4p
A Fülöp-szigetek két éven belül meg akar szabadulni az összes amerikai katonától, miközben Japán és Ausztrália diplomáciai manőverezésbe kezdtek. Saigon 1975-ös eleste óta nem gyengültek meg ennyire Washington pozíciói a térségben. De ha a diplomácia eredménytelen a Dél-kínai-tengeren, akkor a fegyverek kerülhetnek előtérbe.
A USS Bonhomme Richard a Fülöp-szigeteki Olongapónál. Fotó: EPA/Jun Dumaguing

Nemrég részletesen beszámoltunk Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnök pálfordulásáról és kihátrálását a Kína ellenes nyugati védelmi szövetségből. Az elmúlt órákban tokiói látogatásán még tovább ment és bejelentette szándékát, miszerint lehetőleg két éven belül meg akar szabadulni minden külföldi katonától – utalva arra az öt katonai bázisra országában, ahol amerikai katonák állomásoznak. Nem akármilyen pálfordulás ez egy olyan ország elnökétől, amelynek 1951 óta van érvényes kétoldalú védelmi szerződése Washingtonnal és ahol egy 2015-ös Pew Research Center felmérés szerint a filippínó lakosság 92 százalékának van pozitív véleménye az Egyesült Államokról. Halkan jegyezzük meg, hogy ez magasabb arány, mint az amerikai lakosság körében, ahol az állampolgároknak csupán 82 százaléka  vélekedik pozitívan a saját országáról.

Szétmálló rendszer

Duterte átállása komoly hullámokat keltett a világ vezető lapjainak külpolitikai elemzőinél. Gideon Rachman, a Financial Times jegyzetírója szerint az Egyesült Államokra további csapások várhatók a térségben. Thaiföld – amely hivatalosan Washington szövetségese – Kínához fordult tengeralattjárók vásárlása céljából, míg Malajzia Najib Razak miniszterelnök vezetésével Peking támogatást kéri a Nyugat által hangoztatott korrupciós vádakkal szemben.

De a legkeményebb állítások Washington címére Ausztráliából érkeztek. Greg Sheridan, az Australian külpolitikai szerkesztője azt állítja, hogy Duterte odafordulása Kínához a legkomolyabb csapás az amerikai pozícióra Dél-Kelet-Ázsiában Saigon 1975-ös eleste óta. Szerinte ez az elmozdulás súlyosan meggyengítette az amerikai szövetségi rendszert Ázsiában, míg Obama külpolitikája „a teljes bukás közelébe került” azzal, hogy Kína, Oroszország és Irán számára engedte befolyásuk „veszélyes kiterjesztését”.

A TPP is ködben

Washington szövetségesei azon is elbizonytalanodtak az elmúlt időszakban, hogy az amerikai elnökválasztás mindkét jelöltje a Csendes-óceáni Partnerségi megállapodás (TPP) nevű szabadkereskedelmi egyezmény megkötése ellen szállt síkra. Holott a TPP biztonságpolitikai vetületét jól mutatja, hogy Ashton Carter amerikai védelmi miniszter tavaly még kijelentette: ”a TPP megállapodás számomra annyira fontos, mint egy újabb anyahajó”. Idén augusztusban pedig a szingapúri miniszterelnök figyelmeztetett arra, hogy a TPP ratifikálása az amerikai hitelesség tesztje Ázsiában.

Az amerikai elnökjelöltek ködös külpolitikai elképzelései és a növekvő térségbeli geopolitikai feszültségek a térségben arra kényszerítik az ázsiai vezetőket, hogy több vasat is a tűzbe tartsanak. Mind Japán, mind Ausztrália – a térségbeli amerikai politika két fontos tartóbástyája – olyan diplomáciai manőverekbe kezdtek, amelyek nem összeegyeztethetőek szoros washingtoni szövetségesi pozíciójukkal. A japán miniszterelnök decemberben találkozik Putyin elnökkel és a vitatott hovatartozású Kuril-szigetek ügyében azzal az Oroszországgal áll most az áttörés küszöbén, amelyet Washingtonban mostanában "törvényenkívüli államnak” bélyegeznek.

Akkor jön a katonai erődemonstráció

Káncz Csaba

Ausztrália pedig az óriási amerikai nyomás ellenére sem hajlandó egyelőre aktívan részt venni a Dél-kínai-tengeren az amerikai haditengerészeti műveletekben, amely Kína területi igényeivel szemben a „hajózás szabadságát” biztosítaná. Ez a vonakodás tükrözi az ausztrál elit azon retorzióktól való félelmeit,, amelyek Kína – a legnagyobb kereskedelmi partnerük – részéről érhetné őket egy konfrontáció esetén.

Az amerikai diplomácia míves szavai tehát egyre kevésbé számítanak a térségben és ahogyan a történelemben már számos esetben előfordult, a szavak szerepét egyre inkább a katonai erődemonstráció veszi át. Múlt pénteken a USS Decatur nevű romboló hajózott el a vitatott Paracel szigetek mellett, amelyet Peking szándékos provokációnak minősített. Tegnap egész napos hadgyakorlatot tartott Peking a Dél-kínai tengeren. A héten pedig befutott a japán Yokosuka kikötőjébe a nukleáris meghajtású Columbia támadó tengeralattjáró. A 110 méter hosszú tengeralattjáró felszíni hajók és ellenséges tengeralattjárók megsemmisítése mellett hírszerzési műveletekre is képes.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG