4p
Londoni pénzügyi elemzők szerint a nem hagyományos monetáris enyhítési eszköztár valószínűleg nem lesz elég a versenyképesebb forintárfolyam eléréséhez, ezért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várhatóan újabb kamatcsökkentésbe kezd.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői az MNB várható monetáris politikájáról összeállított, csütörtökön ismertetett előrejelzésükben a jelenlegi 1,35 százalékos MNB-alapkamat 0,25 százalékpontos csökkentését jósolták az idei második negyedévre.

EUR/HUF alakulása.

A Barclays közgazdászai szerint az év eleje óta végbement forinterősödés hajtóereje valószínűleg az volt, hogy az MNB az eurójegybank (EKB) decemberi enyhítési lépései ellenére változatlanul hagyta monetáris politikáját. A ház szerint ha ez így marad, az már árthat a magyar növekedési kilátásoknak, és megnehezítheti az inflációs cél elérését is középtávon.

Lépni fog az EKB

A cég londoni elemzői márciusra újabb monetáris enyhítési lépéseket várnak az EKB részéről, és azzal számolnak, hogy ez további erősödési nyomást gyakorol majd a forintra az euróval szemben. 

A Barclays közgazdászai szerint ebben a helyzetben az MNB nem hagyományos monetáris eszköztára önmagában valószínűleg már nem lesz elég erőteljes a forintárfolyam stabilizálásához, és a ház ennek alapján jósol a második negyedévre 0,25 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést.



A Barclays elemzői szerint az újabb kamatcsökkentési ciklus mellett szól az is, hogy a német ipari termelés az utóbbi időben jelentősen gyengült, és ez a vártnál lassabb növekedést eredményezhet a magyar gazdaságban.

Más nagy londoni házak is egyre nagyobb esélyt adnak arra, hogy az MNB hamarosan újrakezdi kamatcsökkentési ciklusát, és egyes citybeli előrejelzések szerint a térség más jegybankjai is követhetik a példát.

1 százalékig mehetnek

A Commerzbank londoni befektetési részlegének alapeseti előrejelzése azt valószínűsíti, hogy az MNB az idei év végéig 1 százalékra csökkenti alapkamatát. 

A ház szerint az infláció diffúziós mutatója - amely azt méri, hogy a kosáron belül milyen az inflációs gyorsulást, illetve lassulást mutató összetevők megoszlása - jelenleg semleges, vagy negatív a térségi EU-gazdaságok mindegyikében, így Magyarország mellett Csehországban és Lengyelországban is, és ebben a mutatóban még nem is jelent meg teljes mértékben az olajárak legutóbbi zuhanásának hatása.

Mindemellett most nincs olyan inflációgyorsító hatás sem, amely a helyi fizetőeszközök árfolyamából szűrődne át, és ebben a környezetben a globális nyersanyagár-sokkok dezinflációs hatása fokozatosan szétterjedhet az inflációs kosár összetevőinek széles körére - hangsúlyozták a Commerzbank londoni elemzői.

A ház szerint ráadásul a bizonyítékok arra is vallanak, hogy az inflációs várakozások visszaesése már a maginflációs összetevők egyre szélesebb körébe is átszűrődik.

Ebben a környezetben a Commerzbank londoni elemzői Magyarország mellett Lengyelországban is 1 százalékra csökkenő jegybanki alapkamattal számolnak az idei év végéig, Csehországban pedig növekvő esélyét látják a negatív kamatszint kialakulásának.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői azzal számolnak, hogy az MNB monetáris tanácsa a már jövő havi kamatdöntő ülésen 0,15 százalékponttal 1,20 százalékra csökkenti az alapkamatot.

A ház szerint az újabb enyhítési ciklus végére az MNB irányadó kamata 1 százalékra, vagy ez alá is csökkenhet. A JP Morgan londoni elemzői azonban elismerik, hogy ez "szoros esélyű" előrejelzés, mivel az MNB-nek lehetősége van erőteljes nem konvencionális monetáris eszközök használatára is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG