Hirdetés
Hirdetés

Európa ragaszkodik a világbékét szavatoló szerződéshez

2017. október 17., 06:06
Cimkék
Irán
, Donald Trump

Miközben Trump elnök nem akarja meghosszabbítani az Iránnal tavaly előtt kötött hathatalmi szerződést, az Európai Unió szeretné mindenképpen megőrizni azt, és meggyőzni az amerikai kongresszust, hogy ne szavazzanak ellene. Ha ez sikerülne, egy nagy konfliktusforrással kevesebb lenne, ami rá is férne a világra.

Donald Trump a múlt héten jelezte, hogy nem akarja meghosszabbítani az Iránnal kötött egyezményt, miszerint Irán felhagyott atomprogramjával, a nemzetközi közösség pedig feloldotta az emiatt hozott korábbi szankciókat, melyek lehetetlenné tették a perzsa állam olajexportját, és ezzel elesett legfőbb bevételi forrásától. A szerződés úgy szól, hogy az aláíróknak 3 havonta kell dönteniük, hogy Irán teljesíti-e a megállapodást, és ehhez ENSZ-ellenőrök jelentései szolgáltatják az alapot.

Csak azért is

Az ENSZ-ellenőrök szerint most is minden rendben van, nem is lenne logikus, hogy Irán megszegje, hisz ugyanúgy nem hiányzik neki az olajembargó, mint két éve. Így ténylegesen Trump sem tud igazi okot mondani, legfeljebb más olyan szempont jöhet szóba, amiért elégedetlen Iránnal, viszont ezek elvileg nem függnek össze ezzel a szerződéssel, hisz ez csak az atomprogramra vonatkozik. A legfőbb indoknak amúgy is azt szokta megnevezni, hogy elődje rossz szerződést kötött, ezt azonban általában majdnem mindenre elmondja, amit elődje vagy elődei intézték.

Hirdetés

Így úgy tűnik, Trump leginkább azért akar kivonulni a szerződésből, mert azt Obama kötötte, de hogy helyette mit akarna, azt nem tudni. Életbe léptethet egyoldalú szankciókat Iránnal szemben, de ennek nem sok értelme van, hisz a többiek ki fognak állni Irán mellett, kereskedni fognak vele, az iráni olajexport fennmarad. Ugyanakkor Trump egyedül nem dönthet: a kongresszusnak kell jóváhagyni a döntést.

Minta lehetne

Tegnap az Európai Unió külügyminiszterei luxemburgi találkozójukon kifejtették, hogy nagyon nem szeretnék, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa által is támogatott megállapodás összeomlana. Ez veszélyeztetné az amúgy is instabil régiót, és az Észak-Koreával kötött esetleges hasonló szerződés reményét is eloszlatná. Észak-Korea számára ugyanis csak az lehetne vonzó opció a nukleáris fegyverek birtoklásával szemben, ha a nagyhatalma garantálnák sérthetetlenségét, vagyis hogy külső erő nem támadhatja meg.

Kongresszusi remény

Maga német külügyminiszter a Reuters szerint az nyilatkozta, hogy az amerikai elnök döntése háborús konfrontációhoz is vezethet Iránnal. Ezt vélhetően úgy értette, hogy ha Irán újrakezdené nukleáris programját, akkor óhatatlanul meg akarná valaki állítani (leginkább maga Trump), mielőtt eljut oda, ahová Észak-Korea, vagyis az atomfegyver birtoklásáig. A külügyminiszterek végül kiadtak egy közleményt, miszerint elkötelezettek a szerződés fenntartásában. A francia külügyminiszter kifejezte reményét, hogy az amerikai kongresszus is átgondolja az ügy súlyát, és nem támogatja az elnököt.

A miniszterek egyúttal Irán rakétaprogramjáról is beszéltek, amelyet ugyancsak szeretnének leállítani, de Irán azt mondja, azok pusztán védelmi jellegűek. Egyes kormányok, köztük a brit és a holland aggodalmuknak adtak jangot emiatt, valamint a szíriai és jemeni Irán általi beavatkozások miatt, de végül arra jutottak, hogy egyelőre a 2015-ös megállapodás megmentése a legfontosabb cél, erre koncentrálnak.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Előrelépés a Brexitben? Több milliárd eurós tartozást rendeznének a britek

Előrelépés a Brexitben? Több milliárd eurós tartozást rendeznének a britek

Az biztos, hogy nem fognak 100 milliárd eurót kifizetni az EU-nak. Theresa May és kormánya azt sem szeretné, hogy miattuk más tagországoknak kelljen majd nagyobb hozzájárulást fizetni. Konkrétumok ugyan még nincsenek, de a britek még karácsony előtt beadják a javaslatot a rendezendő tételekről.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 6
  ÁKK: Likviditási diszkont kincstárjegy aukció, 40 mrdFt
  Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index (végleges) - október
  Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index (végleges) - október
  november 7
  MNB: Monetáris Tanács ülése
  KSH: Kiskereskedelem (első becslés) - szeptember
  MNB: Nemzetközi tartalékok (előzetes/végleges) - október/szeptember
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. október végi helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 40 mrdFt
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - szeptember
  Ipari termelés (év/év) - szeptember
  november 8
  KSH: Ipar (előzetes) - szeptember
  KSH: Külkereskedelmi termékforgalom (előzetes) - szeptember
  MNB: Monetáris Tanács ülésének rövidített jegyzőkönyve
  Magyar Telekom - 2017 Q3
  november 9
  KSH: Fogyasztói árak - október
  MNB: Inflációs alapmutatók
  Richter - 2017 Q3
  Fogyasztói árindex (év/év) - október
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  november 10
  KSH: Kereskedelmi szálláshelyek forgalma - szeptember
  MNB: A rezidens kibocsátású értékpapírok adatai kibocsátói és tulajdonosi bontásban - szeptember
  OTP - 2017 Q3
  Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index (előzetes) - november
  Költségvetési egyenleg (milliárd dollár) - október

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?