. Ugyanakkor Trump egyedül nem dönthet: a kongresszusnak kell jóváhagyni a döntést.

Minta lehetne

Tegnap az Európai Unió külügyminiszterei luxemburgi találkozójukon kifejtették, hogy nagyon nem szeretnék, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa által is támogatott megállapodás összeomlana. Ez veszélyeztetné az amúgy is instabil régiót, és az Észak-Koreával kötött esetleges hasonló szerződés reményét is eloszlatná. Észak-Korea számára ugyanis csak az lehetne vonzó opció a nukleáris fegyverek birtoklásával szemben, ha a nagyhatalma garantálnák sérthetetlenségét, vagyis hogy külső erő nem támadhatja meg.

Kongresszusi remény

Maga német külügyminiszter a Reuters szerint az nyilatkozta, hogy az amerikai elnök döntése háborús konfrontációhoz is vezethet Iránnal. Ezt vélhetően úgy értette, hogy ha Irán újrakezdené nukleáris programját, akkor óhatatlanul meg akarná valaki állítani (leginkább maga Trump), mielőtt eljut oda, ahová Észak-Korea, vagyis az atomfegyver birtoklásáig. A külügyminiszterek végül kiadtak egy közleményt, miszerint elkötelezettek a szerződés fenntartásában. A francia külügyminiszter kifejezte reményét, hogy az amerikai kongresszus is átgondolja az ügy súlyát, és nem támogatja az elnököt.

A miniszterek egyúttal Irán rakétaprogramjáról is beszéltek, amelyet ugyancsak szeretnének leállítani, de Irán azt mondja, azok pusztán védelmi jellegűek. Egyes kormányok, köztük a brit és a holland aggodalmuknak adtak jangot emiatt, valamint a szíriai és jemeni Irán általi beavatkozások miatt, de végül arra jutottak, hogy egyelőre a 2015-ös megállapodás megmentése a legfontosabb cél, erre koncentrálnak.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jó nagy bajban a fiatalok - 30 éves korukig csak a mamahotel marad?

Jó nagy bajban a fiatalok - 30 éves korukig csak a mamahotel marad?

A lakással még nem rendelkező fiatalok többsége arra számít, hogy 30 éves kora előtt nem juthat saját ingatlanhoz. A többiek arra számítanak, hogy legalább az ár felét hitelből fizetnék, erre minden második fiatal hajlandó. Családi támogatásra nem mindenki számít, ugyanakkor a szülők készek akár éveken keresztül támogatni a gyerekek kirepülését, elsősorban megtakarítással. De mennyivel, és mire elég ez?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?